Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ryža

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som vás poprosiť o radu ohľadom zavedenia ryže mojej 11 mesačnej dcérke. Neviem aký druh jej mám kúpiť. Cestoviny používam detské od firmy Plasmon a kedysi mali v ponuke aj ryžu, ale momentálne ju nemôžem nikde zohnať. Tak neviem aký druh je pre deti najvhodnejší. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite biela nie tmavá, nelúpaná ryža. Ryžu ste mohli zaviesť už skôr, ale nedupdávam ju deťom, ktoré majú poruchu vyprázdňovania, teda tvrdú alebo nie pravidlenú stolicu. Ako ryžu môžete použiť aj bezmleičnu ryžovú , dojčeneckú kašu.

Podobné otázky

  • Strava 14 mes.synček

    , Autor: Patrícia42

    Dobrý deň
    Chcela by som sa uistiť, či stravovanie 14 mes.bábätka je v norme. Je stále dojčený, počas dňa 2-3 krát, v noci tiež, aj napriek tomu, že papá pomerne pekne.
    Raňajky - po zobudení trochu mlieka, neskôr ovsená/ryžová/pšeničná kaša mliečna alebo nemliečna s bielym jogurtom a ovocím ( asi 100-150g)
    Desiata-piškóty, kúsok banánu a pod.
    Obed-( asi 250g) mäsovozeleninový príkrm s prílohou- zemiaky/ryža/cestoviny, občas už aj 2 chodový obed s polievkou..
    po obede ešte kúsok varenej zeleniny al. Čerstvá uhorka
    1x týždenne strukoviny+ namiesto mäska vajíčko ( väčšinou červená šošovica)
    Olovrant-ovocné pyré alebo syr/mozarella, vajíčko/kúsok pečiva
    Večera- kaše s ovocím alebo zeleninovým pyré (krupicová, trojzrnná, ryžová, ovsená)
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček je dobrý, len dopoludnia by som podávala len ovocie, aby nebol k obedu veľmi zasýtený, na olovrant jogurt, syr, domáci koláčik. Mäso má mať 4-5 x týždenne cca 50 gramov, lebo má skonzumovať za týždeň asi 250 gramov. mäsa.

  • Strava synčeka

    , Autor: MonkaHromka

    Dobrý deň, chcela by som si vypočuť nazor, ci je strava nasho 7a pol mesacneho synceka v poriadku. Porodnu vahu mal 3500g a 51cm (narodeny v 38tt). Rastie nam vcelku dost rychlo. Pediater nam nekazal drzat ziadne diety ani nic podobne. Zo zaciatku, prve mesiace sa pytal, kolko mliecka papa a s mojou odpovedou bol spokojny, nekazal nikdy znizit davku alebo nieco take. Vydrzal 4hodiny nepapat. Do 4mesiacov jedol 4x cez den a 2x v noci. Teraz ma Syncek 7a pol mesiaca a ma 74cm a 9,8kg. Ano, mala by som byt rada, ze je zdravy, rastie a netrapime sa s jedenim. Ale akosi mam problem s reakciami ludi, ktori ked ho vidia reaguju nemilo s komentarmi, aky je velky. Ano, patri do hornej hranice tabulkovej normy. Od zaciatku priberal svojim rychlym tempom. Od zaciatku som z toho mala stres a od zaciatku mu kontrolujem prisum stravy. Kojili sme sa velmi kratko, zial. Doteraz mi je to luto. Potom sme sa zacali prikrmovat um. Tam boli dake 2 tyzdne take, ze mozno aj spapal viac ako by mal, kym sme nasli spravnu mieru, kolko ho po kojeni dokrmit. Ale ked sme uz ostali iba na um, dodrziavala som odporucane ml mlieka, aj rozostupy medzi jedlom. Ak bol niekedy hladny a pytal viac, dali sme mu viac tak o 30ml. Naozaj som sa to snazila mat od zaciatku pod kontrolou, ale aj tak rastie svojim tempom a poznamky ludi pocuvam nonstop. Kedze sme sa nekojili, snazim sa byt poctiva aj v prikrmoch. Papa cerstvu stravu, ziadne kupovane vyzivy. Snazim sa kupovat domace, lokalne potraviny, pokial je ta moznost. S prikrmami sme zacali v 4 a pol mesiaci. Dlho sme jedli cisto zeleninu, pridavali sme maso, obilniny a az potom ovocie. Zeleninu ma velmi rad, ovocie paradoxne az tak nie. Takze ani toho cukru do seba tolko neda. Nas jedalnicek je v sucasnosti nasledovny.
    Rano cca o pol 8 az 8 papa 180ml mlieka, potom ma o 11 hod obed 180g (zelenina, maso, zltok, cervena sosovica, ryza atd co mame zavedene), olovrant ma cca o pol3 az 3 hod. niekedy mlieko 150ml, ked nestiham nachystat, ale vacsinou ma ovocie cca 120g, vecer ma kasu 180ml o pol6 az 6tej. Kombinujem ju so zeleninou alebo ovocim. Robim obilninove, ryzove kase s vodou, neochutene, bez cukru a teda ja ich ochutim zeleninou alebo ovocim. Pred spanim vypije este mliecko. Co je medzi 8mou az 9tou. Vypije 180ml a aj to sme znizili na 150ml. V noci papa 1x, papaval 180, ale znizovala som to postupne a zatial sme to znizilo na 120ml. Skusam mu ponuknut vodu, ak je iba smadny, alebo sa potrebuje ukludnit cucanim. V podstate cca od 4mesiaca papa iba 1x v noci a zvysok davam vodicku. Nocne mlieko sa snazim postupne znizovamim odburat, kedze vraj po pol roku je to iba zlozvyk a nie hlad. Co aj moze byt, lebo uz sme mali zo 3x noc aj taku, ze nepapal vobec a nevadilo mu to.
    Je to velke mnozstvo co spapa, alebo je to v poriadku? Je moznost, ze sa mu tento rychly rast postupne spomali? V 4m mal cca 8kg a teraz v 7a pol mesiaci mal 9,8kg. Predtym naberal co mesiac to kilo a aj viac. Teraz to uz ide pomenej. Ale je aj dlhy, aktualne 74cm. Aj ked my s manzelom sme tak priemerne vysoky. Ja mam 167cm a manzel 180cm.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec sa netrápte, dieťa je primerane veľké na svoj veku, niektorí ľudia sú hlúpi, s tým sa treba zmieriť.
    Jedálníček má dobrý, len tú vodu dávať od smädu nie na ukľudnenie cuckaním, existuje aj otrava vodou, keby jej pil veľa, a to nehovorím o nešťastí, keď tie deti večne pijú sladký čaj!
    Takže ráno mlieko, od deviateho mesiaca môže aj jogurt, dopoludnia by som dala ovocie, ale ak nestíha desiatu a obed má zavčasu tak mäsosozelneinový príkrm, mäso denne cca 30-50 gramov. Odpoludnia po spánku je veľmi dobré mlieko, alebo neskôr jogurt. Večer mliečnu kašu pokojne, krupicu, ovsenú výnimočne ak dobre kaká ryžovú alebo aj kukuričnú. Neodporúčam celozrnné, pohánkové, prosové kaše. Môže samozrejme dochutiť ovocím, zeleninou. pred spaním mlieko. V noci do deviateho mesiaca môže mlieko ale neskôr podať vodu, prvé noci môžu byť ťažké ale potom si zvykne a možno nebude chcieť nič. Namiesto ovocia môžete podať 50 ml šťavy, ideálne hipp ovocnej samozrejme, to nie je od smädu, to je ovocný príkrm. Z reakcií ľudí, že je veľký si nič nerobte.

  • Strava ,mliecne vyrobky u 20mesacnej dcerky

    , Autor: Mirka 1987

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som vas poprosit o radu co sa tyka mlievnych vyrobkov v ratane UM .
    Kolko by mala prijat dcerka ( ma 20 mesiacov) v ratane mliecnych vyrobkov ? Rrano po prebudeni jej zarobim 150ml a pred spanim 150ml , na veceru ma bud 120ml selskeho jogurtu alebo sunar mliecnu kasicku 150ml ( neni to uz vela ? Nestaci 100ml) za hodinu cca dostava mliecko a ide spinkat . Niekedy ma na obed trosku luciny v jedle .
    Takto to vyzera
    7.30 150ml UM
    9.00 pecivko ramou zeleninka a ovocie , biekedy dzemik kvalitny ( skusila som dat aj cottage na pecivko len mi to pride uz vela mliecneho)
    12.00-12.30 obed vacsinou maso , raz za tyzden vajicko ,
    sosovica ,cicer , zeleninka uvarena a lrilohy ryza ,zemiaky,cestoviny ,polievky ma tiez rada
    15.00 - 16.00( ked po obede vstane je spachtos

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po roku má dieťa dostať 300 ml mlieka denne / ja tolerujem aj 500ml/ ale je v tom samozrejme aj mliečna kaša, mliečne výrobky a mlieko v strave varenej. Takže vaše obavy či nemá veľa mlieka sú na mieste. Treba to regulovať . Jedálníček má dobrý, ráno mliečko / do troch rokov odporúčam formulu/ dopoludnia ovocie, na obed môžu už aj bežne navarenú stravu pre rodinu, hlavne polievku ešte v tomto veku / mäsa má konzumovať cca 200-250 gramov na týždeň/. Večer kašu a pred spaním niekedy ešte chcú mliečko, treba jej dopriať ale ustriehnuť to množstvo. Na olovrant niekedy tiež mlieko, jogurt, bábovku.

  • Strava 8 a pol mesačného synčeka

    , Autor: 1Zuzana1

    Dobrý deň p. Doktorka. Mám 8 a pol mesačnéo synčeka je kojený a s príkrmami sme začali po piatom mesiaci. Takto papá: ráno keď vstaneme má detskú vyživu 100g + dávala som mu k tomu aj rožtek alebo chlebík s maslom, ale dočítala som sa, že by ešte nemal kôli soli. Po prvom spánku už má obed: 30g maska + zelenina 100g (mrkva, brokolica, cuketa, tekvica, petržlen) + ryža, cestoviny alebo zemiak. Po obede mu ešte dám jablko. Po druhom spánku má biely jogurt (dávam mu značky activia) a občas banán. O piatej mu dávam mliečnu kašu 100ml + 50ml trojzrnej zmiešam ich spolu. Mám už po menej mlieka, dojčenie je už skôr len o upokojení ako o nasýtení sa. Kedže sa budí v noci každú hodinu aj menej zakaždým ho dám na prsník ale terz už pije velmi málinko alebo vôbec. Naša pediatrička povedala, že nemusí mať mlieko ak spapá biely jogurt. Myslím si že celkom dobre priberá už má 8,2 kg ale velmi nerastie. Už 4 mesiace má 68cm, môže to byť stravou?Jeho jedálniček mi príde dosť rovnaký každý deň. Neviem čo mám zmeniť? Koľko jogurtu by mal zjesť, mám mu ho dávať 2krát denne? Aký máte názor na divinu: teliatko jelienča, ak ho máte z overeného zdroja a boli z neho aj odovzdané vzorky? Žĺtko mu nedávam lebo veľmi vracal a tiež aj zo špenátu. Ďakujem za odpoveď, Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Správne robíte: z čoho vracia, čo mu nesedí to mu nedávajte, vajce teda najskôr po roku.
    Ráno po zobudení by som mu ponúkla mlieko, buď kojenie alebo umelé. Ovocie dopoludnia, na obed mäsovozeninový príkrm / divina je veľmi zdravá ale naozaj musí byť z overeného zdroja, obsahuje veľa železa a nemala by byť z východného Slovenska z okolia Strážskeho 80km/. Odpoludnia jogurt / nedávam aktiviu, myslím, že obsahuje veľa škrobu, čerstvý jogurt s probiotickou flórou, biely./ Večer mliečnu kašu, obilninovú, keď dobre kaká aj ryžovú alebo trojzrnnú alebo ovsenú / vyhýbajte sa špaldovej, pohánkovej, prosovej - nie sú pre deti vhodné, so zdravou výživou to nemá nič spoločné, sú to doplnkové potraviny alebo potraviny určené pre ľudí s diétou, napr. pri celiakii/. Večer pred spaním mliečko - znova umelé alebo kojenie.

  • Vaha a strava 9 mesacneho dievcatka

    , Autor: CICI

    Dobry den,
    chcem Vas poprosit o radu ohladne vyzivy a hlavne priberania 9 mesacneho dievcatka ktore ma 8200g a dlzku 73cm. Za posledny mesiac pribrala iba 200g a uz od 3 mesiaca pocas laktacnej krizy je s nou trapenie-odmieta jest.... V sucasnosti je to trosku lepsie bavi ju hryzt odkedy ma prve zubky...No je viac nez pravdepdobne ze uz nestrojnasobi svoju porodnu vahu 3350g co ma trapi chcela by som aby mala aspon 9 kg na rok. Jedalnicek je takyto: rano 200-250ml mlieka a maly chlebicek iba stred bez korky. ovocny prikrm cca140ml okrem ovocia ma tam vzdy ryzove, psenove alebo ovsene pyre pripadne piskotky, potom vypije okolo 120ml mlieka a zeleninovo masovy prikrm ma dost neskoro okolo 16 hod. tak rozmyslam ci jej to nemam prehodit a dat to ako obed a ovocny prikrm ako olovrant. Zeleninovo masovy prikrm v mnozstve okolo 150 gramov a tam ma minimalne 6x do tyzdna maso a raz tyzdenne zltok, zeleninka (rozne druhy) zemiaky, ryza strukoviny a aj trosku chlebika k tomu. Zajeda to stale s chrumkami ( vo velmi malom mnozstve lebo ju to bavi hryzt) zeleninkou alebo chlebom. Prosim vas kolko gramov masa dieta potrebuje do tyzdna? Snazim sa jej davat v poslednej dobe viac sacharidov ako ryza chlieb no aj tak nepribera...Vecer ma uz len kasu instatnu okolo 80ml niekedy viac a mlieko okolo 100ml-120ml. V noci mi velmi nechce mlieko max. 100ml. Cize celkovy prijem mlieka je okolo 500 ml. ( z toho okolo 100-120 ml MM= stale odstriekavam) a prikrmov 300-350 gramov. Co sa tyka dojcenia stale ju davam na prsnik no mam pocit ze sa tam iba ukludni a zaspi. Pravdepodobne je uz aj to satie oslabene dlhodobym pouzivanim flase...Da sa este vratit podla Vas k dojceniu ci uz je to aj zbytocne? A ak ano co robit? Mlieka mam stale menej.... Este co sa tyka jedenia -prikrmov (okrem kase)trva to okolo 1hod. kym ju nakrmim aj to pri pozerani pesniciek pre deti....Prosim poradte mi co upravit a robit aby mala pribrala maximalne ako sa da. Je tam este sanca ze mi priberie za tri mesiace aj kg?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrábate si nevhodným správaním zlého jedáka!!!! pritom si myslím, že dieťatko by papalo dobre, lebo niektoré veci robíte veľmi správne,.
    Neviem prečo odsávate, preto aj máte menej mlieka. Samozrejme jej skúste ponúknuť prsník ale neviem, či ho ešte chytí. Kvôli tomu sa však vôbec netrápte, ak odsajete koľko sa dá to jej ponúknite a doplňte to umelým mliekom, mala materské mlieko ako sa dalo a je to dostačujúce.
    V tomto veku dieťa nemá jesť chlieb ani pečivo, obsahuje to soľ a to môže znižovať chuť do jedla. okrem toho predstavte si koľko ľudí ten chlieb malo v rukách, než k vám prišiel.......
    Nedávajte deťom rôzne zvláštne kaše typu proso / to je pre adulky, nemá žiadnu hodnotu pre dieťa/ ani špaldu, pohánku apodobne. Dajte jej krupicu alebo ovsenú kašu.
    Mäso má mať denne 30 až 50 gramov, žĺtok jeden až dvakrát týždenne polovicu, mäso nevynechávať!
    Od deviateho mesiaca môže mať biely jogurt a od desiateho mesiaca červenú šošovicu.
    Ponúkajte jej prevarenú ochladenú vodu.
    Najväčšou chybou sú chrumky!!!!!Sú to prázdne kalórie, ktoré si bude dopriavať stále viac, lebo sa jej páči ich chrumkať a bude odmietať jesť to čo má!

    Nesústreďujte pozornosť dieťaťa pri jedení na iečo iné a nie na jedenie. Samozrjeme, že v tomto veku papajú pomaly, často to dlho trvá, ale majú sa na jedenie sústrediť, môžete sa jej prihovárať, spievať jej hovoriť veršík o papní ale nie pchať do dieťaťa jedlo, kým ono sleduje niečo iné!!!!Pozor, ak to tak robíte bude ťažké sa toho zbaviť ale skúšajte to.

    Inak je papanie v poriadku, množstvo nie je dôležité, mäsovozelninový príkrm by mohla mať skôr okolo obeda ale dôležité je, aby ho mala keď nie je ospalá.

    Cieľom je, aby pekne papla
    Strojnásobenie hmotnosti v roku nie je to najdôležitejšie. Dôelžité je, že priberá, aj keď menej.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: