Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Twinrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobý deň, pred dvomi rokmi som sa očkoval Twinrixom. Absolvoval som 2 dávky. Bolo mi povedané, že po druhom očkovaní som chránený na 10 rokov. Je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, po druhom očkovaní len začína ochrana a celé očkovanie pozostáva z troch dávok vakcíny, ktorá sa mala podať 5 mesiacov po druhej vakcíne. Nič nie je stratené! Tá tretia dávka je tzv. bustrovacia, takže stále máte možnosť sa nechať doočkovať, v najskoršom možnom termíne ako je to možné, najlepšie hneď zajtra. Potom je ochrana pred ochorením dlhdobá, zatiaľ nebola preukázaná potreba preočkovania.

Podobné otázky

  • Zrychlena schema ockovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, zaujimalo by ma po akej dlhej dobe zacina ochrana proti hepatitide B pri zrychlenej scheme ockovania vakcinou Twinrix. (prva davka, druha po 7 dnoch a tretia po 21 dnoch od prvej)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že ochrana začína už pod druhej dávke a je vysoká asi mesiac po tretej dávke. V tejto schéme je potrebná posilňovacia dávka po 12tich mesiacoch

  • doba ucinnosti vakciny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, priatelovi zistili, ze je nositelom hepatitidy B. Chcela by som sa informovat po akej dobe od podania prvej davky vakciny Twinrix budem imunna? Alebo imunita zacina az po podani vsetkych 3 davok? Dakujem ya odpoved

  • OCKOVANIE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat na ockvanie proti hepatitide A+B.Pred 14 rokmi som bola ockovana Engerixom, mozem sa teraz sat znova ockovat Twinrixom?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste tri krát zaočkovaná prit žltačke typu B nie je potrebné znova očkovať Twinrixom. Stačí sa zaočkovať dospelou verziou očkovacej látky proti žltačke typu A /Havrix/ potrebuje podanie dvoch dávok vakcíny v rozpätí pol až jedneho roka.

  • Žltačka typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Moj syn má 17 rokov a chodí na zdravotnú školu. Doporučili im, že ked budú chodiť na prax aby sa dali zaočkovať proti žltačke. Kedže proti B-čku bol povinne očkovaný, zaujímalo by ma akú vakcínu by mal použiť a koľko stojí a či by mohol byť očkovaný vakcínou Twinrix aj ked už je proti B-čku očkovaný. To sa pýtam preto, lebo poisťovňa mu prispeje 71€, len na Twinrix. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výš syn bol v plošnom očkovaní očkovaný proti žltačke typu B, hradilamtopoisťovňa. je nelogické, aby teraz hradila znova očkovanie proti žltačke typu B,ktoré je säčasťou tejtop vakcíny. Očkovanie proti žltačke typu A sa prevádza očkovacou látkounHavrix, očkuje sa dvoma dávkami, v odstupe pol až jeden rok. jedna dávka stojí cca 30 eur.

  • je potrebné preočkovanie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Asi pred 10 rokmi som bola zaočkovaná proti žltačke typu A a B (TWINRIX). Keďže teraz sa budem zdržiavať v rizikovom prostredí (študujem medicínu), zaujíma ma či je potrebné preočkovanie.

    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je potrebné preočkovanie najmenej 15 rokov a predpokladá sa, hlavne ak ste boli očkovaný vo veku medzi 6tym a 15tym rokom, že preočkovanie nebude vôbec potrebne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: