Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nežiaduce učinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dbrý deň. Mám 22 rokov a plánujem sa dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice. Chce sa opýtať či to má nejake nežiaduce učinky alebo aj smrť. mám sa obávať očkovania alebo je len a len dobre???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    každé očkovanie je vpravenie telo cudzej látky do organizmu. Táto látka v organizme vyvoláva žiadúcu reakciu, teda ochranu proti ochoreniu, ve´d preto očkujem. Môže však vyvolať aj nežiadúcu reakciu. Tie bývajú rôzne. Žiadne úmrtie v súvislosti s touto očkovacou látkou nebolo zaznamenané. ja sama očkujem niekoľko rokov. Pozorovala som niekokokrát bolesti v mieste vpichu, začervenanie v mieste vpichu a bolesť končatiny, jedenkrát aj mravenčenie po aplikácii. Všetky reakcie boli prechodné a do 24 až 72 hodín ustúpili.

Podobné otázky

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spýtať, nakoľko uvažujem o očkovaní pre moju 12 ročnú dcéru, či je to bezpečné zo zdravotného hľadiska. Veľa článkov už popísalo úmrtie a iné nežiaduce účinky po očkavaní. Dcéra v detske trpela exémami a aj do dnešného dňa je alergická na uštipnutie hmyzom a na slnko. Niektoré očkovacie látky práve kvôli alergiám sa neodporúčajú. Preto by som chcela vedieť či ju dať zaočkovať alebo nie. A ešte jedna otázka ak by ste mali dcéru vo veku 12 rokov dali by ste ju zaočkovať? Bez rozdielu na to a akú medializáciu ide, alebo koho je potrebné na trh pretlačiť. Potrebujem naozaj odborný názor a zároveň aj ľudský.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám dve dcéry a obidve sú proti tomuto ochoreniu očkované.
    Všetky informácie o úmrtí po očkovaní po prešetrení boli vyvrátené ako úmrtia po očkovaní, išlo o časovú súčinnosť očkovania a závažnej nepoznanej choroby / pokiaľ si pamätám raz predávkovanie drogami a raz nádor v dutine hrudnej/.
    Očkovanie je vpravovanie cudzorodej látky do organizmu a vždy vyvoláva reakciu / veď keby nevyvolávalo, nebolo by ani účinné/. Takže sú možné aj reakcie na očkovanie. Ich medializácia je prehnaná a ich hlavný účinok zostáva ochrana proti nežiadúcim ochoreniam.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: