Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • uzlinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcérka je 14 dní po MMR očkovaní. V slabinke mala na jednej strane 2 malé uzlinky a na druhej jednu. V mieste vpichu sa jej tie dve po očkovaní asi 2x zväčšili (sú tak do 1cm), tá druhá ostala rovnaká, rovnako aj uzlinky za krkom ostali rovnaké.Chcem sa teda opýtať, či zväčšenie môže byť po očkovaní alebo môže ísť o niečo vážne. Dokedy by sa mohli zmenšiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zväčšenie uzliniek môže byť reakcia na očkovanie, niekedy pretrvávajú aj viac ako mesiac. Ak sa pridruží horúčka / na osmy až jedenásty de*ň alebo drobná červená vyrážka / tiež v tomto intervale/ je vhodné konzultovať lekára. Podľa vašej informácie k tomuto nedošlo. Tak sledujte uzlinky a pri náhlom zväčšení, objavení sa horúčky alebo pretrvávaní uzliniek, tiež konzultujte lekára.

Podobné otázky

  • mmr

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcem vas poprosit o radu. dcerke 17 mesiacov som asi pred 2 tyzdnami nahmatala zdurenu uzlinku pod pravou rukou, bola som s nou lekara aten povedal ze radsej to dame sonograficky vysetrit. nakoniec sme dpolu s dr dospeli k tomu ze pred mesiacom bola ockovana do tejto rucicky na mmr. moze sa jednat o reakciu po ockovani. uzlina je asi vo velkosti hrasku. dakujem za informaciu dost sa bojim

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, je možné a aj dosť pravdepodobné, že zväčšenie uzlinky je reakciou po očkovaní. Je potrebné sledovať uzlinku a pri zväčšovaní znova konzultovať lekára eventuálne predsa len skontrolovať aj krvný obraz a sono uzlinky. Ak by to bola reakcia na očkovanie, je všetko v poriadku, iné problémy by uvedené vyšetrenia mali odhaliť. Malá uzlinka ako reakcia po očkovaní môže pretrvávať rôzne dlho.

  • Očkovanie proti osýpkam, ružienke a mumpsu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, syn bol ockovany proti osypkam, ruzienke a mumpsu (15-mesacne ockovanie). Tyzden nemal ziadnu reakciu. Na 8.den som mu objavila v slabine dve hrcky vedla seba, pravdepodobne zdurene uzlinky? A dnes, na 10-ty den ho zase chytila hnacka, alebo skor velmi hlienovita stolica a velmi agresivna, ritku mu uz stihla celu vystipat. Tak som sa Vas chcela spytat, ci toto moze byt reakcia na ockovanie a ci to mam riesit, alebo to s ockovanim nesuvisi. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teploty na ôsmy deň boli s najväčšou pravdepodobnosťou reakcia na očkovanie. Hnačka k bežnej reakcii na toto očkovanie nepatrí, máme veľa hnačkovitých ochorení v tomto období, odporúčam konzultovať lekára.

  • hnisave ramienko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Moja dcera ma tri a pol mesiaca a po ockovani Tuberkulozy ma stale hnisave ramienko.je velke asi 5mm.je to tenke a vyzera ako by bol podtym hnis.Nasa doktorka nam kazala to natierat framikoinovou mastickou vzdy na noc,ale mam kamaratku co mala taky isty problem bola na plucnom a plucna doktorka zakazala davat framikoinovu mast ze sa to zhorsi.tak teraz neviem ci mam alebo nemam natierat koli tomu mame posunute aj ostatne ockovania a este by ma zaujmalo mala ma uz asi mesiac a pol malu hrcku velkosti hrasku na hlavicke hore nad uskom dr povedala,ze je to zvecsena limfiticka uzlina .a ze to prejde ale niako sa to nevstrebava.moze to byt reakcia na to ockovanie.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie to nie je. Ničím chráničku po očkovaní tbc nepotierajte. Nič nevytláčajte. Ak by bola v priemere viac ako 10 mm alebo boli zvačšené uzlinky v okolí, tak je potrebné vyhladat lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: