Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hrcka po ockovani DiTePer

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj syn ako 18 mesačný dostal poslednú tretiu dávku DiTePer, na ktorú dostal reakciu a nožička mu napuchla a vytvorila sa mu tam hrčka, ktorá sa nevstrebala. Chodili sme na pravidelné USG kontroly, a podľa tej poslednej sa mu hrčka trošku zmenšila, no vyzerá, že "kalcifikuje", že už mu v nožke ostane. Je to už päť mesiacov od očkovania. Pred pár dňami nám to troška začervenalo, tak som to miesto namastila octanovou masťou a ono vybledlo. Naša lekárka nemá vo svojej evidencii ďalšie dieťa s takouto diagnózou a tak nemá s takým niečim skúsenosti.
    Chcela by som sa opýtať, či máte s niečím takým skúsenosť a ako sa to potom rieši, pretože v najhoršom prípade môže tkanivo v okolí "hrčky" začať zle reagovať na "cudzie teleso". Odporúčali by ste chirurgický zákrok, aby sa hrčka odstránila a minimalizovali sa riziká v budúcnosti?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani ja som sa s takouto konkrétnou situáciu nestretla. pozorujem občas začervenaie, zatvrdnutie v mieste vpichu, ktoré výnimočne pretrvávalo aj viac týždňov. Je potrebné reakciu naďalej sledovať, konzultovať s chirurgom eventuálne aj imunologom alebo v ambulancii pre komplikácie očkovania volila by som konzervatívny postup. teda zatiaľ nezasahovať chirurgicky. Ak však bude miesto opakovane dráždené eventuálne aj esteticky prekážajúce, je na mieste kalcifikát vybrať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: