Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nechutenstvo

    , Autor: lucia1

    Dobry Den.Dcera 3r. uziva maltofer 2x7kv.Kedze nechce jest tak som kupila pediakid na chut do jedla.Mozu sa podavat sucastne?Neovplivnia sa navzajom?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem zloženie pediakidu. Ak neobsahuje vápnik alebo iné minerálne látky, tak ich dieťa môže užívať súčasne, teda v ten istý deň ale nepodávala by som ich naraz, napríklad dopoludnia a odpoludnia maltofer a po obede pediakids.

Podobné otázky

  • 15mesacna dcerka nechce jest

    , Autor: luciav1982

    Dobry den pani doktorka,
    Moja 15 mesacna dcerka prestala pred 2 tyzdnami papat.dovtedy jedla celkom dobre,doslova vyzadovala kazdy den vyvar s maskom slizikmu a zeleninou a vedela zjest aj 2 zufanky.jedla jej pripravujem iba domace.Nikdy mi vsak nechcela jest zemiaky ani pyre (to ma adi pi mne lebo ani ja to nemam rada) a nikdy nechcela vajicko ani pomazanky.
    Teraz vsak nechce skoro nic varene maximalne kolienka alebo spaghetti a to ked jej tam dam masko vyberie len cestovinu.
    Nas jedalnicek je takyto:
    7-8.00 - cerstvo urobena stava mrkva+jablko+niekedy spenatove listy ak mame na zahrade (niekedy chce ranajkovat mlieko)
    9.00 - termix alebo maslovy rozok
    11.00- 180ml mliecka a nasledne spanok 1,5 hod az 2,5 hod
    14-15.00- male mnozstvo cestoviny s maskom,sosovicou alebo pecienkou (povybera len cestovinu)obcas sa mi podari ju presvedcit na par lyziciek maska
    17.00 ovocna kasicka s cerealiami
    19.00 180ml mliecka a spanok celu noc
    Pred mesiacom sme boli na odber krvi a ma len mierne znizenwme zelezo tak berieme kvapky maltofer
    Je zdrava,cula,rozprava uz slovicka,hrava,nie je chuda je akurat.ma 12 zubkov a mozno jej zacinaju ist ocne alebo zadne stolicky ale dasienka nema opuchnute.
    Prosim poradite mi?uz som z toho v strese.aj jej urobim "svedsky" stol aby si vybrala a nechce.
    Dakujem
    Pekny den
    Luciq

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste zlatá, to je dobrý nápad ten švédsky stôl, iste sa to deťom páči! Možno má vaša dcérka prechodné obdobie, kedy jej nechutí. Môže to súviseť aj s prerezávaním zúbkov. Určite ju do jedla nenúťte. Otázka je, či jej správne podávate maltofer a či sa nedostok železa už nezmenil na chudokrvnosť.Maltofer sa nesmi zapíjať čajom nemalo by sa asi dve hodiny pred podaní a po podaní konzumovať mlieko ani mliečne výrobky.
    Jedálníček je pekný, ale trochu by som to upravila, na raňaqjky by som dala rožtek s masom alebo termix, potom okolo deviatej ovocie a ak je už okolo obeda unavená, môže ísť spinkať po podaní liečka a ž po zobudení obed. Postupne však vydrží hore dlhšie, ovocie ju veľmi nezasýti, tak by som jej okolo pol dvanástej podala obed. Ale naozaj to závisí od jej nálady a únavy, unavené dieťa nebude dobre papať. Počkajte teraz najmenej týždeň, potom podľa stavu, či sa nechutenstvo zmení alebo nie, konzultujte lekára.

  • zubky a jedlo

    , Autor: vlocka

    Dobrý deň, pani doktorka, zaujima ma vas nazor. Mam 17 mesacnu dcerku, momentalne sa jej prerezavaju ocne zubky. Horne nedavno vyslia teraz sa tlacia dolne. Dcerka uplne odmieta stravu. Akukolvek. S prestavkami ked isli zuby papala pekne, dokonca dva chody. Polievku aj druhe jedlo. Velmi ma rada cestoviny (kolienka) s maskom a stavou. No teraz uplne odmieta vsetko. Pyta si len mliecko. Maximalne mi zje ovocnu kapsicku co si sama vytlaci do pusinky. Je to normalne? Trva to uz mesiac. Pre pokoj v dusi nam nasa pediatricka skontrolovala KO. Vysledok je v poriadku. Uz neviem co mam robit, nedavam jej ziadne chrumky, nic take....pravidelne ponukam varene jedlo, podla vasich rad co som tu vycitala no nic. Nechyta sa. Mam este cakat kym vyjdu dolne ocne a uvidime ci sa chyti? Mam ju nechat vyhladnut a nedat mlieko? Alebo jej teda nahradzat chody mlieckom kedze nic ine nezje, inak ostane hladna? Ako mam postupovat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja si nemyslím, že to takto dlho môže trvať pri prerezávaní zubov. Nechutenstvo môže mať príčinu v psychike dieťaťa. Zhodnoťte či nedošlo v rodine, v domácnosti k nejakej zmene, ktoá by narušila vývoj a celkový život rodiny a dieťaťa / presťahovanie, jasle, strata blízkej osoby alebo zvieratka, nepríjemný zážitok..../.
    Jedlo podávajte pravidelene, ráno mlieko, dopoludnia ovocie / aj tú kašičku ovocnú/ na obed povedzme len polievku, hustú, s mäsom, odpoludnia mlieko, večer kašu a pred spaním mlieko. Ak na obed nič nespapá, dajte jej len vodu.
    Zvážte tiež, či dieťa nie je preťažené : dlhé prechádzky / dieťa do troch rokov má prechádzku absolvovať v kočíku, nosiči a len na bezpečnom mieste ho nechať behať, intenzitu a množstvo pohybu si určí samo // - preťaženie môže mať za následok neprimeranú únavu, dieťa potom nevie zapať a nevládze jesť viac než vypiť mlieko/, rôzne športové aktivity, plávanie a podobne.

  • Odmietanie stravy u 17.mesačného dieťaťa

    , Autor: alexis

    Dobrý deň, p. doktorka. Chcela by som sa spýtať, moja dcérka má 17 mesiacov a odmieta mi už dlhšiu dobu stravu (cca 1 mesiac). Doteraz jedla všetko primeranie k jej veku, ale pred mesiacom nám náhodne z krvnych testov zistili, že prekonala mononukleozu (nasledovali odbery krvy, pecenove testy, kt. boli zvysene, odber mocu a pod.) - neviem či mononukleoza ma vplyv na nechutenstvo do jedla, ale so stravovou bojujeme. Co sa tyka mlieka, pije klasicke trvanlive polotucne - vypije ho bez problemov. Odmieta mi jogurty, chleba s maslom,presnidavky, maso tiez nezje, ryzu a zemiaky taktiez a pod. - jedine co ako tak zje su polievky.
    Nas jedalnicek za den je asi takyto: RANO - dve, tri lyzicky jogurtu, resp. termix, obcas prazenica, DESIATA - sem-tam nejake ovocie, OBED - maximalne polievka, pred obednym spankom 260ml mlieka, OLOVRANT - ak sa podari tak jogurt, ak nie tak iba ovocie, piskoty, pohankove chrumky a VECERA: krupicova kasa, a v postielke 260ml, mlieka. V noci sa zobudi 1x-2x na mlieko a vypije 260ml. Nic poriadne nezje, nic jej nechuti, na vsetko otoci hlavou a je dojedene. Neviem ci je to len prechodné, alebo to ma nejaky suvis s prekonanou mononukleozou. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mononukleóza je závažné ochorenie a môže spôsobiť celkové zhoršenie stavu dieťaťa, včítane nechutenstva, hlavne ak sú aj zvýšené pečeňové testy.
    Dieťa má veľmi zlý jedálníček! Deti v tomto veku by mali ako mliečnu porciu konzumovať bu)d umelé bábätkovské mlieko formulu, je jedno , ktorú značku . Ak už nechcete podávať takéto mlieko, v žiadnom prípade nie je pre deti vhodné trvanlivé mlieko. Treba podávať čerstvé / štvrod)nové/ prevarené mlieko. Okrem toho pije veľmi veľa mlieka, čo nie je vhodné, jednak potrebuje aj iné živiny než obsahuje mlieko a jednak konzumácia väčšieho množstva mlieka tlmí hlad, takže nič iné už nechce.
    Dieťa v tomto veku má konzumovať bežnú rodinnú stravu s určitými obmedzeniami. Má mať denne 5 až 6 porcií, medzi jednotlivými porciami nemá konzumovať nič, ponúkajte je vodu. Na obed v tomto veku ešte stačí zelneinovo- mäsová polievka, príkrm, obsahujúci 5 až 6x týždenne uvarené mäso.
    Jedálníček: ráno mlieko, chlebík s maslom, džemom, lúčinou
    Dopludnia: ovocie / radšej bez keksíka, určite nie chrumky!/
    Obed: mäsosozeleninová polievka, hustejšia, bu)d ešte mixovaná alebo popučené zelneina a mäso v nej. Môže potom dostať druhý chod ale v zásade len ako doplnok, ktorý sa učí papť sama , ručičkami, kúsky musia byť mäkké a drobné.
    Olovrant: mlieko alebo jogurt, prípadne termix
    Večera: mliečna alebo zemiaková kaša
    Ak je večera skôr, tak pred spaním ešte mlieko. V noci by som už mlieko nepodávala, dajte jej vodu / nie čaj!!!!/, spočiatku bude prostestovať ale po pár dňoch si zvykne.

  • Nechutenstvo u 3ročného dieťata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa poradila. Synček bude mať za chvilu 3 roky(v septembri ide do školky). Už keď bol polročný začala som s príkrmami, no asi keď mal niečo cez 1rok kvoli zubkom nechcel nič jesť okrem dojčenia, tak som ho 1-2týždne len dojčila(lebo nič ine nechcel) no potom sa to s papanim uplne pokazilo, nechce odvtedy nič jedávať, a to už bude mať 3roky. Kojený bol 22mesiacov, a odvtedy papá len jogurty, krupicu, mlieko, suchý chlieb, špenátovú polievku a kur.vývar. Nič iné nechce jesť...skúšala som mu ponúkať keď sme mali niečo navarené, no ani ochutnať nechcel, dokonca keď raz ochutnal kúsok šunky naplo ho a vyvracal sa. Teraz vždy keď mu niečo ponúknem nové, pocíti asi odpor a napína ho. Nikdy som ho nenútila nasilu jesť, takže nechápem prečo má taký odpor k tuhému jedlu a prečo ho napína. Každy hovori že v školke ked bude vidiet ostatne deti sa to zmeni, no ja už neverim, lebo ma bratrancov skoro v rovnakom veku a ked oni jedávajú ani to s nim nepohne. Dokonca aj ked mu dám na chlebik nejaky syr, maslo ani ho len neochutná. Doteraz som tomu nevenovala velku pozornost, a nechala som ho jest to čo lubi(ale ponukala som aj nove jedla) ale teraz ked ma ist do školky trochu sa bojim či tam nebude hladovať. Má 2r 8m a váži 12kg, boli sme s nim aj na krvi kvoli chudokrvnosti, keďže nezje maso, ale vraj to mal len trošku hraničné, nič strašné. Viem že sa raz rozpapá, skor ma trapi to jeho nechutenstvo a napinanie na vracanie z tuhych jedal...a nechápem prečo, lebo suchy chlieb požuje. Už nám poradili aj detsku psychologičku, no neviem či by sa niečo u tak maleho dietata vyriešilo psychologom. Ďakujem za rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti medzi jedným a tretím rokom nepapajú veľa a neradi prijímajú nové druhy potravín. Taktiež niektoré deti v tomto veku ešte odmietajú tuhú stravu a stále chcú kašovitú. Preto odporúčam po roku stále ako základ obedného jedla podávať mäsozelninovú polievku, už aj prisolenú, bežnú akú jie celá rodina ale pre dieťa v nej 5 až 6x týždenne vyvariť mäso a pomixované ho do polievky pridať. Dieťa môže jesť každý deň to isté, ale musí to mať správne zloženie: mäso, ovocie, zeleniny, mlieko mliečne výrobky / ale nie prevaha/ a obilniny, strukoviny. Sladkosti len veľmi obmedzene, len akp súčasť nejakej porcie. Ak je dieťa zdravé, pravdepodobne mu jeho príjem potravín stačí. Robíte veľmi správne, že ho do jedla nenútite.

  • nechutenstvo

    , Autor: mariad

    Dobry den,chcem sa spytat co mam robit...Moj 5 rocny syn nastupil teraz prvy krat do skolky nakolko je predskolak a zacal odmietat stravu.Aj doma mal dovtedy problemy s jedlom maloco zjedol ale posledne 2 dni bol cely den v skolke hladny najedol sa az po prichode domov.Nezjedol ani desiatu,ani obed ani olovrant...cajik pil ale bol bze stravy.NIkdy nebol velky jedak ale teraz sa o neho bojim...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľký jedák nebol ale doma papal a ako popisujete, napapá sa aj keď príde zo škôlky. Je to adaptačná porucha pri vstupe do kolektívu. Môže byť naozaj len prechodná, preto by som dva tri týždne tento problém neriešila, opýtajte sa ho , či papal, prečo nepapal, či to nevoňalo dobre, nevyzeralo dobre, alebo ochutnal a nechutilo mu to. Uvidíte ako bude opdovedať. Môžete sa ho aj priamo opýtať, prečo nepapá, či aj iné deti nepapajú. Opýtajte sa tiež učiteľky, ako sa v kolektíve správa, či sa zapája do hier a činností. Na základe pozorovania počas prvých týždňov a prejavov počas práce v škôlke ale aj s vývoj jedenia v kolektíve sa bude potrebné v prípade nezmeneného postoje dieťaťa poradiť s detským psychológom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: