Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jogurty

    , Autor: lucatko87

    Dobry den prajem chcela by som sa spýtať dcera ma 9 mesiacov a vobec mi nechce papat biele jogurty mozem jej davat aj ochutené ak ano ake dakujem pek ne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ochutené určite nie. Nie všetky deti radi papjú jogurty, pokiaľ má kvalitnú stravu, dostatok mäsa, ovocia, zeleniny, mlieko, tak jogurty nie sú nutnosťou. Môžete skúsiť od nestlé taký jogurtovo ovocný príkrm , dostať v DM drogerie. V žiadnom prípade do roka nemôže nič na báze tvarohu: pribináčik, termix a podobne.

Podobné otázky

  • Večerné mlieko

    , Autor: Kristina86

    Dobry den, syn ma 2roky a pred spanim vecer dostava flasku mlieka. No do 2-3hodin je uplne precikany,vzdy ho musim celeho prezliect. Skusala som mu ho dat aj trochu skor ale nebol rozdiel. Tak by som sa chcela opytat, ci mu ho mam prestat uplne davat vecer, ci skor rano alebo ci vobec este to mlieko potrebuje. Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem koľko mlieka vypije za deň. Mal by vypiť cca 300 maximálne 500 ml ale je v tom už aj mliečna kaša, jogurty, syry mlieko v strave. Treba zhodnotiť.

  • Jogurty

    , Autor: Nikka

    Dobrý deň,

    Chcem sa opýtať od akého mesiaca je podľa Vás vhodné podávať jogurty bábätku? A aké odporúčate? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Od deviateho mesiaca veku, len biele s probiotickou flórou, s čo najkratším časom spotreby. Neodporúčam activia, zdá sa mi, že obsahuje veľa škrobu.

  • Jedalnicek 10 mesacneho dietata

    , Autor: Katarinabn

    Dobry den, chcela by som sa informovat ohladom prikrmov mojho 10 mesacneho (narodeny predcasne, ako 34 tyzdn.) synceka (9 kg). Od narodenia na UM. Aktualne papa 6x denne. Rano mliecko (vypije max. 170 ml),
    desiata - obilninova kasa (psenova, kukuricna, ryzova) s ovocim,
    obed - masovozeleninova kasa s cestovinou, zemiakom alebo obilninou (cca 200 ml),
    olovrant - mliecko (cca 170 ml)
    vecera - obilninova kasa s ovocim alebo jogurt (vacsinou ovci alebo kozy) s ovocim
    v noci - mliecko (170ml)
    Teda aktualne (asi tyzden) mame problem s mliekom. Vypije niekedy iba 100 ml. Asi preto, ze mu idu prve zuby. Spodne jednotky. Jeden uz ma prerezany.

    Chcela by som sa opytat.
    1/ Ake mnozstvo kase by mal zjest na desiatu a veceru? Tiez okolo tych 200 ml? A ake rozostupy medzi jedlami vlastne davat. Ja sa drzim stale cca tie 3 hod. medzi jednotlivymi chodmi, ale neviem ci je to tak spravne.?
    2/ Mali by sme uz prejst na podavanie dvoch chodov na obed?
    3/ Tiez sa chcem opytat ci je problem, ked stravu este viac menej mixujeme. No ovocie uz mu struham a uz mal aj tak na maksie uvarenu cestovinh v tvare ryze. Tiez spapa take tie kukuricne chrumky. Ked som mu, ale skusala davat napr. cele pseno (To nechce ani prehlnut.), ryzu alebe nieco ine, tak sa mi tym zacal dusit. Preto mam z toho trochu strach. Aky postup zvolit k prechodu na tuhu stravu. Mozno este nie je na to dostatocne pripraveny po psychomot. stranke.
    4/ Co sa tyka olovrantu, viem, ze by sme uz mali prejst tiez na prikrm, ale on by potom vypil strasne malo mlieka (Nevypije na 1 davku tych 200 ml, ako by mal. len tych 120 - 170, ako, kedy.), resp. celkovo tekutin, pretoze vody alebo caju vypije tak 1-1,5 dcl + este co ma v strave. Nahradit uz aj tak to mliecko na olovrant prikrmom? Ak, tak akym? Citala som, ze chlebik alebo roztek s natierkou napr. Skusame sice uz aj roztek, ale ten cely rozdrobi a neviem ci z neho aj nieco zje. :) A este, ked sme nepresli ani na tie kusky...
    5/ Na to nocne (medzi 22 - 24 hod.) mlieko ho musim budit, lebo on prespi celu noc a nezobudil by sa mi. A keby som mu ho nedala, tak by mal podla mna malo mlieka aj tekuti v ten den. Je to tak spravne?

    Dakujem Katarina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mal by mať ráno mlieko a potom hne´d alebo namiesto neho obilninovú kašu, pšeničnú, ovsenú, ryžovú, kukuričnú, určite nie špaldovú, proso, pohánku!!!!!! Dopoludnia ovocie, Do roka uisto nepotrebuje na obed dva chody, stačí mäsovozeleninový príkrm, mäso denne, od ôsmeho mesiaca dvakrát týždenne polovicu žĺtka, ak ho dobre znáša po desiatom mesiaci celé vajce.
    Piť mu ponúkajte prevarenú ochladenú vodu, žiadne čaje, maximálne cca 200 ml denne, množstvo si určí sám.
    Mlieko môže pokojne po obednom spánku, alebo jogurt. rohlík, chleba do roka nepodávam, obsahujú soľ. Nátierky nepotrebuje, maslo, a jedlá na baze tvarohu až po roku.
    Pozor na ovčie, kozie jogurty!!!Nie sú žiadnym prínosom a ak sú z nepasterizovaného mlieka môžu byť zdrojom závažného ochorenia.
    Chrumky nepodávajte, sú to prázdne kalórie a môžu viesť k zlému jedeniu, pretože sa s nimi dieťa skôr hrá a jedlo nie je na hranie. Radšej mu ponúknite vhodný detský keksík, napr od hipp alebo nestlé alebo hero.
    Konzistencia stravy musí byť taká, aby ju dieťa akceptovalo, v tomto veku už aj popučené, malé mäkké kúsky, ale niektoré deti stále radšej spapajú mixované, treba sa prispôsobiť.

  • Jedálniček 16. mesačného dieťaťa

    , Autor: Seč

    Vážená pani doktorka,
    dovoľujem si obrátiť sa na Vás s prosbou o posúdenie a odporučenie ohľadom jedálničku nášho 16. mesačného synčeka. Miery z decembra váha 11,5-12 kg, výška 81 cm. Máme dni, kedy zje všetko, iné dni bojujeme najmä s obedom. Uprednostní skôr príkrmy Hipp ako domácu váru (Hipp som ponúkala v dobrej viere poskytnúť kvalitnejší príkrm ako zimnú zeleninu).
    Uvádzam jedálniček:
    7:00 - kojenie
    9:00 - raňajky (ovsené vločky s jogurtom, banánom a suš. slivkami, ovsená kaša s banánom, biely chlieb a pečivo s maslom či lučinou, domácim džemom, praženica z prepeličích vajíčok, tvrdý syr, šunka - domáca)
    11:00 - desiata (jogurt, pribináčik)
    CCa. 14:00 (po spánku) - obed (už spomínaný Hipp alebo domáca vára, polievky málo, 5-krát týždenne mäso kuracie, morčacie, hovädzie a teľacie, 1-krát týždenne ryba - Hipp, 1-2-krát týždenne vajíčko (do 1 roka len žĺtko)
    17:00 - jogurt, mixované ovocie, šunka
    19:00 - krupičná kaša s banánom a škoricou
    20:00 - kojenie
    1) prosím o posúdenie a odporúčanie ohľadom jedálnička
    2) je v poriadku, že niektoré dni zje až dva banány (krupičnú kašu bez banánu nechce)
    3) môžem krupičnú kašu osladiť cukrom či medom?
    4) veľmi mu chutí šunka, je síce domáca, ale určite obsahuje soľ. Môže párkrát týždenne zjesť aj kúsok šunky?
    5) jogurty jedáva väčšinou smotanové ovocné. Odporúčate radšej biele s domácim džemom?
    6) Čo sa týka Hippu na obed, prosím o Váš názor. Snažím sa mu skôr dávať domácu stravu, ale keď nezje, tak ponúknem Hipp, nech niečo zje
    7) Na krupičnú kašu používam mlieko plnotučné čerstvé alebo trvanlivé. Je to v poriadku?
    Poobede ponúknem občas aj keks alebo kukuričné chrumky. Snažím sa, aby medzi jedlami čo najmenej maškrtil.
    Čo sa týka tekutín, pije len detskú vodu. Dosť veľa vody. A materské mlieko zatiaľ.
    Vopred Vám ďakujem za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček je až na určité chyby dobrý. Nemám nič proti komerčne pripravvanému obednému jedlu HIPP, treba ho striedať s domácim ale na druhej strane, keď cestujete, ste v reštaurácii je lepší hipp ako neznáme jedlo.
    Ja určite do troch rokov neodporúčam údeniny, ani šunku, ani detskú ani domáciu vždy je tam viac soli ako je pre dieťa vhodné. AK má týždenne 200 až 250 gramov kvalitného mäsa ďalšie mäso vo forme údeniny, ani šunky nepotrebuje.
    Taktiež do dvoch rokov odporúčam aj kašu variť do umelho mlieka alebo podávať mliečne kaše vhodné pre danú vekovú skupinu. Po druhom roku variť do čerstvého mlieka.
    Banány môže spapať dva ak mu nerobia problém, hlavne ak dobre spinká.

  • odstavenie

    , Autor: KatkaMP

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dcéra bude mať 15 mesiacov a odmieta akékoľvek mlieko. Vo všeobecnosti má problém s príkrmami, od mala jedáva veľmi málo a je vyberavá. Od narodenia bola drobnejšia, teraz má len 8 kg, je ešte dojčená (už len večer), ale zo zdravotných dôvodov by som chcela prestať dojčiť. Skúšala som už rôzne druhy umelého mlieka aj obyčajné kravské a žiadne jej nechutí, resp. odmieta. Približne od roka prespí celú noc, inak je zdravá, veľmi aktívna, ale bojím sa, že keď ju odstavím, okrem 2-3 jogurtov a jednej mliečnej kaše denne nebude mať žiadne iné mlieko. Okrem toho sa samozrejme snažím dávať jej aj normálne jedlo, väčšinou zje tak pár lyžičiek polievky alebo výživu. Je to podľa Vás problém? Pije len trochu čistej vody. Pár krát ochutnala granko a to jej chutilo. Jej lepšie nedávať jej mlieko vôbec alebo radšej takéto ochutené? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by som granko nedávala.-
    Dieťa nemusí za každých okolností konzumovať mlieko, a v tomto veku už vôbec nie bežné mlieko v obchodu Do troch rokov má mať mlieko ako mliečnu porciu umelé mlieko formulu. Ale vôbec sa natrápte ak by mliečko vôbec nepila. V jej veku má mať denne asi 330 ml mlieka, v čom je však aj mliečna kaša a miečne výrobky, teda čerstvé syry, tvaroh, jogurty. Dva jogurty a moiečna kaša úplne naplnia potrebu mlieka .Nepodávajte žiadne výrobky z nepasterizovaného mlieka, rôzne mlieka ovčie, kozie, korbáčiky, syry bryndzu zo salaša. Dôležité je, aby mala aj cca 200-250 gramov mäsa týždenne, veľa ovocia, zeleniny a obilniny: biely čierny chlebík, / nie celozrnné výrobky!/, kašu ovsenú, krupicovú, ryžové/ špalda, proso, pohánka nie sú žiadne potrebné ani obzvlášť zdravé potraviny/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: