Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie proti zltacke pri ceste do Egypta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa informovat ake ockovanie proti zltacke ( typ A alebo B ) treba podstupit pri ceste do Egypta? Kolko stoji ockovacia latka? V akom casovom intervale treba podstupit druhu pripadne tretie davku? Mozem ockovanie podstupit aj mino mesta svojho trvaleho bydliska alebo to musi byt vyhradne u vlastneho obvodneho lekara? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke typu A je možné previesť u svojho lekára alebo u lekára v očkovacom centre, pokial viem, také sú len vo veľkých mestách / napr. v bratislave INOCEM na Teslovej ulici/.
    Podobne je možné previesť aj očkovanie proti žltačke typu B.
    U nás sú deti a mladí ľudia narodení po októbri 1992 očkovaní proti žltačke typu B v plošnom očkovaní. Ak ste teda mladší, potrebujete len očkovanie proti žltačke typu A, prevádza sa očkovacou látkou / Havrix/, existuje dospelá a detská forma. Obe sa očkujú dvoma dávkami v intervale pol roka až jeden rok medzi jednotlivými dávkam. Ochrana po tomto dvojdávkovom očkovaní je dlhdobá, pravdepodobne celoživotná. Očkovacia látka stojí cca 20 €. Ochrana začína 14 až 30 dní po podaní prvej dávky.
    Ak ste starší, nie ste očkovaný ani proti žltačke typu B je výhodnejšie nechať sa zaočkovať proti obom typom žltačky. očkovanie sa prevádza troma dávkami očkovacej látky, v intervale jeden mesiac druhá dávka po prvej a 5 mesiacov tretia dávka po druhje. očkovacia látka stojí cca 60€ na jednu dávku. Ochrana začína mesiac po podaní druhej dávky. V zásade ak aj v mieste, kde nemáte trvalé bydlisko máte lekára, na ktorého sa obraciate pri bežnom ochorení, mohli by ste sa na očkovaní dohodnúť aj s ním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: