Poradňa dojčenia a výživy

Pridať otázku
odbornik2
  • kašovitá stolica

    , Autor: Kelly

    Dobry den, moj 13-mesacny syn (kojeny do 1 roka, teraz na UM) mava stale kasovitu stolicu. Uz od narodenia maval taku stolicu, pani pediatricka hovorila, ze u dojcenych deti to je normalne. Syn uz nie je dojceny mesiac a stolicu ma stale kasovitu, a navyse roznej farby - podla toho, co spapa - do oranzova, do hneda, niekedy hnedo-zelena. Je to stale v norme? Myslela som, ze "starsie" deti uz mavaju viacmenej "dospelacku" stolicu. Problemy nema inak ziadne, pekne pribera, brusko ho nebolieva, je spokojny a zivy, Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Po prechode na rodinnú stravu, teda po roku života, sa stolica sformuje ako u dospelého až po určitom čase. Pokojne môže byť zatiaľ kašovitá. Odporúčam podávať najmenej mesiac probiotika.

  • Claritine 10 mg a dojcenie

    , Autor: Lucka

    Dobry den, prikrmujem hippom skoro 3 mesacne babetko, koli alergii uz uzivam Claritin 10 mg. Kedy mozem opat prikladat dieta? V letaku je,ze sa nesmie dojcit, babetko je na umelom mliecku. Zaujimsve je, ze v jednej lekarni povedali, ze nesmiem uzivat pocas dojcenia, v druhej ze mozem. Kedy sa prosim odbura z krvi latka a bude bezpecne opat radostne dojcenie :) su to silne tabletky aspon slubuju rychly ucinok, takze cas bude dlhsi nez sa vylucia. Dakujem velmi pekne za info!

    Odpovedá: odbornik2

    Literatúra síce udáva, že liek sa nemá podávať počas dojčenia. Nie sú totiž klinické skúšky, ktoré by dokázali bezpečnosť užívania lieku počas dojčenia. Polčas rozpadu účinnej látky je 12 až 15 hodín, takže po tomto čase je polovica dávky vylúčená. Takže toľkoto hodín po užití lieku by ste už teroeticky mohli dieťatko priložiť. Na vašom mieste by som sa poradila aj s vašim alergológom, či je nutné teraz, počas dojčenia tento liek užívať, možno má skúsenosti, či je naozaj nemožné tento liek užívať počas dojčenia. Ukazuje sa, že niektoré zákazy užívania lieku počas dojčenia sú naozaj kvôli zvýšenej opatrnosti a nedostatočným skúsenostiam z úžívania tohto lieku počas dojčenia. Na druhej strane platí, že dieťatko potrebuje, aby mama bola zdravá, takže ak potrebujete užívať akýkoľvek liek kvôli svojmu zdraviu, je možné dojčenie ukončiť a dieťatko sa bude dobre vyvíjať aj na umelom lieku.

  • Mifepriston

    , Autor: Simona

    Prosim vas co sa moze stat alebo k comu dojde ak objednam set mifepriston a uzijem ju v napr v 7tt a potom sa rozhodnem ze uz nechcem dalej douziwat ze som si to rozmyslela.viete mi dat natoto odpiwed??

    Odpovedá: odbornik2

    Je to vlastne chemický potrat. Nemalo by sa to používať bez konzultácie lekára a bez vyšetrenia u lekára na začiatku a konci podania. Liek hneď na začiatku embryo usmrtí, takže ak nepokračujete v podávaní, tak nedojde k ukončeniu miniinterrupcie / za čo je aj táto chemická interrupcia podkaldaná/ a môže dôjsť pravdepodobne k zadržaniu už usmrteného embrya v maternici a následným komplikáciám, dlhému krvácaniu, až nakoniec pravdepdobne k nutnosti prevedenia interrupcie.

  • Dojčenie a cvičenie

    , Autor: kanti

    Dobrý deň, som rok po pôrode a chcela by som sa už vrátiť k mojej pôvodnej konfekčnej veľkosti a začať cvičiť. Avšak ešte stále dojčím. Sú nejaké obmedzenia pri intenzívnom cvičení práve z dôvodu dojčenia. Je mi jasné, že sa nemajú užívať žiadne podporné prostriedky ako L-carnitín a pod pri chudnutí a cvičení. Môže byť mliečko pri cvičení iné, nedajbože, žeby mi ho synček odmietal? Ďakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Áno, môže sa to stať, že chuť mlieka sa zmení a dieťa sa odstaví. Ale už má rok, takže ukončenie kojenia nebude žiadna tragédia. Ak však chcete kojiť, nemeňte zásadne stravu, teda nejesť len slané veci, nízkotučné a podobne. Okrem toho cvičenie by nemalo ísť na kyslíkový dlh, teda frekvencia srdečná by sa pri cvičení nemala zvýšiť nad 150/min.

  • Menštruácia po pôrode

    , Autor: Martita

    Dobrý deň, som tri mesiace po pôrode, nekojím a ešte nemám menštruáciu. Chcela by som sa spýtať, či toto môže súvisieť aj s chudnutím,totiž za tri mesiace som nič neschudla a hociako snažím kilá nie a nie pohnúť sa dole. Som už z toho zúfalá, prosím poradte.

    Odpovedá: odbornik2

    Chudnutie nie je po pôrode najdôležitešjei, dôležité je kojiť a to s chudnutím nejde veľmi dohromady. Aj keď nekojíte, hormonálna situácia v organizme ešte nie je ustálená o čom svedčí aj to, že ete nemáte menses. Taktiež môžete byť znova tehotná.

  • Babetko a rtg

    , Autor: Anna

    Dobrý deň. Syn má 5 mesiacov a včera má poslali na rtg, bolo to na pohotovosti pretože mal kašeľ a vysoké teploty. Chcem sa spýtať,či mu nemohlo rtg ublížiť? Dá sa zistiť akú silnú dávku použili? A ešte jedna vec. Bola som vovnutri s ním ja a držala ho, avšak kojím,nikto má neupozornil,že tam nesiem. Je moje mliecko teraz v poriadku? Nemôže byt z toho problém? Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Ospavedlňujem sa, ale mala som výpadok v odpovediach z vážych dôvdov.
    Musím vás upokojiť, že sa dieťatku jednorázovým snímkovaním určite nič nestalo, radiačná dávka je vždy taká, aby bola čo najnižšia pri dobrej výťažnosti vyšetrenia. Ak by dieťa nebolo choré, tak by sa nerentgenovalo, ak je snímok potrebný, musí sa spraviť. Vždy pracujeme na podklade cost benefit, to znamená, robíme to, čo je pre dieťa a jeho zdravie dôležitejšie.
    Snímkovanie by bolo pre vás nebezpečné, ak by ste boli tehotná, to sa vás naozaj mali opýtať. Kojenie nie je dôvodom nesnímkovať ani mamičku / ak je to potrebné/ ani neovpylvňuje kvalitu mlieka. Radiácia sa na mlieko neprenáša tak, že by bola ovplyvnená jeho kvalita.

  • púpočník okolo krku

    , Autor: matka

    Dobrý den.
    Chcem sa Vas opytat. Som v 28 tt. A na 3d sone doktor videl ze plod ma pupocnik okolo krku. Velmi sa bojim ze nieco sa stane. Co mam robit. ? Za vasu odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Sledujte pohyby dieťatka, aby boli pravidelné. Inak vám poradiť neviem. Oveľa lepšie by bolo poradiť sa s gynekológom.

  • Duofilm

    , Autor: mata

    Dobry den,prosim vas,zda sa mi ze sa mi vytvara na chodidle kurie oko,myslite ze na to mozem pouzit Duofilm ak dojcim? Obsahuje kys.salicylovu. V pribalovom letaku to nie je velmi jasne napisane...
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Určite môžete, len neviem, či pomôže. Ak je to bradavica môže, ak je to kurie oko, skúste nejakú inú náplasť z lekárne, peciálne na to.

  • Torticolis?

    , Autor: DiasestrickaNela

    Dobry den vazena pani doktorka. Mozno bude tazsie zhodnotit takto stav mojho 5mesacneho syna ale pokusim sa.
    5 mesiacov mal len pred 5dnami. Problem nastal ani neviem kedy. Chodili sme na preventivne poradne vsetko bolo v potiadku tak ako u detskej aj u ortopeda. Raz som si vsimla ze maly sa alo keby vyosoval robil tzv C. Detska lek. Nas odoslala na RHB vysetrenie kde sa naraz do tyzdna sam dal "do poriadku" bez cvicenia bez vsetkeho. Bolo vsetko ok asi pred 3tyzdnami sa maly zobudil po hodinke spanku na obed a hlavku mal ako keby na boku,utekali sme na pohotovost kde nam povedali ze ma torticollis a musime cvicit Vojtovku. Na druhy den okolo obeda sme sli so spravou k detskej kde bol krasny rovno ! Od vtedy az do vcerajsieho dna to bolo ok. Vcera z nicoho nic opat naklonil hlavku,tazko to opisat ma ju akoby tak bradou k pravemu pliecku a smerom do zadu k lavemu. Ako keby sme sa sli pozrit hore zboku do stropu. (Lajcky opisane) otaca ju za hrackami za hlasmi aj ked je jlna brusku ju otaca nie je problem ale ma ju tak "do kriva" (vtedy ked robil to C bol 5 den po ockovani) teraz je opat 5den po ockovani..moze to mat nejaky suvis s tym ? Alebo je mozne ze ma dg torticolis kt. Bol..prestal ..a opat je pritomny ? Je mozne ze sam odoznie a opat sa preukaze za nejaky cas? Este podotykam ze oblubuje obe strany nie len jednu.Dakujem vopred za vasu radu aj cas.

    Odpovedá: odbornik2

    Myslím, že s očkovaním to nesúvisí, deti po očkovaní bývajú niekedy menej pohyblivé, menej komunikatívne, až také tichcšie alebo na druhej strane nepokojné a plačlivé.
    dieťa je spontánne značne pohyblivé, niektoré pohyby môžu vyzerať akoby vynúené / stáčanie do jednej strany ako popisujete/. Ak ten stav nie je jasný / hlavne stran toho, či má alebo nemá torticolis/ ja vždy volím konzílium u detského neurológa. Následne ak treba, dieťatko chodí na rehabilitáciu.

  • Vaneska

    , Autor: natalia878

    Dojčim malu a trocha som nachladnuta možem top pade kojit

    Odpovedá: odbornik2

    Samozrejme, že môžete, ba priam musíte dojčiť: dieťatku tým dodávate imunokompetentné látky, aby neochoelo, prípadne ak ochorie, aby stav dobre zvládlo.

  • Softine

    , Autor: PetraKrehka

    Dobrý deň, mám problém. Užívam HAK tablety softine a v treťom týždni som zabudla zobrať predposlednú tabletu. Druhý deň som vzala predposlednú aj poslednú naraz (streda).. začal sa oddychový týždeň a dnes (sobota) som mala nechránený pohlavný styk. Mám si vziať tabletku po? Čo mám spraviť? .. píšem sem lebo nechcem dojčiť a do druhej poradne sa neviem dostať. Ďakujem za všetky odpovede.

    Odpovedá: odbornik2

    Ak ste tabletu po nestihli / je možné ju zobrať pravdepodobne až do 72 hodín po nechránenom styku, treba sa informovať v lekárni/, tak určite nikto nezaručí, že ste nemohli otehotnieť. Aj keď podľa cyklu a účinku hormónov v tabletách je ovulácia málo pravdepodobná. V každom prípade odporúčam vyetrenie na prípadné tehotenstvo buď baby testom alebo vyšetrením u gynekológa.

  • meškanie

    , Autor: hankah

    Dobrý deň,mam taký problém ze uz 3mes mi neprisiel menzes.Pre ujasnenie mam rok cisárskom porode,po ktorom som krvacala 4mesiace a po nasadeni atikoncepcie sa to upravilo teraz zrazu nič príznaky mam vždy keď som mala dostať plus mam bolesť hlavy no menzes nikde. Pred otehotnenim som mala hpv 35 no počas tehotenstva sa mi to dali do poriadku môže to mať s tým nejaký súvis? Tehotna by som nemala byt robila som si teh.testy. Telefonicky som to konzultovala s mojim mudr no povedal ze ešte pockame tento mesiac..bojim sa co keď som tehotna a po takej dobe sa uz nedá nijako zakročiť a druhe dietatko si teraz v žiadnom orioade nemozeme dovoliť. Ďakujem vám za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: odbornik2

    Toto nie je poradňa gynekológa. Okrem tehotenského testu je možné spraviť aj vyšetrenie z moči, či nie ste tehotná. Aby ste sa upokoili, odneste k lekárovi moč a poproste o vyšetrenie.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Zuzana

    Dobrý deň, chcem sa opýtať. Mala som nechránený pohlavný styk. Mala som dostať menštruáciu 11.augusta. Nedostala som. Spravila som si uz 2 teh.testy a boli negatívne. Dnes je to 14 deň meškania a od nedele mam svetlo hnedý výtok cez deň. Čo to môže znamenať?

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem, treba sa poradiť s gynekológom.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Ela1111

    Dobrý deň chcem sa spytat som v 5. tyzdni těhotenstva. Mám predlzene vlasy je to problém? Pocula som že sa vlasy nemaju farbit tak neviem či aj toto je problém. Za vašu odpověď vám ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem, či sa pri predlžovaní vlasov aplikujú nejaké chemikálie, ak áno, nepokračovala by som v predlžovaní. Podobne farbenie vlasov je zásah chemikáliami na povrch tela. Z vlasov sa nevsrebávajú, skôr z pokožky. Na druhej strane dnešné farby by nemali byť toxické, takže nie je potrebné farbenie vlasov považovať za rizikový faktor v tehotenstve. Faktom je, že ako je to len možné, treba sa pôsobeniu chemikálií na organizmus tehotnej ženy vyhýbať.

  • ockovanie proti ciernemu kaslu v tehotenstve

    , Autor: katkakiarra

    Dobry den. Ja zijem v Anglicku a som v 29.tyzdni tehotenstva s druhym dietatom. Doporucili mi tu ockovanie proti ciernemu kaslu po 28.tyzdni do 38.tyzdna. Chcela by som sa vas spytat,ze ci je to v poriadku alebo ci si to radsej nemam davat! Jasom ako dieta bola ockovana na Slovensku,ale nebola som preockovana v dospelosti. Ak mi mozete poradit,ze ci sa mam dat zaockovat alebo radsej nie!
    Dakujem Vam vopred za odpoved!
    Katarina

    Odpovedá: odbornik2

    Vzhľadom na to, že sa očkuje neživou vakcínou nie je dôvod, prečo by ste sa nemohli očkovať. Pravdepdobne vo vašom prostredí vedia, že sa čierny kašeľ zvýšene vyskytuje a očkovaním zabezpečíte na prvé mesiace, kým sa tiež nezačne očkovať ochranu proti tomuto ochoreniu aj pre vaše dieťa.

Otázok: 279