Poradne

odbornik6

Poradňa gynekológa

4,444 otázok, odbornik6

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • menzes

    , Autor: simička

    DObrý den pani doktorka chcem sa opýtat porodila som akutným cisarskym rezom 7.12 šestonedeie som mala presne po nich mi prisli krámy to bolo 15.1 a teraz nejako kramy mi neprichadzaju je pravda že som dost v strese a velmi nerovzna po kontorle šestonedeli bolo všetko ok a rozmýslam ci mam ist k svojmu gynekologovi alebo počkať este dakujem za odpoved pekný den

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    samozrejme ak by sa menštruácia nedostavila, vyhľadajte lekára, ak sa už po šestonedelí objavila, mala by mať aspoň akú takú pravidlenosť, samozrejme ak dojčíte, môžu byž rôzne zmeny
    s pozdravom

  • mirena

    , Autor: odbornik6

    Dobry den chcela by som Sa poradit mam antikoncepciu Mirenu uz 1,5roka menstruaciu skoro ziadnu ale viac ma trapi to ze som pribrala viac ako 10 kg a zhorsuje Sa mi pokozka robia Sa mi podkozne vyrazky najviac pod bradou,v dekolte a na chrbte nie som Si ista ci je to antikoncepciou,som tiez alergicka hlavne na prach ,ale tiez uz rok som bez peace takze neviem ci je to tou antikon.alebo niecim inym.Pravidelne mam pohyb,cvicim zdravo Sa stravujem ale neschudnem ani kilo.Poradte mi CI Si ju mam dat vybrat predtym som mala tabletky z Nich som tiez priberala a zabudala ich brat, takisto som mala naplaste ale z tych som mala caste zavraty.Mam uz dve deticky a tretie uz neplanujeme potrebujem mat nejaku ochranu dakujem za vas cas

    Odpovedá: odbornik6

    dobrý deň,
    ak máte pocit, že ťažkosti súvisia s antikoncepciou a hormonálnou liečou, tak je na mieste zvážiť jej odstránenie, prípadne si nechajte zaviesť nehormonálne teliesko, ktoré účinkuje len na základe kontaktnej reakcie, napr. teliesko s meďou ....poradťe sa s avším lekárom, ak vám hormonálne preparáty nerobia dobre a priberáte, je vhodné porozmýšlať o zmene
    s pozdravom

  • ...

    , Autor: daem

    Dobry vecer.Mozeem si dat tabletku canesten ked mi len test potvrdil tehu?(slaba ciarka)Neviem ci mam cakat do pondelka az a ist k dr.alebo si dat?

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, ak ste tehotná
    a máte výtok, určite si sama nekladajte žiadnu tabletu a nyvštívte vášho gynekológa ň
    nedokážete sama správne určiť o aký typ výtoku a zápalu sa jedná
    s pozdravom

  • diastaza

    , Autor: stenlynka

    Dobry den.Chcem sa spýtat kolko po cisarskom reze mozem mat dalsiu operaciu?Konkretne sa jedna o diastazu spojenu s brusnou herniou.Budu mi muset zosit svaly a spravit plastiku.Je to narocna operacia?Bolestivejsia ako cisarsky rez?A ako ma budu rezat priecne?Prosim o info.Dakujem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, hojivosť tkanív je u každého človeka odlišná
    minimálne 6-9 mesiacov by ste však mala počkať
    o type operácie vám neviem povedať, závisí aký sa zvolí prístup, niekedy sa zákrok robí i laparoskopicky inokedy rezom...závisí od vášho stavu a voľbe operatéra, informujte sa na chirurgickej klinike
    s pozdravom

  • Porucha cyklu (?)

    , Autor: n333

    Dobrý deň, p. doktorka,
    mám 40 rokov, menštruáciu mávam pravidelne (cyklus 28 dní). Poslednú menštruáciu som mala 6.1. (začiatok). Zhruba od 18.1. som mala napaté prsia (predne tak, ako mávam pred tým, než menzes dostanem). 24.1. som začala mať taký nahnedlý výtok, ktorý 26.1. prešiel do slabého krvácania - vydržím s 1 vložkou celý deň a je tej krvi minimum. Keď idem na wc a zatlačím, nejaká krv vyjde, je tam akoby aj sliznica (akoro ako pri menzese, ale v malom množstve). Dnes, 31.1. mám stále slabunké krvácanie, ale zase do hneda. Menzes by som mala dostať o 3 dni. Ja teraz neviem, čo sa to deje. Bolo toto podivné slabé krvácanie nejakým skorším menzesom alebo to bolo ovulačné krvácanie a trvá tak dlhšie? Mám očakávať 3.1. normálne menzes alebo by bolo normálne aj to, že by sa nedostavil a mám čakať na ďalší cyklus? Na preventívke v septembri bolo všetko ok, lekár ma akoby upozornil, že može už (vzhľadom na vek) dochádzať k nejakým nepravidelnostiam, ale spomínal vynechanie menzesu a nie to, že by som mala krvácanie aj mimo neho. Prosím vás, čo to može byť? Ďakujem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    zmeny cyklu v rámci premenopauzy môžu zahr´ňať výpadky ale i nepravidlenosti v špinení, častejšom krvácaní a podobne, sliznica už nie je plne držaná hormonálnymi hladinami, čiže podobné epizódy sa môžu opkovať, ...
    ak by ste však krvácal častejšie , určite opätovne vyhľadajte lekára, či je sliznica v poriadku, či nemáte najký polyp alebo podobne...
    s pozdravom

  • Ovulácia a antibiotiká

    , Autor: rebečka1

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa môže ovulácia nejako posunúť? Môže sa posunúť vplyvom stresu?
    A ak beriem od 26.1 antibiotiká Augmentin a 27. som mala s priateľom nechránený styk, môže to nejako poškodiť plodu alebo mohla by som kvôli tomuto nejako potratiť, že sa vajíčko neusadí?
    Vopred ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    jedná sa o málo zaťažujúci ATB, nemalo by to znamenať nijaký problém , závisií tiež a na infekci , ktorú leičite, či sa jedná len o niečo nezávažné...
    s pozdravom

  • Tehotna?

    , Autor: Verca

    Dobry vecer. Bude to zniet blbo, ale chcem sa spytat:
    Urobila som priatela rukou, neutrela som to uplne, boli sme v aute este asi 10 minut, potom som sa ja robila, nezasla som do posvy, len dotknut nepatrne som sa mohla..
    Mala som plodne dni, teraz ma pobolieva podbrusko, ale posledne dni som pod stresom a zdvihala som tazke veci.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    tehotenstvo nemôžte jednoznačne vylúčiť ak ta nejaká manipulácia bola...
    s odstupom času si urobte teh.test
    s pozdravom

  • otazka

    , Autor: Alessandra

    Dobry den, prosim vás chcem sa opytat... Dobrala som po 15 tich dnoch Doxyhexal, s partnerom sme styk nemali. Den po dobrati tabletiek som zacala mat hnedy vytok s kuskami ako ked je menstruacia ale tu mam dostat az o desat dni. Vytok trva uz treti den. Viete mi poradit čo by to mohlo znamenat? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    môže sa jednať o intremenštručné krácanie, alebo prítonosť ejakej cysty....
    dôvodov môže byť viac,
    zatiaľ vyčkajte na regulérnu menses, ak by sa situácia opakovala i v novom cykle, vyhľadjte lekára kvôli kontrole
    s pozdravom

  • endometrioza a ivf

    , Autor: Elvinka

    Dobry den
    Mam 34 rokov. Asi 3 roky sme sa s manzelom pokusali o babatko a kedze san am nedarilo tak sme sa rozhodli hladat pomoc u lekarov. V roku 2010 pri vysetreni priechodnosti vajecnikov mi bola zistena endometrioza, ktora bola nasledne odstranena. Po roku neuspesneho snazenia som podstupila IVF , bolo uspesne na prvy krat a teraz mame zdravu 2 rocnu dcerku, ale hned po porode cisarskym rezom mi bola opat zistena endometrioza.
    Kedze mame este jedno zmrazene embrio ( blastocysta ) rozmyslame o dalsom IVF a kedze mam endometriozu tak sa chcem spytat 1.Aby som zvysila sance IVF,jJe lepsie najprv ju odstranit a preliecit, alebo s tym endometrioza nema nic splocne.
    2. Aky velky vplyv ma endometrioza na uspesnost IVF ,pripadne na zdravy vyvin plodu?
    Za odpoved velmi pekne dakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    najvhodnejšie bude opäť navštíviť centrum, kde ste bola, kde najlepšie poznajú váš zdravotný stav a môžu zaujať stanovisko k tejto problematike
    s pozdravom

  • zvacsena maternica

    , Autor: dada18

    Dobry den bola som u noveho lekara zistil ze velkost sliznice mam 19. Odporuca mi antikoncepciu mirelu ci ako sa to vola. Myslite ze je spravne si ju dat a 5 rokov nemat menstruaciu.? Dakujem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    závísí samozrejme aj na vašje preferncii , to že máte vysoké endometrium nie je jediný dôvod prečo mať vnútromatrenicové teliesko
    závisí aj akú silnú mávate mešntrucáiu, či chcete antikoncepciu a aký typ...tabletky alebo teliesko, váš vek atd.
    je veľmi veľa premenných,,ktoré yb ste mala zvážiť spolu s vaším lekárom
    s pozdravom

  • test

    , Autor: Nada

    Dobry vecer,
    Mam jednu otazocku... 14.1 som vynechala jednu tabletku ( bola to 12. tableta z blistra), ktoru som dodatocne ani nezobrala. Mala som sa teda 7 dni chranit inak. Avsak na to som zabudla a 17.1 som mala nechraneny styk s tym ze partner ejakuloval vo mne.... 27.1 som zobrala prvu neaktivmu tabletku ... A menstruaciu stale nemam.... A asi ju ani nedostamem kedze pri ATK ju uz tristvrte roka vobec nemam. Dnes som si teda na 12.sty den od nechraneneho styku spravila test a vysiel negativny mozem sa na vysledok spolahnut? Popripade mam test zopakovat neskor a potom uz mozem verit vysledku... Lebo !enstruacia mi pravdepodibne nepride.
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    test opakujte aby ste mala definitívne istotu
    žiadne test a svete nie je stopercentný
    s pozdravom

  • HAK

    , Autor: kijaa187

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Beriem antikoncepciu mistra vyše pol roka a mali sme s priateľom nechranený pohlavný styk s tým že ejakuloval do mňa, ale stalo sa to počas sedem dňovej prestávky presne na šiesty deň. Stale beriem tabletky pravidelne a pokracujem odvtedy
    ako vzdy. Tabletky som brala bez vynechania a vzdy som sa snažila načas s maximálnym oneskorenim do troch hodín. Od toho nechraneného styku tých sedem dni ma boli hlava stále by som spala a boli ma bruško. Dneska je siedmy den po styku a ja som si pre istotu spravila test, ktory vyšiel negatívne. Bojim sa ze by som mohla byt tehotná. Antikoncepciu beriem povodne pretože mám PCO polycisticke vajecniky a bez HAK som menstruaciu dostala tak raz za pol roka. Chcela by som vedieť ci je tam šanca žeby som bola naozaj tehotná aj napriek týmto aspektom. Ďakujem veľmi pekne za odpoved. Karolína

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    otehotnieť niekedy môžte i pri HAk i keď je to málo pravdepodobné
    avšak pri správnom užívaní by ste mala byť plne chránená i počas puazy
    prípadne opakujte teh.test
    s pozdravom

  • A RH faktor negatív

    , Autor: Agulka7

    Dobrý deň prajem.
    Máme jedno dieťa. Počas 1.tehotenstva som mala kontrolované protilátky v krvi. 2x som mala negatívne a 1x pozitívne.
    Nikdy som nemala transfúziu ani potrat ani nič podobné. Dieťa sa mi narodilo s otcovou krvou a mal novorodeneckú žltačku, narodil sa v 38tt s váhou 2500g a 47cm. Mal hyperbilirubinémiu a bol na fototerapii + bilibed. Ináč je zdravý.
    Po spontánnom porode som dostala injekciu.
    Teraz plánujeme druhé dieťa. Mám obavy otehotnieť.
    Pred plánovaným tehotenstvom mi gynekologička spravila vyšetrenie krvi na protilátky kde mi zistili pozitivitu.
    Chcela by som Vás pani doktorka poprosiť o vaše vyjadrenie.
    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň, skôr by bolo vhodné túto otázku smerovať na hematológiu
    avšak otehotenie je možné i donosenie gravidity
    s pozdravom

  • EDOMETRIOZA

    , Autor: zorka30

    Dobry den,,,,chcela by som sa opytat kedze mam uz dlhodobo endometrioziu a moj vek je 38 chceli by sme s priatelom este miminko....veim ze len cez umele oplodnenie...nakolko mam len jeden vyjecnik funkcny...do 39roku hradi nieco poistovna...preto sa Vas pytam kolko by sme si museli my zaplatit...Za Vasu odpoved Dakujem...Silvia

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    do dovršeného 39 roku života hradí poisťovňa, nad tento vek platíte sam cca 3500 eur sú náklady
    s pozdravom

  • Tepová frekvencia v tehotenstve

    , Autor: Domini

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som sa Vas spytat, aka tepova frekvencia sa povazuje za "normalnu" v tehotenstve. Nikde sa neviem docitat aka je v norme kludova a aka napríklad počas chôdze/počas státia?? to ma dost zaujíma. Verim ze od vas dostanem odpoved.

    Pretože mám trochu problém, kľudová sa mi pohybuje okolo 80-90 - nieked do 100 tepov. a napriklad staci ze vstanem a mám tep aj 120!
    Mam dost velky problem napriklad ked niekde som (v obchode a staci ze stojim a cakam v rade) vtedy mam tep aj 140!
    Volala som dnes s internistom a vravel ze uz pri tepe 120 mám volať sanitku.
    Je to nebezpečné takéto hodnoty? pre mna ako matku a pre dieta?

    ešte jedna otazka... Je to indikaciou pre pôrod cisarskym rezom?

    Ďakujem.

    Odpovedá: odbornik6

    Dobrý deň,
    môžte mať aj nejakú arytmiu, prípadne navštívte internú ambulanciu , dali by vám holter na 24 hod.
    ak máte aktivitu , alebo i beháte môžte mať tepovú frekvenciu i nad 150....
    vaša maximálna tep.frevencia pri aktivite je 220 - váš vek
    tepová frekvencia plodu je 110-160, viac než vaša kludová
    s pozdravom

Otázok: 4444