Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nakazenie TBC- vdaka vakcíne.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím všetkých v poradni očkovania. Naša (jediná) dcérka bola očkovaná proti TBC v porodnici. Klasika- pluzgier na pliecku sme chodili čistiť na plúcne. Dostali sme aj lieky, ktoré, ako som si neskor všimla, nikto nepoznačil do zdravotnej dokumentácie! Nevedela som ani čo sú zač, tak som si to našla--Nidrazid, liek na liečbu tuberkulozy??!!Skoro som odpadla! Chcem sa spýtať, ako mám postupovať, aby bolo všetko zaznamenané a hlásené? A čo v prípade, že to lekárka odmietne?Odvtedy som velmi k vakcínam skeptická a svoje prvé a posledné dieťa som od dalších vakcín ochotná chrániť aj na RUVZ. Ako amulet si tam vezmem krabičku s NITRAZIDOM.Moje takmer 10 rokov očakávané,vymodlené dieťa, nie je pokusný hlodavec!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaše dieťa určite nie je pokusné. Očkovanie proti tbc bolo v čase jeho narodenia u nás plošne prevádzané, od 1.1.2012 sa zrušilo, pretože situácia vo výskyte tohto závažného ochorenia je stabilizovaná.
    Nidrazid dieťatko dostávalo pravdepodobne pre výraznú reakciu po očkovaní ako prevenciu pred rozvoj ešte iných príznakov reakcie na očkovanie. Neznamená to, že dostalo tbc / tá by sa liečila úplne inak/. Bola to závažná reakcia po očkovaní a tomu zodpovedala aj liečba. Neviem, prečo túto skutočnosť nemalo zaznamenanú v dokumentácii, tam kde mu liečbu nasadili / pravdepodobne na príslušnom pľúcnom oddelení/ vám mali dať správu pre ošetrujúceho lekára a ten ju mal zaznamenať do dokumentácie. Taktiež vám tam mali vysvetliť prečo uvedenú liečbu nasadzujú a nemuseli ste sa stresovať, že vaše dieťa očkovaním získalo tuberkulózu, čo chápem, že znížilo vašu dôveru k očkovaniu. Skutočná nákaza tuberkulózou / teda prrodzená nákaza u neočkovaného dieťaťa / je v kojeneckom veku závažné, zväčša fsatálne končiace ochorenie. práve preto sa očkovalo. Očkovanie občas mávalo nežiadúce účinky, čo je práve váš prípad. tie sú však, na rozdiel od tbc v rannom detskom veku riešiteľné. Vzhľadom na dobrú situáciu v tbc a veľmi malú možnosť nákazy dojčiat sa očkovanie zrušilo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: