Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hlad v noci

    , Autor: sisa-4

    Dobry den,mala by som jednu otázku.moja dcera ma 10 mesiacov,od 7.mesiaca na UM.Do 6.teho mesiaca spávala v noci durch,teda od 20.00 do 6 tej rano.ale potom,sa to zmenilo a jedavala 2 krat,teraz 1 krat.Cez den popapa dobre.Nezijeme na SVK a tu v zahraničí na poradni mi bolo povedané ze uz by nemala v noci jest,ze nemoze byt hladná a nie je to dobre na brusko.Par noci som skusala jej mliecko nedať no nezaspala pokial mlieko nedostala-vypije 200 ml medzi 01:00 a 04.00 a okamžite zaspi az do rana,do 7 mej.jedalnicek ma takýto:
    07.00:mliečna alebo nemliecna kasa,alebo jogurt s ovsenymi vlockami,ryzova,kukurična kasa atd.
    09:30- 60 ml um
    11:00-ovocie čerstvé
    13:00-obed:masovo zeleninový,cestovinový s mäsom,zltko raz do tyzdna,polievky
    14:30-60 ml um
    17:30-polievka,jogurt,kase na dobru noc,zemiaková kasa,stale striedam
    19:30-230 um
    V noci:200 ml um.
    moja otázka znie:moze byt v noci naozaj este hladná alebo je to o zvyku? A ak hladná,je to naozaj take škodlivé ked v noci raz je? Osobne mne to nevadi,ked sa raz bude na mliecko.myslim ze cez den toho popapa dost,okrem toho pije vzdy len čistu prevárenu vodu,ziadne caje,nedávam jej ani keksiky,max.niekedy ako súčasť niektorého z jedál,ziadne chrumky.
    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Papanie v noci by som nevidela ako zásadný problém. Aj kojené deti v noci papjú, vo veku okolo siedmeho mesiaca sa deti budia často preto, lebo prichádzajú do obdobia prvej deprivačnej úzkosti, kedy stále kontrolujú matku, či je nablízku, peto si v noci aj vypýta mliečko, Mliečnych pocií má pomerne veľa aj keď v skutočnosti príjem mlieka je primeraný, cwz deň vypije menej. Ak okrem mlieka papá aj bezmliečnu stravu v dostatočnom možstve, nevidím dôvod jej mlieko nedať v čase a množstve, včítane noci, ako si vyžaduje.
    Ak nemala jogurt ráno, podala by som jej jogurt odpoludnia o tej 14.30 namiesto mlieka, faktom však je, že ak sa práve vtedy budí z odpoludňajšieho spánku, asi radšej vypije mliečko. Večer by som už jogurt nepodávala, radej niektorú kašu, dúfam, že už podávate aj obilniny, kvôli lepku. Vodu ponúkajte, dieťa si ju samozrejme nevypýta a pritom môže byť smädné. Takýto hedálníček, hlavne bez soli, je potrebné dodržiavať do roka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: