Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vakcína

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,p. Dr. chcem sa spytat, ci je ockovanie proti ovcim kiahnom celozivotne, pripadne ci je tam riziko, ze by to dieta aj po zaockovani dostalo v nejakej lahsej forme? mam totiz zaujem dat zaockovat obe deti, chlapec 5 rokov, dievca 1rok. chlapec navstevuje MŠ. su deti chranene proti infekcii aj po podani prvej vakciny, alebo je tam moznost ze kiahne dostat mozu? kvoli tomu, ze je tam polrocny odstup medzi davkami.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odstup medzi dávkami je 6 týždňov až 6 mesiacov. Začiatok ochrany proti ochoreniu začína 6 týždňov po prvej dávke. Ak je dieťa očkované jednou dávkou je chránené asi na 85%, ak by dostalo ochorenie / opakovane som to videla/ bolo ochorenie mierne, bez teploty, s niekoľkými vyrážkami. V každom prípade však dieťa má liečebný režim 14 dní.
    Po dvoch dávkach sa predpokladá celoživotná ochrana, pretože sa očkuje živou oslabeným kmeňom obsiahnutým vo vakcíne. V medicíne nič neplatí sto percentne, takže nevylučujem možnosť ochorenia, ale je to málo pravdepodobné. Taktiež skúsenosti s očkovaním sú asi dvadsať ročné, takže aj odborné zdroje uvádzajú, že dĺžka ochrany nie je známa. Ale z charakteru očkovania predpokladáme dlhodobú ochranu.

Podobné otázky

  • ako ucinne je jedno ockovanie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Obe moje deti (teraz 3,5a 8) boli ockovanie proti ovcim kiahnam. Mladsi syn v 17 mesiacoch kombinovanou vakcinou a starci uz tou jednozlozkovou.
    Bolo to pred 2 rokmi.
    Aky je ucinok proti ovcim kiahnam po pouziti jednej vakciny?
    Je vakcina so stalym ucinkom, alebo ju bude treba preockovat este raz (napr u starsieho syna v 11 roku ked bude preockovani proti mumpsu atd...)

    Dakujem

    Silva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po zaočkovaní jednou dávkou vakcíny je ochrana asi na 85 percent, že kiahne nedostanú. Videla som už prebiehať aj kiahne u jedenkrát zaočkovaného dieťaťa / mal ich jeho nezaočkovaný súrodenec/ a dieťa malo asi 8 typických vyrážok, žiadnu teplotu a minimálne svrbenie, teda veľmi ľahký priebeh/. odporúča sa na zvýšenie imunity takmer na sto percent / ako pri prekonaní kiahní/ preočkovanie po šiestich týždňoch až šiestich mesiacoch / ale aj kedykolvek neskôr, kým eventuálne kiahne dieťa nedostane/. Vo vašom prípade staršieho syna je možné takto zaočkovať naozaj v jedenástich rokoch pri preočkovaní mumpsu, ružienky a osýpok a maldšieho syna kedykolvek jednozložkovou vakcínou.

  • pozastaveny dovoz vakciny Varilrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktorka,
    dnes som sa dozvedela, ze je pozastaveny dovoz vackiny proti kiahnam - Varilrix. Mam 20 mesacneho syna a chcela som ho dat zaockovat, ale obavam sa, ze dovoz bol pozastaveny pretoze bola vakcina vyhodnotena za nebezpecnu.
    Viete mi prosim povedat preco bol jej dovoz pozastaveny, alebo aka ina vakcina proti ovcim kiahnam existuje, ktorou by som mohla dat synceka zaockovat?
    Dakujem
    Jurikova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcína varilrix bola u nás dovážaná na mimoriadny dovoz, kvôli preočkovaniu detí, ktorým bola podaná vakcína Priorix tetra a kvôli očkovaniu vnímavých jedincov, ktorí neprekonali kiahne a ani neboli doposial očkovaní. Jej dovoz nebol v žiadnom prípade pozastavení kvôli kvalite vakcíny ale pre to, že dôvody na mimoriadny dovoz pominuli.V súčasnosti sa dováža vakcína Varivax, ktorá má rovnaké zloženie a je určená na očkovanie vnímavých jedincov a na preočkovanie detí, ktorým bola aplikovaná vakcína Priorix Tetra v rámci plošného očkovania v 15tom mesiaci života.

  • Pauza po očkovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    môj dvojročný syn je plne zaočkovaný proti kiahňam, ja s manželom sme ochorenie neprekonali, zatiaľ sme obaja zaočkovaný len jednou dávkou.Plánujeme druhé dieťatko, a niekde som sa dočítala že po očkovaní treba počkať až 3mesiace,je to pravda?
    Ešte som sa chcela opýtať, že nakoľko ma chráni tá jedna vakcína,keďže sú vakcíny dosť finančne náročné a druhé dieťatko by sme si veľlmi priali.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie jednou dávkou chráni asi na 85 percent, ale u dospelých ľudí je jednoznačne aj v príbalovom letákuodporučené očkovanie dvoma dávkami vakcíny.
    Je pravdou, že po očkovaní nie je odporučené nasledujúce tri mesiace tehotenstvo. očkovanie sa prevádza živou vakcínou.

  • Postvakcinačná reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať aká je pravdepodobnosť že môj 3 ročný syn dostane kiahne ked bol v kontakte s chlapcom, ktorý bol očkovaný proti kiahnam a na 3-4 deň sa vysypal...syn s ním bol v jasliach den pred objavením vyrážok. Následne dostal aftóznu stomatitídu ..či to môže mať súvis keďže sa jedná taktiež o herpetický vírus. Veľmi pekne ďakuejm za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aftoznu stomatitidu vôbec nepredpokladám ako následok očkovania.
    Pravdepdobnosť ochorenia na kiahne u zdravého dieťaťa, ktoré bolo v kontakte s dieťaťom, ktoré malo reakciu na očkovanie proti kiahňam je veľmi málo pravdepodobná. Bol popisovaný prenos z takejto rekatívnej vyrážky na inú osobu, ktorá trpela poruchou imunity.

  • ovcie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka!
    Chcela by som sa Vas spytat na ockovanie ovcich kiahni u deti medzi 15. - 18. mesiacom.
    syncek bol vcera ockovani povinnou vakcinou na osypky... Priorixom, ale ja som ho chcela dat zaockovat aj proti ovcim kiahniam, je to zvlast vakcina len na toto ochorenie, alebo je uz v kombinacii s ostatnymi? lebo moja lekarka o tom moc nevedela, zatial nikoho tym neockovala.. mozem ho dat este zaockovat proti tym kiahnam aj ked je uz Priorixom zaockovany?
    Dakujem Vam velmi pekne!!!
    Krasny zbytok dna!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete, ale už bude očkovaný jednozložkovou vakcínou, môže o byť najskôr o mesiac / vhodnejšie po šiestich týždňoch/ od očkovania Priorixom, pre takmer stopercentnú ochranu potrebujete dve dávky očkovacej látky v odstupe šesťtýždňov až šesť mesiacov. Po jednej dávke je ochrana asi na 85 percent, ale ak by ochorenie prepuklo, nepredpokladajú sa komplikácie a priebeh býva ľahší.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: