Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • famotidin

    , Autor: lucia-4

    Dobrý večer, najprv by som sa Vám chcela podakovat ze odpoved na moju otazku tykajucu sa stravovania dietata s refluxom.Po poslednej ultrazvukovej kontrole, ktora bola zaciatkom augusta sa ukazalo ze reflux sa zlepsuje, no napriek tomu vsetkemu mame na to iny nazor. Ako som sa mala moznost infomovat reflux sa moze zhorsovat aj pri prerezavani zubkov - malej za dva tyzdne vyslo 5 zubkov a odvtedy sa to zhorsilo. Pri prepusteni z nemocnice mala brat tieto lieky: pyridoxin, biogaia, vigantol. Isty cas kvôly zlym vysledkom z krvi mala predpisanu kyselinu listovu.Neskôr ju prestala brat a teraz ma pridane: sirup gastrotuss, lipovitan a vcera nam predpisali famotidin. Môzem davat dietatu ktore malo nedavno rok korigo ma 11 mesiacov tento liek , ma brat 1/4 tablety rano a vecer , pretoze ma zvysenu tvorbu zaludocnych stiav a viackrat do dna sa stava ze sa nevie nadychnut a prehltnut . Niekedy mala tieto stavy nie kazdy den ale dnes pocas celeho dna dokonca je nervozna a nedojedla ani kasu vecernu a ani mlieko ktore vzdy vypije.Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Diagnózu gastroesofageálneho refluxu vieme spraviť empiricky, teda pozorujeme ho u dieťaťa ale jednoznačná diagnostika je možná len pH metriou, teda zavedením sondy na 24 hodíndo žalúdka a pozorovaním refluxových epizód. Ultrazvuková diagnostika nie je priekazná a nie je považovaná za dôkaz.
    Vy pozorujete reflux / o tom, že by súvisel s prerezávaním zúbkov nie sú žiadne dôkazy, dieťa je vtedy často nepokojnejšie, tak môže viac grckať ale to nie je dôkaz/.
    Ak má zvýšenú tvrobu žalúdočnýc štiav a ťažkosti, ktoé popisujete, je na mieste, že lekári zvolili uvedenú liečbu. Dieťa bude naďaej v ich sledovní a podľa výsledkov liečby ú zlepšenie pri uvedenej liečbe/ budú v liečbe rozhodovť ďalej o použití alebo vysdení uvedeného lieku. Liečba má dieťaťu pomúcť a to sa lekári snažia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: