Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kombinácia obilnín a ovocia

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa môže kombinovať obilná kaša (rôzne - pohánka, pšeno, ovsená, ryžová, špaldová..) s ovocím - čerstvým alebo sušeným, resp. či sú tieto informácie správne alebo výmysel: ,,Kombinácia obilnín - ide najmä o obilniny, zemiaky, pečivo a spomínanú škrobovú zeleninu. Pri tejto skupine potravín je tabu kombinácia s ovocím a cukrami. Kyslé tráviace enzýmy, ktoré sa v ústach tvoria, aby cukry rozštiepili, totiž neutralizujú ptyalín – enzým, ktorý sa tvorí v slinách a štiepi škroby. Výsledkom takejto kombinácie je liehové kvasenie v črevách vznikajúce preto, lebo cukry sa v žalúdku prítomnosťou škrobu zadržia." Mám ročnú dcéru, jedáva vždy obilnú kašu na raňajky no bez ovocia ju nezje.. dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trávenie prebieha vždy postupne a v jednotlivých oddieloch zažívacieho traktu. Nie je žiaden problém podávať obilninu s ovocím.
    Pristavila by som sa pri tých obilninových kašiach. V zásade majú byť pšeničné, ovsené, cca 1 až 2 x týždenne ryžové. Do dvoch rokov v žiadnom prípade nie celozrnné, ideálne do piatich rokov nepodávame deťom celozrnné výrobky. Spomínané pohánka, pšeno, špalda sú doplnkové obilniny, môžu sa použiť celkom výnimočne, majú svoje úskalia / pohánka nafukuje, špalda obsahuje zvýšené množstvo lepku/, niektoré z nich, preto, že neobsahujú lepok sú vhodné pre špeciálne diéty, napríklad pre celiatikov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: