Poradňa dojčenia a výživy

Pridať otázku
odbornik2
  • Dadulienka

    , Autor: Dagmar

    Dobrý deň chcem sa spýtať dcérku včera ockovali má rok čiže tretie očkovanie včera bola zdravá tak ju pani doktorka zaockovala a dnes rano má sopliky je prechladnutia asi to chytila od manžela nakoľko bol chorý môže jej to nejako ublížiť bojím sa o ňu.dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Určite jej to neublíži a aj očkovanie bude fungovať, tak ako má, teda protilátky sa vytvoria. Samozrejme, keď je chorá, tak treba navštíviť ešte pred víkendom lekára, aby to neostávalo na víkend a pohotovosť.

  • očkovanie

    , Autor: BejkaTS

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať či je možné podstúpiť všetky povinné očkovania pre bábätko na Slovensku bez poistenia a koľko by to stálo. Sme v Anglicku a tu sa to nejako nerieši. Malý má 4 a pol mesiaca a nemá ešte žiadne očkovanie. Dosť mi na tom záleží.
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Aj v Anglicku je očkovanie plošné, myslím, že dokonca základné očkovanie je hradené poisťovňou, dokonca je rozšírené o očkovanie proti zápalu mozgových blán. Takže ak navštívite lekára / tam je rodinný lekár/ tak určite budete zaočkovaní.
    Očkovať sa samozrejme dá bez poistenia. U nás je systém 2+1, teda prvá dávka, po nej o 6 týždňov druhá dávka a o 6 mesiacov tretia dávka. Očkuje sa Infanrix hexa a synflorix alebo prevenar. Očkovanie jednej dávky oboch vakcín stojí cca 100€.

  • 3. dávka

    , Autor: zm123

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, že či je môj ročný syn chránený proti chorobám, keď nemôže byť z rôznych dôvodov zaočkovaný treťou dávkou hexa vakcíny a vakcínou na pneum. Dve očkovania absolvoval, tretie nemôže. Má nejakú ochranu a dokedy je možné najneskôr podať tretiu dávku (ak to bude možné), aby to malo efekt. Ďakujem a pekný deň prajem.

    Odpovedá: odbornik2

    Už má základnú ochranu proti očkovaným ochoreniam, ale nie je kompletne zaočkovaný, na to potrebuje dostať tri dávky. Interval medzi druhou a treťou dávkou sa može predĺžiť na 12 mesiacov, potom ak by bol interval dlhší, je potrebné postupovať individuálne. Teda podľa celkového stavu dieťaťa a veku rozhodnúť, či nebude potrebovať štvrtú boostrovaciu dávku očkovania v priebehu ďalšieho roka. Určite nezačíname očkovať znova troma dávkami.

  • reakcia na očkovanie proti ružienke

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, 5. 11. bol syn zaočkovaný vakcínou podávanou v 15. mes. života. Bolo nám povedané, že sa môžu objaviť vyrážky - tie aj dostal 2 týždne po očkovaní.Objavili sa na nohách,. Ale trvajú už 2 týždne a nezdá sa mi, že by sa to zlepšovalo, skôr pribudli aj na ruky a líčka má stále ružové a aj tam má malý výsyp. Je to naozaj reakcia na očkovanie, alebo to je niečo iné?

    Odpovedá: odbornik2

    Nie je to reakcia na očkovanie, je to vírusové ochoreie, ktoré sa pomerne často objavuje. Zistite , či nemá vyrážky aj v pusinke. V každom prípade konzultujte lekára.

  • Infarix hexa a prevenar

    , Autor: Aňa

    Dobry den pani doktorka,
    mam 5 mesacnu dcerku,ktora bola pre 2 tyzdnami zaockovana druhou davkou Inarixu hexa a Prevenarom(+Rotarix).Ockovanie znasala velmi dobre,najvyssia teplota bola 37,6.Bola sice asi tyzden trosku utlmena,ale teraz je uz znova aktivna.Co ma vsak trapi, je hrcka po Infarixe na pravej nozicke.Aj po pravidelnom masirovani je stale pritomna,dokonca dnes som si vsimla,ze sa k nej akoby pridruzila dalsia mensia hrcka.Prosim Vas,je potrebne to riesit, alebo sa nemame znepokojovat?Ako dlho sa moze hrcka vstrebavat?Vietemi,prosim, vysvetlit preco tieto hrcky vznikaju?Vopred velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Je to lokálna reakcia na očkovanie. Očkovacia látka je v mieste vpichu a tam sa začínajú imunologické pochody, ktoré vedú k navodeniu imunity. Táto lokálna reakcia , pokial nedojde k zvačšovaniu hrčky, pretrváva aj niekolko meisacov a nevyžaduje liečbu.

  • Infarix hexa a prevenar

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pani doktorka,
    mam 15 mesacneho synceka a dnes sme dostali poslednu (3.) davku ockovacej davky "hexa vakciny". Prve dve davky dostal syncek v podobe Infarix hexa a Synflorix, pani doktorku pediatricku sme vsak po tychto dvoch davkach zmenili a poslednu davku sme dostali Prevenar. Moze to nejako uskodit, alebo znizit efektivnost ockovania. Nasa nova pani doktorka si to zrejme nevsimla a ja az nasledne doma v ockovacom preukaze. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Nezníži to efektívnosť očkovania ani to dieťaťu neublíži.

  • ockovanie pri nadche

    , Autor: katica

    Dobry den mam 3 mesacnu dceru a nedavno sme boli objednani na povinne ockovanie.Kedze mala nadchu, doktorka ockovanie presunula o 5 dni,ale o 5 dni este stale mala trochu nadchu, ale doktorka ju uz zaockovala.Po ockovani nemala ziadne neziaduce ucinky, okrem mierne zvysenej teploty.Chcem sa spytat ako moze choroba- nadcha ovpyvnit ockovanie? Nemoze sa znizit ucinnost vakciny? Dakujem pekne

    Odpovedá: odbornik2

    Nádcha ako bežný príznak v tomto jesennom období, teda bez teploty, s nijakým alebo len mierny kašľom nijako účinnosť vakcíny nemení, teda neznižuje a ani nie je kontraindikáciou / zabránením/ očkovania.

  • Očkovanie a molusky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň pani doktorka, ďakujem Vám za odpovede na predchádzajúce moje otázky. Mám ďalšiu :-): Sárinka bude mať 11.11.2012 5 rokov. Máme ísť na povinné očkovanie. Na kožnom nám zistili molusky. Keďže ich má na pere, chodíme to vypaľovať na kožné odd. Boli sme už 4x. Ide to veľmi pomaly. Moja otázka znie, je možné zaočkovať dcéru keď má molusky? Ďakujem za odpoveď Terka

    Odpovedá: odbornik2

    Molusky, pokial nie sú komplikované nejakým zápalovým procesom po vypalovaní, kvôli ktorému by užívala nejaké lieky a podobne / čo je čisto teoretický predpoklad, zatiaľ sa vždy molusky riešili bez komplikácií/ nie sú kontrainidkáciou očkovania - teda očkovanie je možné. V každom prípade o očkovaní rozhodne lekár, ktorý pred ním dieťa vyšetrí a rozhodne, či je alebo nie je možné očkovať. Ak by na pere bola väčšia rana, ktorá vyžaduje dlhšie hojenie, s očkovaním by som počkala, je na neho čas do šesť rokov.

  • ockovanie dvoma Infanrix hexa a prevenar

    , Autor: odbornik2

    dobry den pani doktorka, preco prosim po novom sa ockuje naraz infarix hexa spolu s prevenarom, pred priblizne dvoma-troma rokmi sa ockovali tieto dve vakciny zvlast? poprosim Vas o oficialne lekarske vysvetlenie ale aj o Vas osobny nazor, ci je lepsie ockovat oddelene...dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Náš očkovací kalendár je postavený na princípe 2+1, teda v základnom očkovaní máme tri dávky vakcíny infanrix hexa aj vakcíny proti pneumokokom / prevenar alebo synflorix/. Môj osobný názor sa nijako nelíši od môjho medicínskeho názoru. Vzhľadom na klinické skúšky, možnosti imunitného systému dieťaťa reagovať na podanie antigénov obsiahnutých vo vakcínach je dokázané, že podanie oboch vakcín v jeden deň je možné, vhodné a je aj v súlade s SPC jednotlivých vakcín. Je to aj v súlade so stanovenými preventívnymi prehliadkami v prvom roku života dieťatka. Toto sú základné princípy, ktoré sú správne a je odporučené ich dodržiavať. Ku každému dieťatku však pristupujeme individuálne, aspon ja to vo svojej praxi tak robím, záleží aj na názore a želaní rodičov, ak si prajú oddelené podávanie vakcín, vychádzam im v ústrety, niekedy sa pre takéto podanie vakcín rozhodnem aj sama. V žiadnom prípade však nepovažujem oddelené očkovanie za lepšie, správnejšie, šetrnejšie. Podanie vakcín v jeden deň nezaťažuje dieťatko viac ako podanie dvoch vakcín v odstupe.

  • Očkovanie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcem sa informovať, ak odmietnem povinné očkovanie, či bude moje dieťa očkované aj ďalej podľa očkovacieho plánu, alebo ho nezaočkujú kvôli tomu, že som jedno očkovanie odmietla. Očkovať sa má môj drobec na MMR vakcínu a odmietam to kvôli tomu, lebo sa bojím vedľajších účinkov, ktoré môžu postihnú jeho organizmus a pravdepodobnosť, že sa to stane je istá. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem o akých istých vedľajších účinkoch ste presvedčená, je to samozrejme váš názor a máte na neho právo. Ja by som sa skôr obávala ochorenia, hlavne na osýpky, ktoré sa stále vyskytujú aj v Europe, dokonca so smrteľným priebehom.
    V každom prípade dieťatko môže byť ďalej normálne očkované podľa nášho očkovacieho kalendára, aj keď niektoré očkovanie odmietnete

  • Nie je odstup kratky?

    , Autor: bleelka

    Dobry den pani doktorka,
    moja dcerka ma prave dnes 3 mesiace a dnes sme aj absolvovali prve povinne ockovanie a zaroven aj ockovanie proti rotavirusom. Na dalsie ockovanie nas objednali presne o 4 tyzdne s tym, ze zaockujeme druhou davkou Hexa vakciny a pneumokoky a k tomu znova rotavirusy. Viem, ze u rotavirusov je mozne ockovat najskor o 4 tyzdne, no zaujima ma ci nie je priskoro ockovat druhou davkou hexavakciny a pneumokoky uz o 4 tyzdne po prvej davke. Mam poprosit o odklad druheho ockovania aspon o 2 ci 4 tyzdne a ockovat v piatom mesiaci veku alebo mozme zaockovat, tak ako nas objednali o mesiac v stvrtom tom mesiaci veku dietata? Kvoli comu je potrebne dodrziavat odporucany interval?
    Dakujem velmi pekne za radu.

    Odpovedá: odbornik2

    Ak sa očkujete na Slovensku a podľa slovenského očkovacieho kalendára / malo by to tak na Slovensku byť vždy/ tak druhé očkovanie hexavakcínou aproti pneumokokom je najskôr o šesť týždňov po prvom očkovaní. V našom systéme 2+1 žiadna iná alternatíva nie je možná!

  • Očkovanie MMR

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň pani doktorka, rada by som sa informovala o možných komplikáciách pri očkovaní MMR, ktorého sa dosť obávam. Dcéra má 15 mesiacov a 1 týždeň, o týždeň je objednaná na spomínané očkovanie. S predchádzajúcimi očkovaniami nemala žiadne problémy (zvýšená teplota na max. 37,5°C, inak nič), až na očkovanie proti TBC, po ňom sa jej v 5. mesiaci vytvorila uzlinka pod ľavou pazuchou, ktorá sa neskôr vstrebala a mala zdurené aj uzliny za ušami a na šiji. Všetky očkovania prebehli v riadnom termíne. Máva však problematické prerezávanie zubov, niekedy aj viac ako mesiac máva pri nich zvýšené teploty (max. do 37,5°C) a zdurené spomínané uzlinky(tie má už vyšetrené na Kramároch a vraj sú v poriadku, nejavia žiadnu patológiu). Teraz mala trochu soplíky a neviem, či sa jej znovu "nespúšťajú" zúbky, lebo znovu máva na večer teplotu 37,2 - 37,3°C. Inak nemá žiadne problémy. Chcela som vedieť, či v takomto prípade môže byť bez problémov očkovaná a či spomínané uzliny, teploty a soplíky nemôžu spôsobiť kontraindikáciu alebo nejaké problémy. Čítala som aj o tom, že je lepšie kvôli vývinu CNS posunúť toto očkovanie na neskôr, organizmus to vraj lepšie znáša. Rozmýšľala som aj nad tým... Veľmi by mi pomohla Vaša odpoveď. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Ja očkujem len zdravé deti, takže pri zvýšenej teplote by som počkala.
    Reakcia po očkovaní býva na 7.až11.deň vo forme horúčky, niekedy aj výsypu podobnému osýpkam. Dieťa však nie je infekčné. Vzhľadom na reakciu je dobré nechať ho v domácom prostredí a na kľudovom režime. Niekedy sa pridružia aj drobnému uzlinky na zadnej strane krku, ktoré sú odrazom očkovania na ružienku, pretože to bolo pre túto virozu typické. Aj tie po určitom čase ustúpia. Ak ste mali na mysli iné reakcie, ako autizmus, cukrovka a podobne, tieto údaje neboli nikdy dokázané v príčinnej súvislosti, ale mnohí odporcovia očkovania s nimi stále argumentujú.
    Imunitný systém dieťatka je pripravený na odpoveď na očkovanie touto živou vakcínou, nie je dôvod očkovanie posúvať. Očkuje sa po roku preto, lebo v prvom roku života má dieťa prenesené protilátky od matky a nemuselo by na očkovanie reagovať tvorbou nových protilátok.
    Ďalším dôvodom, prečo neodkladať očkovanie je to, že u nás sa síce ochorenie nevyskytuje ale v mnohých europskych štátoch áno, takže možnosť nákazy tuje a nejedná sa hlavne u osýpok o jednoduché ochorenie. Pred očkovaním lekár dieťa vyšetrí, určite vie aj o rekacii na tbc očkovanie. Na základe týchto informácií a vyšetrenia sa rozhodne kedy očkovať.

  • ockovanie v 5. roku

    , Autor: isis

    Dobry den pani doktorka, dcerka bola v piatok ockovana na vyzvu pani doktorky ako 5 rocna, aj ked pat rokov bude mat az v oktobri. Nie je to problem, ze nas ockovali skor? Druha otazka smeruje k reakciam po ockovani a skodlivosti ockovania. Dost necakane som zabludila na internetove stranky o skodlivosti ockovania a musim priznat ze ma velmi vylakali a aj lutujem ze som ich citala. Su naozaj pravdive vsetky tie clanky o velmi tazkych reakciach po ockovani? Dcerka mala rameno, do ktoreho bola ockovana zacervenane, ale postupne jej to mizne. Dokedy mozme cakat reakcie a ake na toto ockovanie? Zlakla som sa aj preto, ze mam este mladsieho syna a toho este cakaju mnohe ockovania. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Internetové stránky o očkovaní, ktoré ste pravdepodobne navštívili vedú ľudia, ktorí v oblasti medicíny, vakcinológie nemajú žiadne vzdelanie. Poplašné správy o neúčinnosti očkovania, škodlivosti očkovania im prinášajú mnohých čitateľov, priaznivcov a na základe toho fungujú. Nemám k tomu viac čo dodať, aj keď písať aj hovoriť by sa o tom dalo hodiny.
    Očkovanie je vpravovanie antigénov do organizmu a na toto vpravenie antigénov organizmus reaguje. Reakcie sú práve to, čo očakávame, ve´d preto očkujeme. Základná reakcia je to, že organizmus začne tvoriť protilátky proti daníému ochoreniu a tie chránia očkovanca pred ochorením. Okrem týchto očakávaných a pozitívnych reakcíí sa občas vyskytnú aj negatívne reakcie, napríklad horúčka, alebo aj vami pozorované začervenanie v mieste vpichu. veľmi zriedkavo sa vyskytnú aj závažnejšie reakcie, ktoré sa sledujú, analyzujú a výroba vakcín smeruje k tomu, aby týchto reakcií bolo čo najmenej.
    Čo sa týka vašej prvej otázky, očkovanie v tomto čase je úplne v súlade s odporučením, očkuje sa v piatom roku života, ktorý prebieha po dovŕšení štyroch rokov.

  • Premeskanie ockovania

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    moja dcera bola ockovana hexa vakcinou a Prevenarom v rozmedzi 6 tyzdnov medzi 1. a 2. davkou, ale z roznych dovodov az 14 mesiacov medzi 2. a 3. davkou. Doteraz som bola poucena, ze posunutie ockovania je mozne, hlavne aby vsetky ockovania boli absolvovane. Az pri hladani odpovede na iny problem vo vasej poradni som nahodou zistila, ze druhy interval bol prilis dlhy, uvadzate max. 12 mesiacov. Chcela by som sa opytat, co teda mame urobit? Je dcera chranena, alebo je potrebne dalsie ockovanie a ak ano, tak aj hexa aj pneumokoky? Nie je mozne napr. vysetrenie protilatok, ci je potrebne znovu ockovat? Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Všetky pramene udávajú, že ani pri nedodržaní intervalu nie je potrebné znova začínať očkovanie. Myslím, že nie je potrebné ani robiť protilátky ani podávať ďalšiu dávku prevenaru či hexavakcíny. iste na to boli vážne dôvody, prečo ste neočkovali skôr. Ešte si tento váš konkrétny problém overím doma, pretože pracuje momentálne z cudziny a ak by bolo niečo inak, pripomeniem vám to.

  • ockovanie proti zaskrtu, tetanu, ciernemu kaslu atd...

    , Autor: zdenka.k

    Dobry den,
    pani doktorka chcela by som sa opytat ci je mozne presunut ockovanie z dovodu odcestovania o tyzden pred alebo po termine. Jedna sa o druhu ockovaniu vakcinu. Prva bola 18.6.2012 a druha by sa mala uskutocnit 7.8.2012. Samozrejme, ze budem telefonovat svojej Dr. ale chcem to vediet aj od Vas :) Inak drobca nam prvy krat ockovali v 9mesiaci, pretoze nam chranicka po ockovani na TBC robila problem. Dakujem za Vasu odpoved a prajem prijemny den.

    Odpovedá: odbornik2

    lUrčite by som neočkovala o týždeň / ba ani o jeden deň / skôr Očkovanie je možné presunúť na neskôr, najneskôr však o 10 týždňov po prvom očkovaní. Nie je to žiadne problém.

Otázok: 412