Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes som bola na očkovaní proti rakovine krčka maternice. Zaočkovali ma do pravého ramena a od vtedy ma celý deň bolí pravá strana krku a nemožem sním dobre hýbať, ani nabok, ani dopredu, ani dozadu a velmi to bolí. Je možné že mi doktor zasiahol nejaký nerv? Je to nebezpečné? A čo mám ďalej robiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Komplikácie po očkovaní proti rakovine krčka maternice v mieste vpichu sa vyskytujú, je to bolestivosť končatiny, niekedy aj opuch, začervenanie, mravenčenie v končatine. Tieto ťažkosti behom niekolkých dní odoznejú bez následkov. Zatiaľ som vami popisované ťažkosti v ambulancii nemala. Teoreticky je možné, že takto reagujete na podanie látky, vpich. Možno ste boli pri výkone strnulá, iste aj pre bolestivý vpich a strach z neho. Odporúčam zajtra kontaktovať lekára.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: mirkaandrej

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, som 3 týždne po pôrode a zvažujem očkovanie proti rakovine krčka maternice. O tomto očkovaní som uvažovala už skôr, ale keďže som bola tehotná, neriešila som to. Po akej dobe po pôrode môžem podstúpiť takéto očkovanie? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po šestonedelí by ste mohli byť očkovaná, poraďte sa so svojim gynekologom alebo lekárom.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 28 rokov.
    Tri roky sa už liečim na HPV vírus zvyšovaním imunity a tabletkami Indonal.
    Avšak HPV vírus sa tento rok zvýšil na ASCUS.PAP II=III HPV pozit. Preto som bola zaslaná na Kyret cervikálneho kanála pre pozitívnu cytologiu. Vásledku boli negatívne.
    Chcem sa opýtať, či je očkovanie v mojom veku vhodné keď je HPV vírus pozit. už II=III. Naďalej zvyšujem iminuty Zeleným jačmeňom, Chlorellou a Indonalom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie s takýmto nálezom vo vašom veku je podľa mňa u vás možné aj vhodné. Musíte však naďalej byť pravidelne sledovaná aj vašim gynekológom. Očkovanie je jedna z možností, ako sa chrániť pred ochorením rakovinou krčka maternice, spôsobenou typmi HPV, ktoré sú obsiahnuté v očkovacej látke. Najlepšie vám o očkovaní, vhodnom čase pre očkovanie, poradí váš gynekológ. Váš gynekológ by vám možno mohol sprostredkovať aj vyšetrenie typizácie PV, či sa jedná o typy obsiahnuté v očkovacej látke. V takom prípade by už očkovanie nemalo taký význam, pretože terapeutická účinnosť očkovania nebola potvrdená.

  • nežiaduce učinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dbrý deň. Mám 22 rokov a plánujem sa dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice. Chce sa opýtať či to má nejake nežiaduce učinky alebo aj smrť. mám sa obávať očkovania alebo je len a len dobre???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    každé očkovanie je vpravenie telo cudzej látky do organizmu. Táto látka v organizme vyvoláva žiadúcu reakciu, teda ochranu proti ochoreniu, ve´d preto očkujem. Môže však vyvolať aj nežiadúcu reakciu. Tie bývajú rôzne. Žiadne úmrtie v súvislosti s touto očkovacou látkou nebolo zaznamenané. ja sama očkujem niekoľko rokov. Pozorovala som niekokokrát bolesti v mieste vpichu, začervenanie v mieste vpichu a bolesť končatiny, jedenkrát aj mravenčenie po aplikácii. Všetky reakcie boli prechodné a do 24 až 72 hodín ustúpili.

  • ockovanie maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den ja chcem vediet ci samozem dat ockovat proti rakovine krcka maternice lebo chcem ist na umele oplodnenie ci je to mozne? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tieto dve činnosti by som určite nespájala. Buď sa začnite očkovať a potom s tehotenstvom do skončenia očkovania počkajte alebo riešte umelé oplodnenie a očkovanie odložte na čas po skončení tehotenstva.

  • Menzes pri ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môžem ísť na očkovanie proti rakovine krčka maternice aj počas menzesu?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: