Poradňa dojčenia a výživy

Pridať otázku
odbornik2
  • mmr

    , Autor: odbornik2

    dobry den chcem vas poprosit o radu. dcerke 17 mesiacov som asi pred 2 tyzdnami nahmatala zdurenu uzlinku pod pravou rukou, bola som s nou lekara aten povedal ze radsej to dame sonograficky vysetrit. nakoniec sme dpolu s dr dospeli k tomu ze pred mesiacom bola ockovana do tejto rucicky na mmr. moze sa jednat o reakciu po ockovani. uzlina je asi vo velkosti hrasku. dakujem za informaciu dost sa bojim

    Odpovedá: odbornik2

    Áno, je možné a aj dosť pravdepodobné, že zväčšenie uzlinky je reakciou po očkovaní. Je potrebné sledovať uzlinku a pri zväčšovaní znova konzultovať lekára eventuálne predsa len skontrolovať aj krvný obraz a sono uzlinky. Ak by to bola reakcia na očkovanie, je všetko v poriadku, iné problémy by uvedené vyšetrenia mali odhaliť. Malá uzlinka ako reakcia po očkovaní môže pretrvávať rôzne dlho.

  • reakcia po očkovaní Rotarixu

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, syn bol včera očkovaný na pneumokoky a zároveň na Rotarix. Ale asi 2 hodiny po očkovaní začal grckať, hlavne mliečko. Taktiež sme stále plakali a spánok sme mali trhaný. V letáku som sa dočítala, že to mohol spôsobiť Rotarix. No stav pretrváva aj dnes, keď ráno vypil mliečko a potom to vyvrátil. Je táto reakcia normálna, alebo to treba riešiť s lekárkou? Syn má 4,5 mesiaca a nie je dojčený.
    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Takúto búrlivú reakciu po očkovaní Rotarixom som ešte nemala a ani si nemyslím, že to, čo popisujete je reakcia po očkovaní. odpove´d síce trocha mešká, ale dúfam a predpokladám, že ste navštívili lekára.

  • 2 týždne po očkovaní

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň prajem. So synom sme absolvovali prvé očkovanie pred 2 týždňami vo veku 4,5 mesiaca. Očkovanie naša pediatrička posúvala z dôvodu, že syn je na spodnej hranici priberania a aj preto, že od 12. dňa jeho života rehabilitujeme z dôvodu hypotonie, ktorú mi diagnostikovali hneď po pôrode. (syn ležal 14 dní na JIS z toho 2 dni ventilovaný, pretože sa narodil so stridorom + sa pridružila globálna hypotonia a sťažená pôporodná adaptácia). Od očkovania prebehli 2 týždne. Malý má už 4. deň teplotu (37,2 až 37,8 - kolíše počas dňa) a dnes sa mu na nožičke vyhodil červený výsyp. Chcem sa spýtať, či aj po tak dlhej dobe to môže byť nežiadúca reakcia na očkovania a zároveň by som rada počuť Váš názor či ďalej očkovať v prípade synovej neurologickej diagnózy (nikto ma totiž neupozornil na riziká očkovania - prišla som na ne až po prvom očkovaní). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Teplota , ktorá vznikla až 8 dní po očkovaní už s očkovaním nesúvisí, jedná sa pravdepodobne o infekt. po štyroch dňoch je určite potrebné konzultovať lekára.
    U detí, u ktorých sa prejavia nejaké zdravotné problémy, hlavne aj v oblasti vývoja, vždy konzultujem neurologa, chcem vedieť aj jeho názor na zahájenie očkovania. V minulosti to bolo dôležitejšie ako teraz, preotže sa očkovalo inou očkovacou látkou, a pri niektorých diagnozach a prblémoch sa práve zložka čierneho kašľa vynechávala. Myslím, že keby bolo potrebné očkovanie odložiť, vyšetrujúci lekár by bol na to upozornil.

  • Ockovanie

    , Autor: Henka

    Dobry den, mam 4 mesacneho synceka, ktoreho nedavno ockovali do noziciek prevenarom 13. Hned na to sa mu na nozickach objavili cervene kruhy asi 10 cm a pluzgieriky s vodickou, teplotu mame 38. Detska doktorka nam povedala,ze s takou reakciou sa este nestretla a mame cakat. Je to v poriadku? Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Presne takúto reakciu som ešte nevidela ani ja. Môže to byť reakcia na použitý dezinfekčný prostriedok, ktorým sestrička pred vpichom dezinfikovala kožu. Je to viac pravdepodobné ako reakcia na očkovanie, ke´dže sa to objavilo bezprostredne. určite je potrebné sledovať nie len miesto vpichu ale aj celkový stav dieťatka Ale to samozrejme nie len kvôli tejjto bezprostrednej reakcii ale vždy odporúčam sledovať správanie dieťatka, chuť k jedlu, teplotu po očkovaní.

  • uzlyna v podpazusi

    , Autor: odbornik2

    chcem sa opitat mala ma uzlynu v podpazusi lieci sa 2mesiace uzlyna je vstale rovnaka,chcem sa opitat ako jej muozu uskodit lieky ISOZID a co bude ak ta uzlyna nezmizne

    Odpovedá: odbornik2

    Bohužial neviem presne ako je dieťatko staré. Ak je to dojča a uzlina sa predpokladá, že je po očkovaní proti tbc v pôrodnici, tak uvedené lieky potrebuje a nie je dôvod si myslieť, že jej uškodia. Uzlinu bude ošetrujúci lekár sledovať a podľa jej vývoja sa rozhodne pre ďalší postup. Do úvahy priôadá podľa nálezu usmerniť liečbu uvedenými liekmi alebo odstrániť uzlinu alebo ju len sledovať.

  • Neutichajuci plac

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, chcem sa Vas spytat, dcerka mala po druhom povinnom ockovani (Hexa vakcinou) neziaducu reakciu - 5 hodinovy neutichajuci plac, nesla nijakym sposobom utisit. Po TBC ockovani mala 2 mesiace zahnisane ramienko a museli sme chodit na cistenie na plucne oddelenie. Myslite si, ze po takychto neziaducich reakciach na ockovanie je bezpecne dat dcerku zaockovat tretou davkou Hexa vakciny? Dakujem pekne za Vas nazor

    Odpovedá: odbornik2

    Je to reakcia, pri ktorej sa pri ďalšom očkovaní vyžaduje zvýšená opatrnosť, očkovanie však nie je kontraindikované / nemožné/. Odporúčam očkovať v ambulancii pre komplikácie očkovania, ktoré sú v Košiciach, bratislave, Martine a pravdepodobne aj v Ban. bstrici. pred očkovaním sa dieťa na očkovanie pripraví / lieky, režim a podobne/, aby sa zabránilo vzniku nežiadúcej reakcie. .

  • Nečakaná reakcia

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pani doktorka, malú mi na TBC očkovali v nemocnici, nemala žiadnu reakciu. V 3mesiaci ju doktorka očkovala do oboch nožičiek, mala trošku teplotu, ale ráno bolo všetko v poriadku. o 6 týždňov sme išli na preočkovanie, ale malej z ničoho nič stvrdlo a sčervenelo až sfialovelo ramienko. Doktorka sa zhrozila, vytláčala jej to prstami bez rukavíc, išla jej odtiaľ len krv. Kázala nám dávať na to framykoín, ale malej to začalo modravieť. Veľmi sa o ňu bojím..., prosím poraďte, ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Je to pravdepodobne reakcia na očkovanie proti tbc, ktorá sa niekedy prejaví až neskôr, práve po prvom očkovaní proti ostatným detským chorobám. Odporúčam ešte pred pokračovaní v očkovaní konzultovať stav na detskom pľúcnom oddelení, eventuálne vyšetriť základné parametre imunity, hlavne krvný obraz.

  • hrcka na bradavke

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, Pani doktorka. uz dva mesiace riesime problem ohladom synovej hrcky na bradavke. syn ma 7 mesiacov a bol ockovany proti TBC este v porodnici a dvakrat ockovany hexa vakcinou. vsade sa pise ako komplikacia po ockovani hrcka v podpazusi. moze byt az na bradavke? hrcka je vo velkosti hrasku a je modro sfarbena. po zatlaceni vyteka z bradavky krv. krv mu nebrali a boli sme len na ultrazvuku kde nam povedali, ze to mame sledovat a po nejakom case prist na kontrolny ultrazvuk. nasa pediatricka tu hrcku s ockovanim nespaja a neposlala nas ani na plucne. Dakujem velmi pekne za odpovad!

    Odpovedá: odbornik2

    Tá hrčka pravdepodobne s očkovaním tbc ani nesúvisí. Nemá ako, lokálne uzliny pre ramienko sú v podpazuší alebo nad kľúčnou kosťou.

  • preočkovanie v 6. roku života

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pani doktorka, prosím, chcem sa len optýtať na môjho už 7-ročného vnúčika, ktorý pre vysoké hodnoty asla /cca 900, 570/ nebol ešte preočkovaný v 6. roku trojkombináciou vakcíny. Minulý rok bol dlhšie na penclene a potom na homeopatikách. Teraz má aslo 570 /spred 3 dní odber krvi/, ináč nemá žiadne ťažkosti, niekedy trochu soplík, ale ten preliečime. Teraz má naordinované homeopetiká, žiaľ neviem názov, a v máji mu chce p. doktorka zaočkovať tú vakcínu. Chcem sa len opýtať, či pri tomto zvýšenom asle je možné dať túto vakcínu, či tam nehrozí nejaká zlá reakcia. Ďakujem za odpoveď.- Fabianová

    Odpovedá: odbornik2

    Užívanie Penclenu ani zvýšené ASLO ako také nie sú príčinou, aby sa nepokračovalo v očkovaní. Žiadne nežiadúce účinky očkovania mu kvôli vami udávaným problémom nehrozia. Skôr je problém, ak nebude čo najskôr zaočkovaný.

  • Nádcha po očkovaní

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, včera môj syn absolvoval povinné očkovanie v troch mesiacoch (hexa+pneumokoky+rotarix). Celý čas som sledovala jeho zdravotný stav, viem, že dieťa musí byť zdravé. Všetko bolo OK, ale v noci, teda v deň kedy prebehlo očkovanie dostal syn soplíky, zrejme začínajúca nádcha + má zvýšenú teplotu 38,1 nameraná v zadočku. Moja otázka nieje či to má súvis s očkovaním, lebo soplíky určite nemajú súvis, ale pýtam sa či to nie je nebezpečné, či nemôžu byť nejaké následky, keby mi teraz ochorel, veľmi sa toho bojím... Teda bojím sa toho že prebehlo očkovanie a následne aj začínajúca chorôbka, bojím sa tejto kombinácie. Ďakujem za odpoveď
    S pozdravom Jana L.

    Odpovedá: odbornik2

    Teplota mohla súvisieť s očkovaním. mala by však do 48 hodín ustúpiť.
    Nádcha určite nemôže v kombinácii s očkovaním znamenať žiadne ohrozenie dieťaťa. potupjte tak, ako sa bežne pri nádche potupuje, podávať vitamin C na zvýšenie imunity / Cebion žlté balenie kvapiek2x3kvapky, najmenej 14 dní/ , čistiť noštek sterimarom, v prípade potreby použiť, hlavne na noc nasivin soft. Ak teplota pretrváva a kašeľ komplikuje nádchu, určite konzultovať lekára.

  • uzlinky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, dcérka je 14 dní po MMR očkovaní. V slabinke mala na jednej strane 2 malé uzlinky a na druhej jednu. V mieste vpichu sa jej tie dve po očkovaní asi 2x zväčšili (sú tak do 1cm), tá druhá ostala rovnaká, rovnako aj uzlinky za krkom ostali rovnaké.Chcem sa teda opýtať, či zväčšenie môže byť po očkovaní alebo môže ísť o niečo vážne. Dokedy by sa mohli zmenšiť? Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Zväčšenie uzliniek môže byť reakcia na očkovanie, niekedy pretrvávajú aj viac ako mesiac. Ak sa pridruží horúčka / na osmy až jedenásty de*ň alebo drobná červená vyrážka / tiež v tomto intervale/ je vhodné konzultovať lekára. Podľa vašej informácie k tomuto nedošlo. Tak sledujte uzlinky a pri náhlom zväčšení, objavení sa horúčky alebo pretrvávaní uzliniek, tiež konzultujte lekára.

  • hexavakcína - prvá dávka

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň ,chcem poprosiť o radu .Bola som zo synom na povinnom očkovaní Hexavakcínov - prvá dávka .Po očkovaní sme mali všetky nežiadúce účinky z príbalového letáka a ešte na viac malý grckal ,mal hnačku a vyskočilo mu CRP ,skončili sme v nemocnici a mali sme problém aj s tým ,že malý prestával dýchať po každom vpichu - museli ho prefackať mokrými rukami takže si viete predstaviť ten des ,keď mu v nemocnici brali krv z hlavičky a napájali infúziu ,ktorú si naviac ,keď ho nechali bez dozoru vytrhol .Po tom všetkom mám dilemu čo ďalej .Mám risknúť ďalšiu dávku ,alebo radšej neočkovať ?ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Siruácia, ktorú opisujete si vyžaduje režmv očkovania so zvýšenou opatrnosťou. V každom prípade by som očkovanie, jeho termín, spôsob riešila po konzultácii alebo priamo v ambulancii pre komplikácie očkovania, ktoré sú v Bratislave, Košiciach a Martine.

  • , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, môj syn ako 18 mesačný dostal poslednú tretiu dávku DiTePer, na ktorú dostal reakciu a nožička mu napuchla a vytvorila sa mu tam hrčka, ktorá sa nevstrebala. Chodili sme na pravidelné USG kontroly, a podľa tej poslednej sa mu hrčka trošku zmenšila, no vyzerá, že "kalcifikuje", že už mu v nožke ostane. Je to už päť mesiacov od očkovania. Pred pár dňami nám to troška začervenalo, tak som to miesto namastila octanovou masťou a ono vybledlo. Naša lekárka nemá vo svojej evidencii ďalšie dieťa s takouto diagnózou a tak nemá s takým niečim skúsenosti.
    Chcela by som sa opýtať, či máte s niečím takým skúsenosť a ako sa to potom rieši, pretože v najhoršom prípade môže tkanivo v okolí "hrčky" začať zle reagovať na "cudzie teleso". Odporúčali by ste chirurgický zákrok, aby sa hrčka odstránila a minimalizovali sa riziká v budúcnosti?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Ani ja som sa s takouto konkrétnou situáciu nestretla. pozorujem občas začervenaie, zatvrdnutie v mieste vpichu, ktoré výnimočne pretrvávalo aj viac týždňov. Je potrebné reakciu naďalej sledovať, konzultovať s chirurgom eventuálne aj imunologom alebo v ambulancii pre komplikácie očkovania volila by som konzervatívny postup. teda zatiaľ nezasahovať chirurgicky. Ak však bude miesto opakovane dráždené eventuálne aj esteticky prekážajúce, je na mieste kalcifikát vybrať.

  • co ak dieta ochorie po ockovani

    , Autor: odbornik2

    prajem pekny den 9 februara nam zaockovali nasho syna proti osypkam vcera u neho zacal silny drazdivy kasel cez noc sa to zhorsilo zatahujme mu hlasivky mozem mu dat sirup proti kaslu?
    a vobec ak ochorie moze dostat antibiotika?

    Odpovedá: odbornik2

    Je to náhodná súčinnosť očkovania a ochorenia. podľa popisu má dieťa laryngtidu, je to vírusové ochorenie, zväčša nevyžaduje antibiotickú liečbu. Ak by však bola antibiotická liečba potrebná, očkovanie nebráni tomu, aby bola predpísaná. Sirup proti kašľu je určite možné podať.

  • nežiadúce účinky rotarixu

    , Autor: odbornik2

    dobrý deň,moja 3 mesačná dcera bola očkovaná povinným očkovaním do oboch nožičiek +rotarix, teraz má už 5 deň hnačky,je nepokojná a plačlivá ,môže to byť reakcia na rotarix?chcem sa spýtať keď takto reaguje mám zvážiť podanie druhej vakcíny?Doteraz mala stolicu tak raz za 3 dni,nie je dojčená a stolicu mala kašovitej konzistencie,teraz skôr takú vodovejšiu 5-6krát za deň.Bojím sa aby som jej ešte viac neublížila.Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Teraz máme veľa detí s gastrointestinálnymi ochoreniami, prejavujúcimi sa zvracaním ale aj hnačkou. Reakcia na očkovanie / pozrovala som aj po prevenare/ sa môže prejaviť ako opakované vyprázdenenie riedkej stolice. Táto reakcia však zväčša netrvá dlhšie ako 48 hodín. Vo vašom prípade by som vyhľadala lekára nech zhodnotí, či sa nejedná o zároveň po očkovaní prebiehajúce ochorenie zažívacieho traktu.

Otázok: 181