Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stravovanie rocneho dietata

    , Autor: julias

    Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom stravovania mojej rocnej dcerky. Od zaciatku podavania prikrmov velmi pekne papkala zeleninu aj ovocie. Posledne dva mesiace ma ale problem spapat akekolvek ovocie ako sladucku hrusku ci jablcko co predtym milovala. Taktiez mam problem navyknut ju na 5 jedal denne. Jej jedalnicek vyzera takto: ranajky: ovsena kasa s hruskou alebo bananom, alebo pecivo s avokadom ( po pecive je inak najstastnejsia;) , zachutili jej aj domace celozrnne bananove mafinky pripadne lievance. Desiatu nechce takmer nikdy, na obed si da vydatnu zeleninovu alebo lusteninovu polievku, ak ale spapa polievku, tak z hlavneho jedla si da uz len trochu ( ma rada kuracie, morcacie a telacie masko). Olovrant sa nam podari len niekedy, a to bud ovocne pyre s detskym keksikom ( bez cukru) alebo spaldovou piskotkou, s jogurtom zaciname len teraz po roku, kedze od malinka reagovala zle na BKM ( alergia sa ale nepotvrdila). Vecera je vacsinou 3zrrna kasa s ovocim, alebo ryzovo-quinoova kasa ( vsetko zatial nemliecne, len na vode), pripadne ked nespapa obed, ohrejem jej ho na veceru. Taktiez oblubuje hummus pripadne zltkovu pomazanku s pecivkom ( k tomu zvladne salatovu uhorku, rajciny zatial odmieta, zelene salaty som este neskusala, kedze sezona nepraje). Pred spanim este kojim, ( niekedy si este vypyta aj pocas dna) a v noci sa niekolko krat zobudi a vypyta si svoj zivy cumlik znova:) kedze iny odmieta. Zatial ani raz neprespala celu noc od 4 mesiaca. Snazim sa varit zdravo, z domacich surovin, bio surovin, co sa ovocia tyka, zmierila som sa s tym, ze zatial pozna len malo druhov, ale lokalne, kedze nerada by som jej dala supermarketove a 'bohvie kde' vypestovane. Citrusy zatial odmieta. Pije dojcensku vodu a striedavo nesladene detske caje, skusam uz aj riedene doma odstavene ovocne stavy, a to hlavne aj kvoli tomu, ze odmieta ovocie. Netusim teda ci je jej stravovanie ako ma byt, cakala by som, ze bude mat pocas dna vacsi hlad:) Je dost aktivna, uz mesiac chodi. Ma rok a mesiac, vysku 78 cm a vazi 9800gramov. Inak prospieva velmi dobre, teraz ju prvy krat potrapilo prechladnutie, inak bola doteraz zdrava. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček má dobrý, ovocie predsa nejaké ráno spapá, nenúťte ju do neho.
    Celozrnné výrobky dieťa do dvoch rokov, ideálne do piatich rokov nemá konzumovať. Je tam pre neho veľa vlákniny a má to aj iné negatíva.
    Večer pokojne môže mliečnu kašu, z umelého mlieka alebo mliečnu rozrábanú s vodu, keďže alergiu na bielkovinu kravského mlieka nemá.
    Nerobte si starosti, že nepapá viac, deti v tomto veku veľa nepapjú, ony v tomto období zväčša ani veľa nenarastú ani nepriberú, rozvíja sa im hlavne mozgová činnosť: reč, rôzne úkony, hry. Neradi prijímajú nové druhy potravín, je to normálne, hlavne ich netreba nútiť.
    Obed by mal byť hlavne s dobrou polievkou, hustou, často v nej môžete uvariť aj mäso, ako keď bola dojča. Druhý chod je len také dopapanie,k učísa papať, papá ručičkami malé, mäkké kúsky.

Podobné otázky

  • stravovanie dietata s refluxom

    , Autor: lucia-4

    Dobrý deň. Máme doma rocne predcasne narodene dieta, korigovany vek 11 mesiacov. Od zaciatku mala problémy s priberaním. Narodila sa v 29 tt, s vahou 710 gramov, momentalne vazi 7200 gramov. Po prepusteni z nemocnice jej bol potvrdený reflux. Posledná kontrola ukazala ze reflux ustupuje ale mame pocit ze to tak nie je. Chcela by som sa informovat ako by malo vyzerat stravovanie rocneho dietata s refluxom, kolko mlieka moze vypit na den alebo kolko prikrmov? Nasa pediatricka odporucala casto krmit a v malych množstvach, mala ma prikrmy 5x denne ale pretoze netoleruje väcsie mnozstva tak po kazdom prikrme ma aj mlieko - Nutrilon pro expert AR 2. Za odpoved Vam vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stravovanie dieťaťa po roku má svoje pravidlá. Detičky predčasne narodené však vyžadujú aj v stravovaní individuálny prístup.
    To, že dieťatko vracia viac v porovnaní s inými detičkami nevidím ako problém, pokiaľ priberá / aj keď menej/ a nebýva choré.
    Po roku prechádzame postupne na tzv. Rodinnús stravu, ted dieťatko papá to, čo pripravujete pre rodinu, samozrejme len mierne osolené jedlo, nekorenené, s určitými obmedzeniami / do dvoch rokov židne tavené syry, do roch rokov žiadne údenininy- ani detské páky detskú šunku- žiadne mlieko syry, výrobky z nepasterizovaného mlieka- ovčie, kozie syry, mlieko, byndzu- žiadne konzervy - paštéta a pod- , nič s glutamanom sodným, do dvoch ideálne do piatich rokov žiadne celozrnné výroby, do iestich rokov žiadne huby/. Poávajte jedlo vo fome, ako je dieťatko ochotné konzumovať, určite však aj keď už spapá kúsky, tak len malé kúsky, mäkké, alebo niekedy aj v tomto veku ee vyžadujú miované alebo popučené jedlo, je to v poriadku. Skúste postupne aspoň po desiatej, ovocnom príkrme a ovednom príkrme, už mlieko nepodávať. Na druhej strane ak vidíte, že spapala málo a lieko ju dosýti, pokojne ho podajte. Sledujte hmotnosť ale vašim cieľom nie je, aby dieťa veľa piberalo ale aby malo zdravú výživu, bolo spokojné a iadne sa vvíjalo.

  • Stravovanie rocneho dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den rada by som bola keby ste mi poradili moj 15 mesacny syn absolutne odmieta veskere varene jedlo, ked aj niekedy nieco zjedol, tak len jedla od Hami a rozmixovane z flasky, teraz uz ani to nie. Nedokaze nic zjest z lyzicky a neviem ako ho to mam naucit, jogurt donho dostanem len ked mu ho zamiesam do mlieka alebo instant. kase Hami do flasky,jedine co papa je Nutrilon 3, caj a ovocie, to ma rad.. Som uz z toho zufala, inak vazi 11kg nebedat na nom nic nezvycajne.. Prosim poradte ako nabehnut na normalnu stravu uz sme skusali vsetko, nech je akokolvek hladny,ked zbada jedlo zacne pistat a uchodi prec :( Za odpoved velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem a to som bola včera celý deń v Prahe na semináriovýžive detí tohoto veku. neostáva nič, len mu pravidelne ponúknuť desiatu / ovocie/ a obed , denne aj napriek neúspechu a potom znova ovocie, mlieko a večer kašu. Jedného dňa sa napappá.
    Ak je zdravý, dobre sa vyvíja, tak nič neriešte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: