Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dcera pije malo mlieka, odmieta kase

    , Autor:

    Dobry den! Moja dcera ma sest mesiacov. Od siestich tyzdnov je slaby jedak, nechcela sat, tak sme v stvrtom mesiaci presli na UM. Problem je, ze ho pije male mnozstva. V sucasnosti ma zavedene dva prikrmy, obed - zeleninovo-masovy a veceru - obilninove kase odmieta, a preto jej davam prikrm, ktory mala na obed, ale bez masa. Mlieko pije rano, 120 ml je maximum, niekedy len 70. Na desiatu a na olovrant ma tiez mlieko, lenze zacala ho odmietat, niekedy vypije okolo 100 ml, niekedy len 30 ml. Vecer jej po zelenine ponukam este mlieko, niekedy vypije max. 100 ml, niekedy nechce. V noci sa nebudi, ale davam jej o 22.00 v spanku mlieko, vacsinou vypije 100 ml, ale niekedy zasa nechce. Ked sa zobudi, nevypije nic. V spanku ju krmim kvoli tomu, ze mala problemy s priberanim, posledne dva mesiace priberala po 600 g, pediatricka povedala, ze na nu je to fajn. Na poslednej poradni pred mesiacom mala 6300 g. Ked to spriemerujem, denne vypije horko-tazko 400 - 500 ml, niekedy aj menej. Ked odmieta, tlacim do nej mlieko po lyzickach, skusam vsetko mozne, ale ona vypluva, jednoducho nechce. Vyzera vsak spokojna, hra sa, place vacsinou len ked ju nasilu krmim alebo ked je unavena. Sama si jest nepyta nikdy, krmim ju vzdy v urcitu hodinu, lebo sama nepytala mlieko ani ako malicke babatko.
    Chcem sa spytat, ci ju mam nutit pit mlieko alebo ju jednoducho nechat tak, ked odmietne. Postaci zelenina a ovocie ako dostatocna vyziva? V akej forme jej mam davat obilniny, ked odmieta kase? Davam jej trochu do zeleninoveho prikrmu, ale to je asi male mnozstvo. Co sa tyka tej zeleniny, ta jej jedina chuti, na obed aj veceru zje 200 ml. Obavam sa, ze ked nahradim desiatu ovocim, bude mat malo mlieka a takato vyziva bude nedostatocna. Je nutne, aby dieta jedlo mliecne kase?
    Moze byt taketo jedenie dedicne? Ja som bola tiez takyto slaby jedak. Este chcem dodat, ze dcera nema ziadne problemy s bruskom, stolicu ma 3-4 denne, nikdy nevraca. Je velmi ziva, pohybliva, nevyzera, ze by jej nieco chybalo. Dakujem velmi pekne za kazdu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa je zdravé a strava, ktorú má je určite yhovujúca. Skúste jej dať mliečnu kašu ráno, niektoré deti to akceptujú. Dopoludnia by som nedávala mieko ale ovocie, na obed mäsozeleninový ríkrm, odpoludnia mlieko a večer znova zeleninu, môže byť s krupicou alebo ak dobre kaká s ryžou. Krupicu alebo bezmliečnu krupicovú alebo trojzrnnú alebo ovsenú kašu / babylove/ môžete vždy dať niekoľko lyžičiek do obedného aj večerného príkrmu.
    V žiadnom prípade dieťa do jedla ani pitia mlieka nenúťte!!!!!!!! AK ste ani vy žiaden jedák neboli a vyrástli ste na zdravú ženu, ktorá má krásne zdravé dieťa, tak je všetko v poridaku aj so slabšími jedákmi!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: