Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti meningitíde

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spýtať, či je potrebné zaočkovať dieťa zvlášť aj proti meningitíde, ak dieťa bolo minulý rok zaočkované Prevenarom proti pneumokokom?

    Okrem to by ma zaujímalo, kedy je najlepšie začať očkovanie proti kliešťovej encefalitíde a či sa dá očkovať naraz aj proti límskej borelióze?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Proti limskej borelioze sa nedá očkovať. proti kliešťovej encephalitide sa začína očkovať kedykoľvek, najvhonejšie je v septembri.
    Meningitídu spôsobujú rôzne mikroorganizmy, z baktérií najčastejšie hemofilus a pneumokok u detí / proti tým sú očkovaní/ a potom samozrejme meningokoky. Dá sa očkvať proti A a C. Neochorie určite ten, kto je očkovaný.

Podobné otázky

  • Ockovanie proti meningitide typu C

    , Autor: marykate123

    Dobry den,
    moja 13 mesacna dcerka ma byt onedlho zaockovana proti meningokokom vakcinou NeisVac-C ( nakolko zijeme v Nemecku, tu patri toto ockovanie medzi povinne ockovania).
    Chcela by som sa spytat, ci nie je vyhodnejsie ju dat zaockovat kombinovanou očkovacou látkou- Nimenrix (rovno proti skupinam A,C,W135, Y) ?
    Viem , ze napriklad v cesku a na slovensku sa ockuje prave touto latkou. Je na slovensku a v cesku castejsi vyskyt Meningitid typu A, W135, Y ako napriklad v nemecku?

    Bolo popisane vacsie Riziko komplikacii po ockovani Nimenrixom ako NeisVac-C vakcinou?

    Za skoru odpoved velmi pekne DAKUJEM a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som nechala dieťa zaočkovať Nimenrixom. Meningitida typu A sa častejšie vyskytuje v Afrike a východnej Ázii, W je ochorenie pútnikov do Mekky a Y sa vyskytuje celosvetovo. U nás je najčastejší typ C / podobne aj v Nemecku/ a taktiež typ B/ očkuje sa očkovacou látkou Bexero/.

  • očkovanie proti meningitíde a žltačke súčasne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    18.ročná dcéra(čok narodenia 1992) je na štipend. pobyte v Škótsku, kde sú študenti z celého sveta.Škola im umožňuje( pred nástupom na univerzitu) očkovanie proti meningitíde C.Chcem sa opýtať, či sa môže dať zaočkovať v tomto čase proti meningitíde, ak práve pred mesiacom bola zaočkovaná prvou kombinovanou vakcínou proti žltačke A,B. Druhé očkovanie proti žltačke by mala mať 30.mája.Môžu byť vykonávané očkovania proti meningitíde a žltačke súčasne ,resp. v takých krátkych intervaloch?Koľkokrát je potrebné zaočkovať sa proti meningitíde.Môže dôjsť k nežiadúcej reakcii?
    Taktiež ,v lete by mala dcéra ísť na štud. cestu aj do Arménska. Aké opatrenia by ste jej odporúčali? Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke kombinovanou vakcínou a meningitide typu C je možné previesť súčasne / každé vpichom do inej končatiny/ alebo v odstupe 14 dní medzi jednotlivými očkovaniami. Nežiadúca reakcia je vždy možná, očkovala som opakovane, v prvom rade vlastné deti, jedno malo mierne začervenanie v mieste vpichu.
    Ak bude takto zaočkovaná ako uvádzate, v Arménsku je len potrebné dávať pozor na konzumáciu jedál a dodržiavať základné hygienické pravidlá, iné opatrenia nie sú potrebné

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: