Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedálniček 9 mesačného dietata

    , Autor: janina0310


    Dobrý deň pani doktorka. Moja dcera bude mat onedlho 9 mesiacov. Od narodenia je na UM, ktoré pila s problémami od začiatku. A mame s ním problém doteraz. Chcela by som vedieť vas názor na nas jedalnicek.
    4:00- zobudí sa a vypije cca 120ml (množstvo je individuálne)
    7:00-7:30 ovocná výživa, skúšame nejaké pečivo (trosku)
    10:00 ide spat, vypije mlieko cca 120ml (vypije ho len v spánku, spi aj 2-3 hodiny)
    12:30-13:00 obed, doma varený s mäsom cca 250ml (cuketa, karfiol, brokolica, zemiak, ryža)
    16:00 jogurt, pripadne zeleninový prikrm
    19:00 mlieko cca 120ml a ide spat

    Kúpne kase neje, tie jej nechutia, banán jej nechuti, čerstvé ovocie ci uz pomixovane alebo uvarene jej vôbec nechuti, normálne ju naťahuje na vracanie, Sem tam pozuje nejaký piskot, ale to len tak pobabre. Momentálne mame problém s jedením večere okolo 16:00, vsetko odmieta, nič nechce. Vsetko s plačom. Len pár lyžičiek. Momentálne nechce mlieko ani pred spaním. Niekedy ho vypije až v spánku za 1-2 hodiny. Minule sa stalo ze zjedla o 16tej jogurt , mlieko proste nevypila len plakala. Tak aj zaspala (hladná), a potom vypila mlieko až o 4tej asi 80ml. Idu nám naraz 4 horné zuby. Neviem ci je to tým, inak zuby zvládame v pohode. Myslite ze je to jedenie dostačujúce? A tie časové intervaly? Ponúkať jedlo skôr, napr. každé 2 hodiny u nas proste nefunguje, Skorej nezje ani za nič. Zavádzanie príkrmov bolo v pohode, jedla vsetko v poriadku aj s chuťou. Pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ako som pochpila s mliekom síce boli problémy ale v zásade nepapá zle, len nekonzumuje veľa mlieka. Teraz sa však vetko papnie zhoršilo.
    Čiastočne sa to dá pripísať zúbkom.
    Dieťa v tomto veku už môže papť len 5x denne ale medzi porciami by nemalo dostať žiadne doplnky- chrumky, piškóty a podobne.
    Mlieka nemusí vypiť veľa. ráno a odpoludnia po prebudení napríklad, naiesto odpoludňajšieho môže dostať jgurt, termix ani nič na báze tvaohu do konca prvhé roka nemá konzumovať!!!!!!!!!!!
    Večer vôbec nemusí kašu, ak jej nechutí. Môže dostať zemikovú kašu urobenú s umelým mliekom alebo len s vodou, samozrejme nesolenú alebo msovozelneinový príkrm ako na obed. Niektoré mamičky ponúknu mliečnu kašu na raňajky.
    Ak bude odmieťať jedlo, teda vidíte, že málo papá, je potrebné konzultovať lekára, môže byť napríklad chudokrvná.
    Nenapísali ste, čo dobre priberá a rastie.

Podobné otázky

  • jedalnicek 9 mesacneho dietata

    , Autor: viva1985

    Dobry den, chcela by som sa informovat ohladne jedalnicka 9 mesacneho dietata. Syn sa narodil v 40 tyzdni 3,3 kg, teraz ma 80 cm a 10 kil.Ide spat o 10 vecer a rano vstava o 8 hod., v noci mliecko nepije uz 2 mesiace. Rano vypije 120 ml UM, desiata ovocie 100 ml, obed 220 ml zelenina maso, cestovina, ryza.Striedame. Olovrant doteraz mal UM 180 ml, vecera kasa s UM.Chcela by som sa spytat co by som mu mohla dat na olovrant miesto mlieka, lebo sa nam stava,ked mu dam UM na olovrant tak nam trocha vzdy vygrcne tak za hodinku, skusali sme jogurt s pridanym ovocim mohlo by to byt ako olovrant?Kupujem biely jogurt 3.5 % , mali sme aj 10 %. Ktory by bol lepsi? Skusali sme dat aj samotny biely jogurt,spapal, ale trocha sa nam vyhadzal, asi kvoli tomu,ze to je moc kysle nanho samotny jogurt. A este sa chcem spytat kedy mozem dat rybu? Zatial papal masko morcacie,kuracie, zajacie a telacie. A myslite,ze tie porcie nie su velke? Lebo je z neho riadny valibuk :-) dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Množstvo jedla si dieťa určí samo, iste nie sú veľké neprimerane. Rybu odporúčam až po roku. Inak má veľmi pekný a správny jedálníček. Od ôsmeho mesiaca by ste mali dvakrát týždenne zaradiť polovicu vareného žĺtka, nevynechávame však mäso. Biely jogurt je vhodný ráno alebo aj na olovrant, môžete tam dať ovocie alebo aj detský keksík / hami, hipp, nestlé/, nepodávala by som ovocné jogurty z obchodu. Dostať aj jogurty od fierm hami, nestlé, hipp. V žiadnom prípade nedávajte pribináčik, termix a podobne. Po desiatom mesiaci môže šošovicu, červenú lúpanú do obedného príkrmu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: