Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odmietanie jedla

    , Autor: milik

    Dobrý deň. Prosím vás o pomoc. Moja dcéra 18 mesačná odmieta jesť. hádže jedlo na zem a všetko len obrble. niečo ani neokoštuje. Problém s jedením trvá už od 7 mesiaca. Viem, že deti skúšajú, ale naša dokáže až schudnúť. a keď nechudne nepriberá. Váži 9 200 g. Už dva krát sme skončili v nemocnici na infúzkach. Verdikt bol, že špekuluje a treba ju nútiť. Skúsili sme aj to, aj keď neradi. Aj to chvíľu išlo ako tak, ale potom sa zaťala a nejedla už vôbec. Chodíme na gastro. Výsledky mala v poriadku. Berie Bekomplex a Biogaia krapky. Jej jedenie vyzerá asi takto:
    8:00 raňajky mlieko 150 ml. Sunar (Viac mlieka za deň do nej nedostanem) ani v inom poháriku,ani kakauko nič )
    Keď jem raňajky tak si NIEKEDY odkusne na koštovku.
    9:30 - 10:00 desiata banán, niekedy ho zje aj s tvarohom, alebo jablko, hrušku. Iné ovocie nechce. ani neokoštuje, nechytí do ruky..
    12:00 - 13:00 obed klasika polievka a druhé. Polievky sa ani nedotkne a z druhého si dá tak 5 cestovín suchých, alebo kúsky mäska, vyberá len zrnká ryze, kŕmiť sa nenechá. to zje asi viac keď sa v tom babre...
    15:00 - 16:00 olovrant skúšam ponúknuť mlieko, keď si upije z neho nejakých 100 ml tak jej dám jeden Marína keksík, keď mlieko odmietne tak buď má ovocie, alebo pólku palacinky, vianočku s maslom. Ale to tiež nie vždy papá.
    19:00 večera chlebík. Ľúbi iba paštékový čo samozrejme nepokladám za zdravú stravu tak jej ho nerobím často. Tým pádom je večera skoro nijaká. Mala rada HIPP výživy, ale tie už tiež nechce.
    strukoviny nelúbi tak som z nich začala robiť pomazánky. Raz chlebík zje, 3 krát nie...Nikdy neviem.
    Radila som sa už aj s psychologičkou a navrhla, aby som malej prestala cez deň robiť mlieko a nech jej ho dám večer. S týmto mám trošku problém, lebo ona večer mlieko nechce a obávam sa, že keď jej ho prestanem dávať ráno tak ho nebude už vôbec. Ďalej mi poradila aby som čakala kedy si dcéra vypýta jesť sama. to sa zatiaľ ale ešte nestalo. Aj keď hladovala, aj keď chudla Je to ťažké, pretože jej nechutí skoro nič. Ani sladké. AKo tak ten paštékový chlebík, špenát s cestovinami a vajíčkom a uhorka. Už som malú objednala aj na endokrinológiu, lebo ja sama mám zníženú funkciu štítnej žľazy tak či náhodou nemá problém aj ona. Neviem, už skúšame všetko. Prosím Vás o názor či mám skúsiť radu pani psychologičky neponúkať jej kým si nevypýta sama, aj to mlieko, alebo jej ponúkať v stanovenom čase a dúfať, že niečo zje, alebo jej porobiť švédske stoly nech si počas dňa dzobká kedy chce čo chce. Veľmi chcem svojej dcére dôverovať v tom, že vie kedy je hladná ale ja mám niekedy už pocit, že ona ten hlad necíti. Ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa toho, čo ste popísali, že spapá to nevidím nijak katastrofálne. určite by somnečakal, kedy si vypýta ale ani by som ju nenútila. Jednoducho 5x denne sa stoluje a dostáva jednotlivé porcie, Ráno 150 ml Sunau je super, skúste jej potom ponúknuť chlebík , vianočku, len tak na koštovku, alebo mliečnu kašu. desiata je v poriadku, keď chce len uvedené ovocie, nie je potrebné vnucovať iné. Na obed nech papá tak, ako jej chutí a samozejme je v poriadku ak si zobká, čo má rada. Odpoludnia je tiež v poriadku epertoár, ktorý udávate. Na večeru chlebík s nátierkou, ak pašétu, tak radej doma urobenú. V zásade platí, že deti medzi jedným a tretím rokom nenapajú veľa, neradi prijímajú nové druhy jedál, oni totiž ani veľa nanarastú ani nepriberú. Rozvíja sa im mozgová činnosť. Určite by som nerobila formu švédskych stolov, jedz čo chceš a kedy chceš! Mámať čas na jedenie, potom bez jedla, bez sladkostí. Na pitie ponújať vodu. Neurobe chybu s núením do jedla alebo preferovaním sladkostí,údenín a podobných nevhodných potravín. AK nebýva chorá, nechudne neprimerane / teda postupne stále viac/ nie je dôvod riešiť jedenie dieťaťa, hlavne ak je inak zdravá. Je to prechodné obdobie, trpezlivosťou sa u zdravého dieťaťa príjem astravy zlepší a hlavne stabilizuje: bude papať praviedlne aj kěmožno len obmedzený sortiment potravín.

Podobné otázky

  • Odmietanie jedla (8.5M)

    , Autor: Nikol7

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať ako postupovať v tomto prípade.
    Moja mala 8,5 mesacna uz mesiac odmieta papať obed (masovozeleninove prikrmy, polievky).
    Na desiatu ma rozmixovane ovocie alebo jogurt, na večeru ma uz mliečne kase (ovsene, trojzrnne, obcas ryžová) s týmto problém nie je. To pekne popapa. Iba ta zelenina a maso na obed odmieta. 2-4 lyžičky do nej dám a potom uz viac nič.
    Vcera som jej do večernej ovsenej kase primiesala špenát, tak to je zjedla. Môžem teda obcas večer pridávať do kase zeleninu? Aj mäso?
    A papa len rozmixovane jedlo, popucene vidličkou ani náhodou, vypluva alebo sa tym dusi. Ma dva zuby, nemala by uz vedieť papať trochu aj iba potlačené jedlo?
    A ešte mi napadla posledná otázka, 3 týždne ma stále tvrdú stolicu, ovocia ma dosť si myslím, vodu vypije denne tak 150-180 ml. Čím to môže byť?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dajte je probiotika vhodné pre jej vek.
    Dieťa si samé určí akú konzistenciu jedla je ochotné konzumovať - mixované alebo popučené.
    Mäso zeleninu môžete dať v ktoromkoľvek čase dňa. Možno ste jej dali niečo kyslé, potom nechcú lyžičku ani vidieť, deti nemajú radi kyslú chuť!
    Keď spapá len pár lyžičiek akceptujte to, ono sa to zase napraví. Hlavne neskĺznite k tomu, aby ste púšťali televíziu, ipad, mobil len aby sa najedla! Do roka nesolíme. Vodu prevarenú ochladenú ponúkajte ale nenúťte vypiť cca 200 ml denne.

  • Odmietanie jedla

    , Autor: jaja16

    Dobry den, potrebovala by som poradit s 8,5 mesacnym synom. Syn pije materske mlieko cez dojcensku flasu od narodenia. Vypije denne max. 300 az 400ml MM a par lyzic vody,resp. fenykloveho caju. Odmieta jest, co sa tyka zeleniny, masa, kase, bezproblemov zje jedine jogurt. Nemozno napisat jeho jedalny listok, lebo pri tom, ze nic nechce jest je to velmi tazke, mu zostavit jedalny listok. Ak zje zeleninu, tak len s pridanim cukru. Viem, ze to nie je spravne, ale aspon obcas nieco zje. Ani zemiakovu kasu nezje, proste nic nechce, odvrati tvar a nic do neho nedostanem.
    Kupovane prikrmy typu HIPP, Hami odmieta. Ovocne prikrmy zje obcas, doteraz jedol denne, ale uz aj to odmieta, doteraz jedol na ranajky medovu nemliecnu kasu s cerealiami a ryzovu nemliecnu kasu na vecer, ale zacal ju odmietat. Vyskusala som aj ine kase a odmieta ich. Papa chlieb, kukuricne nesolene chrupky, prip. obcas piskotky. Z ovocia je hlavne banany. sem tam hrusku, jablko. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlieb, kukuričné chrupky, piškóty vôbec nebolo správne mu ponúkať, nie je to jedlo pre deti v tomto veku!!!Jasne, že keď už zakúsil sladkú aj slanú chuť, mäsosozeleninvý príkrm, ktorý je bez chuti odmieta. Materské mlieko v množstve, ktoré udávate nemôže v tomto veku jeho potreby na výživu spĺňať. Už dávno mal dostať aj mliečnu kašu, pretože sa už v tomto veku mal stretnúť s bielkovinoukravského mlieka, čo sa síce cez jogurt stalo, ale je lepšie začať s mliečnymi kašami vhodnými pre tento vek alebo nemličnu kašu/ obilninovú častejšie ako ryžovú/ zamiešať do umelého mlikea, formuly/ sunar, nutrilon beba a td/. Vuhľadom na to, že výživa dieťaťa je úplne nedostaočná, nemusí mať dostatočný zdroj živín, odporúčam návštevu lekára a vyšetrenie krvného obrazu, či dieťa nie je chudokrvné. Nepotrebuje dostávať žiadne čaj!!!!!!!!!!!!Nedávajte mu chlieb, piškóty, chrumky! Bánan môže spolus ovocím, ak chce hrušku, môže hrušku aj kaqždý deň, ak ho nenafukuje. Ráno by mal dostať materské mlieko, dopoludnia ovocie, na obed začnite podávať mäsosozelninový príkrm, mäso denne cca 40 gramov, zelenina, do hotového príkrmu pridať 4 až 5 kvapiek kvalitného slnečnicového alebo olivového oleja. Začnite jednou dvoma lyžičkami, buďte pokojná, ak viac odmieta nenúťte ho, po určitom čase sa to zlomí a papať bude! Odpoludnia po spánku by som ponúkla umelé mlieko vo fľaške, formulu, pred spaním kašu / obilninovú mliečnu, alebo aj zemiakovú, bez soli s trochou materského alebo umelého mlieka/ pred spaním a v noci kojenie alebo materské mlieko. Ráno, ak sa mlieko podáva veľmi skoro, môže ako raňajky dostať jogurt, keď ho už papá.
    POdstatné je: vyšetriť krvný obraz či nie je dieťatko chudokrvné a stravu zavádzať pomaly, nenútiť ale byť nekompromisná a nepodávať zložky, ktoré som uviedla v úvode.

  • Odmietanie jedla

    , Autor: tamarinka2609

    Dobry den,, mam problem s 2 rocnou dcerkou!.. odmieta nam uz dlho maso urobene na vsetky sposoby ,ked co i len maly kusok zaciti v jedle hned ho vypluje ...nepapa ani cestoviny a zemiaky ... nutrilon mi pije uz len v noci aj to iba raz.,, jedine co cele dni spapa je jeden krat polievka a jogurty... chlebik iba podobe, dokonca nema rada ani sladkosti a ovocie taktiez nespapa.... sem tam spapa prazenicu na masle aj to je malokedy... ked jej?ponuknem nejake jedlo hned ho odmieta ani ho len neochutna a uteka ku chladnicke pytat jogurt,,,poradte mi prosim co s tym? Uz som z toho zufala... predtym mi to dako nevadilo ae teraz uz ano,..ked. nic nepapa ..dakujem pekne

  • Odmietanie jedla

    , Autor: tamarinka2609

    Dobry den,, mam problem s 2 rocnou dcerkou!.. odmieta nam uz dlho maso urobene na vsetky sposoby ,ked co i len maly kusok zaciti v jedle hned ho vypluje ...nepapa ani cestoviny a zemiaky ... nutrilon mi pije uz len v noci aj to iba raz.,, jedine co cele dni spapa je jeden krat polievka a jogurty... chlebik iba podobe, dokonca nema rada ani sladkosti a ovocie taktiez nespapa.... sem tam spapa prazenicu na masle aj to je malokedy... ked jej?ponuknem nejake jedlo hned ho odmieta ani ho len neochutna a uteka ku chladnicke pytat jogurt,,,poradte mi prosim co s tym? Uz som z toho zufala... predtym mi to dako nevadilo ae teraz uz ano,..ked. nic nepapa ..dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba sa zmieriť s tým, že deti v tomto veku nejedia veľa a neradi prijímajú nové druhy potravín ani nové jedlá. Musíte zachovať kľud a určitý režim: ráno mlieko alebo jogurt, trocha pečiva ak má záujem, dopoludnia ovocie , len to , ktoré si vyberie alebo 50 ml ovocnej šťavy / čerstvej alebo 100% džús, ideálne špeciálne detksý, hipp, v žiadnom prípade nie sladké jupíky/. Na obed ako základ polievku - aj keby jedla len jeden alebo pár druhov, môže ju denne mať ak obsahuje zaleninu, nejakú závarku/ ryža, zemiak, cestovina/, v ktorej cca 5x týždenne vyvaríte mäso a do polievky ho rozmixujete alebo pretlačíte cez cesnakový lis. Môže to byť polievka, ktorú varíte pre celú rodinu. Druhé jedlo ponúknite, malé mäkké, kúsky, môže papať ručičkami. len čo si vyberie. Po obednom spánku mlieko alebo jogurt, večer pred spaním mlieko alebo kašu alebo zemiak. Nedávajte žiadne sladkosti medzi jedením, žiadne chrumky a žiadne údeniny aj detská šunka a detské párky sú údenina, neptria do jedálníčka dvojročného dieťaťa!!!!!!!!!!!!!!! Veľmi dobré je písať si asi týždeň podrobne, čo dieťa zje, naozaj pravdvo, potom to zhodnotíte a možno sa vám to nebude zdať až také zlé. Mohli by ste sa poradiť aj s lekárom a prebrať spolu jedálníček.

  • odmietanie jedla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    chcela by som poprosit o nazor resp. radu kde sa obratit a co robit. Moj syn od cca 2 tyzdnov zacal odmietat kojenie. Riesila som to s 3 laktacnymi poradkynami, ktore nakoniec zhodnotili, ze problem nie je laktaciou. Jediny sposob ako ho nakrmit je ked zaspi. Ma aktualne 5 mesiacov. Ked je pri vedomi odmieta prsnik, flase, pohare s naustkom. Chvilu fungovalo krmenie lyzickou alebo striekackou poleziacky na chrbte, ale kedze je uz starsi, vie ze prehltnut nemusi a vsetko vypluje. Rovnako je to aj s prikrmami, ktore som zacala skusat davat cca 2 tyzdne dozadu. Pediatricka, kedze v ramci spodnej normy pribera, nas zatial poslala len na ORL, kde bolo zhodnotene, ze usta ok, uzdicka ok, prehltnut vie aj ked pri tom place. Uz naozaj neviem co dalej a na koho sa obratit. Tazko je niekomu vysvetlovat, ze syn sa sice napije,ale nepije prirodzene takmer od narodenia. Skusala som ho uz aj vyhladovat, po osmych hodinach som to vzdala. Je to kazdodenny tlak ci sa syn naje , ci ho budem vediet uspat a nakrmit , o tom ze to nie je zdrave ani pre neho ani nehovorim, hned ked zaspi ho prenasam aby som ho nakojila. Ako ho sledujem, vzdy sa zacne rozculovat alebo ho strasie, ked prehltne, teda aspon mam taky pocit.
    Budem vdacna za akykolvek nazor alebo radu.

    dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako sa teraz živíte, či materským mliekom alebo formulou, Akokoľvek, zdravé dieťa neodmieta piť, hlavne ak je vyšetrené, že žiadna prekážka v prijímaní potravy nie je.
    Myslím však, že celý problém môžem byť na podklade stresu, strachu a nervozity aj z vašej strany. To, že už ku krmeniu pristupujete so strachom, ako zase kŕmenie dopadne je dôvod, že hlavne ak je dieťa kojené, dochádza k tomu, že mliekovody sú stiahnuté mlieko dieťaťu netečie a ono sa hnevá, že nemôže piť. Aj keď je umelo živené alebo kŕmené odstiekaným mliekom, stres , nervozita a obavy o dieťa sú dôvodom na nepokojnú atmosféru v rodine, nervozitu a to tiež môže byť podkladom nepokojného správania a aj odmietania jedla dieťaťom. Vy sama musíte vedieť, či v rodine nie je situácia, ktorá by bola podkladom nepriaznivých okolností vedúcich k stresu a nervozite. AK dieťa naozaj stále odmieta piť, ako prvé by som dieťa odoslala na hospitalzáciu do detskej nemocnice alebo na detské oddelenie k objektivizácii stavu, podrobnejšiemu vyšetreniu. Ak bude záver vyšetrenia, že dieťa je zdravé, vyhľadala by som pomoc psychológa alebo psychiatra. , samozrejme pre rodinu, hlavne matku , nie pre dieťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: