Poradňa dojčenia a výživy

Pridať otázku
odbornik2
  • prvé očkovanie v 5mesiaci?

    , Autor: misik251

    Dobrý deň . chcela by som sa spýtať moja dcérka ide mať za dva týždne 5mesiacov a ešte ani raz nebola zaockovana koli tomu že je stále chorá. Neviem teda že dokedy treba dieťa zaočkovať? Nevadí to keď až tak neskoro? Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Dieťa je potrebné zaočkovať od tretieho mesiaca ako najskô sa len dá, ak to jeho zdravotný stav dovoľuje. Neviem, aké ochorenia prekonáva ale skutočnou kontraindikáciou, zamedzením, očkovania je len vysoká teplota, závažné akútne ochorenie/ hnačka, zápal pľúc a horných dýchacích ciet. Neverím, že má celé dva mesiace takéto závažné ochorenia. V každom prípade o očkovaní rozhoduje lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí. Samozrejme, že očkovanie je možné začať kedykoľvek, ako udávam podľa zdravotného stavu, ale neočkované dieťa je ohrozené mnohými závažnými ochoreniami.

  • Lokálne fľaky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň MUDr. Špániková, chcela by som sa informovať: min. rok v novembri 2010 som sa dala očkovať proti chrípke. Po dvoch týždňoch sa mi po tele vyhodili červené svrbiace fľaky. Brala som na kožnom v Žiline 15 infúzií s dexamedom. Potom som bola hospitalizovaná v Martine, lebo mi už začala puchnúť tvár. Skončila som s liečbou denerel, merdol, dithiaden s postupným vysadzovaním. Fľaky a opuchy zmizli s tým, že mi povedali, že mám zníženú imunitu- ostatné krvné testy boli v poriadku a môže to prejisť do chronického stavu. V poslednom mesiaci sa mi zas začali objavovať svrbiace fľaky ale už len na ušiach a tvári s opuchom. Chcem sa spýtať či to je ozaj znížená imunita a ako mám postupovať.

    Odpovedá: odbornik2

    Jedná sa o alergické prejavy pravdepodobne. v každom prípôade by som považovla za správne vyšetrenie u vášho lekára, eventuálne aj imunologa. je potrebné sledovať, či príčinou nie je nejaká potravina, keďže je to znova na jeseň / napríklad hrozno, je obdobie burčiaku a podobne/. Podobné prejavy som pozorovala u pacientky s nákazou parazita ascaris lubricoides. Je častý, ak máte záhradu, z ktorej konzumujete zeleninu a hnojíte fekáliami. Vyšetrenie na parazita musí spraviť skúsený parazitolog zo stolice pacient.a

  • chripka

    , Autor: odbornik2

    dobry den.mozem sa opytat, od akeho veku je mozne dieta ockovat proti chripke.dakujem

  • Čo robiť?

    , Autor: odbornik2

    Manžel sa dal vo štvrtok zaočkovať vakcínou proti chrípke. Bol úplne zdravý. Od piatku má vysoké teploty. Berie MIG 400, ktoré kombinuje s paralenom 500 po 4 hodinách. Od piatku sa nám nepodarilo stiahnuť teplotu pod 38°. Vždy keď sa blíži 4 hodina teplota mu vystúpi na 39.5° . Bolia ho kosti a svaly. Čo máme robiť? Ako túto teplotu stiahnuť aspoň pod 38°?

    Ďakujem za skorú odpoveď Monika K.

    Odpovedá: odbornik2

    Moja odpoveď bohužiaľ prichádza neskoro, preotže som sa k tejto práci pre iné vyťaženie nedostala. Ak sa tpelota zníži na 38 st. C, nie je potrebné ďalej teplotu znižovať. Inak ste postupovali správne, v dospelom veku je idálnym liekom proti horúčke aj acylpyrin alebo aspirin / obe obsahujú tú istú účinnú zložku/.

  • Ockovanie a otehotnenie

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, pani doktorka. Ako kazdy rok, aj tento by som sa chcela dat zaockovat proti chripke. S manzelom sa snazime o dieta, tak by ma zaujimalo, ci vakcinacia neublizi plodu (ak by ma ockovali uz ako tehotnu), resp. ci nemoze ublizit plodu, ak by ma zaockovali a par dni nato by som otehotnela. Moja lekarka bola opatrna a povedala mi, ze ak by som bola tehotna, zaockovala by ma iba s odporucanim od gynekologa. Ako to teda je?
    Dakujem za odpoved a prajem krasny den

    Odpovedá: odbornik2

    Štúdoie na tehotných s očkovaním proti chrípke nepoznám, pravdepodobne sa nerobili z etických dôvodov. Často však vieme, že zaočkujeme tehotnú ženu na začiatku tehotenstva, pretože nevieme, že je tehotná a neboli popisované žiadne poruchy plodu. Očkovacia látka obsahuje len určité samostatné antigény vírusu, teda nie celý vírus a už vôbec nie živý, preto nepôsobí na plod tak, že by ho poškodila. práve naopak, ochorenie na chrípku, hlavne vo včasnom štádiu môže plod poškodiť. Preto sa tehotné ženy považujú za ohrozené chrípkou a odporúča sa im očkovanie proti chrípke.

  • očkovanie v tehotenstve

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, som v druhom trimestri tehotenstva, 21 týždeň a chcela by som vedieť, či sa môžem dať zaočkovať proti chrípke. Očkujem sa už 7 rokov a chrípku som doteraz nemala, všetci členovia našej rodiny - manžel a aj dve dcéry 5 a 3 roky ju mávajú počas chrípkového obdobia. Bojím sa aby som sa nenakazila a deti očkovať nechcem, sú zdravé, nemajú žiadne zdravotné problémy a chrípku zvládli vždy dobre. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Dokonca by ste sa mali dať zaočkovať. Tehotné ženy patria k skupine osôb, ktorým sa očkovanie odporúča. Chránia tým seba aj plod.

  • dolezite informacie

    , Autor: odbornik2

    Mila poradna. Chcela by som sa Vas spytat otazku ohladom ockovania prasacej chripky. dcerka bola ockovana v skole pred tyzdnom proti prasacej chripke,na 2 den cez noc mala zvysenu teplotu 37,5(a to len v noci) o 3 dni mala znova zvys.teplotu 37,8 ,pobolieva ju hlavicka. Ma 4roky a 10 mesiacov.(v aprili bude mat 5rokov). ake su este mozne priznaky po ockovani,ako dlho pretrvavaju a je to mozne take zvysene teploty s odstupom? este ma soplik a maly suchy kasel. Dakujem Vam za radu.

    Odpovedá: odbornik2

    V kontexte toho, že takéto virozy s príznakmi, ktoré popisujete sú teraz veľmi časté, odporúčam dieťa vyšetriť u svojho lekára, aby nedošlo k zámene predpokladanej reakcie na očkovanie a ochorenia. Reakcia na očkovanie by sa nemala opakovať.

  • Vakcina PANENZA

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,

    prosim Vas o radu, ci je vhodne dat sa zaockovat proti chripke, ak som tehotna?

    Myslim, ze by mala byt pouzita vakcina PANENZA, pricom v prilohe rozhodnutia o registracii vakciny je uvedena info.:
    "V súčasnosti nie sú dostupné žiadne údaje o použití očkovacej látky Panenza počas tehotenstva. Údaje získané z očkovania gravidných žien rôznymi inaktivovanými sezónnymi očkovacími látkami bez adjuvantov nenaznačujú malformácie ani fetálnu alebo neonatálnu toxicitu. Panenza sa môže použiť u tehotných žien bez ohľadu na štádium tehotenstva, ak sa očkovanie považuje za nevyhnutné. Panenza sa môže použiť počas dojčenia."

    Zároveň je uvedené aj zloženie vakcíny, kde je uvedený aj zoznam pomocných látok vakcíny PANENZA:
    tiomersal
    chlorid sodný
    chlorid draselný
    dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného
    dihydrogenfosforečnan draselný
    voda na injekcie

    Podla info. o testovani vakciny, nebola vakcina PANENZA testovana na tehotnych zenach a obsahuje adjuvant tiomersal,...je zarucena bezpecnost vakciny bez vedlajsich ucinkov?

    Dakujem Vam za skoru odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Testovanie akýchkolvek liekov aj vakcín na tehotných ženách sa nerobí z etických dôvodov. Vieme však, že prekonanie vírusového ochorenia, aj chrípky v raných štádiách tehotenstva ohrozuje plod poškodením na druhej strane sú často očkované ženy v ranom štádiu tehotenstva, kedy o ňom ani nevedia a nikdy neboli zistené v tejto súvislosti žiadne poškodenia plodu. Skúsenosti ukazujú, že tehotné ženy sú aj pandemickou chrípkou ohrezené na živote alebo komplikáciami chrípôky. Z týchto empirickcýh dôvodov sa pristúpilo k očkovaniu tehotných žien. Adjuvantné látky sa vo vakcíne vyskytujú v tak malom množstve, že nijako nehorozujú / podľa literárnych údajov/ plod ani matku.

  • Zaočkovať?

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, poprosila by som Vás o radu. Mám 4 Ročnú dcérku, sme vedené v alergolog. ambul. a boli sme odporučené na očkovanie proti prasacej chrípke. Dcérka má ale zvýšené reakciu na vaječný žĺtok, takže mi bolo povedané, že ju nesmie dať zaočkovať proti klasickej chrípke z dôvodu možných komplikácií. Je vakcína proti prasacej chrípke iného charakteru, nemôže jej uškodiť. Mám ju dať zaočkovať? Viem, že nemôžte povedať áno alebo nie, ale aký je Váš názor na toto očkovanie. Dcérka chodí do škôlky, od septembra bola len 1x chorá, vačšinou je to len kašeľ, príp. nádcha.
    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Kontraindikáciou, teda nemožnosťou očkovať proti akejkolvek chrípke je len anafylaktická reakcia na vaječný bielok nie žĺtok, to znamená, že dieťa by malo reagovať na vaječný bielok tak, že došlo k šokovému stavu s nutnosťou oživovania, liečby v nemocnici. Ak takáto reakcia nebole, nie je dôvod neočkovať proti chrípke, či už sezńnej alebo endemickej.

  • očkovanie tehotných žien proti AH1N1

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pani doktorka. Som v 16.t.t. a vzhľadom na to, že moja gynekologička mi nevedela poradiť či sa dať alebo nedať očkovať proti prasacej chrípke, obraciam sa na vás. presne rozumiem tomu, že neochorie len ten, kto má protilátky a ak by šlo len o mňa, nemám také obavy. obávam sa však o bábätko. je vakcína, ktorou plánujú plošne očkovať tehotné ženy naozaj bezpečná pre plod? sú vôbec známe vedľajšie účinky? môže podanie vakcíny vyvolať potrat? aké následky môže mať prekonanie chrípky na nenarodené dieťa? odporučili by ste mi dať sa očkovať aj v prípade, že som momentálne na rodičovskej dovolenke, a teda nie som súčasťou veľkého kolektívu? budem Vám nesmierne vďačná za vašu odpoveď, táto téma ma veľmi trápi a akosi na svoje otázky neviem nájsť odpovede u ľudí, ktorí skutočne aj vedia o čom hovoria. mediálne informácie považujem za nedostatočné a skreslené. pekný deň. Mirka.

    Odpovedá: odbornik2

    Myslím si, že pandemická chrípka, ktorou by ochorela tehotná žena , by mala na plod nepriaznivý účinok, s rizikom poruchy vývoja. tak je to u takmer každej závažnejšie prebiehajúcej virózy. To je odpoveď, ktorú môžem povedať s určitosťou. všetko ostatné vyplýva len z našich skúseností s iným druhom chrípky. teda to, že očkovanie proti chrípke nemá negatívny vplyv na plod, práve naopak, ke´d že chráni matku, chráni aj plod. Samozrejme, že je eticky neprípustné robiť štúdie na tehotných ženách ale znova, mnohé ženy na svete ani nevedia, že sú tehotné, zaočkujú sa a žiaden teratogénny / teda vývoj plodu ohrozujúci / účinok nebol pozorovaný. Ak sa naozaj vy / ale aj vaši blízki/ manžel, rodičia/ pohybujete len v určitom uzavretom kruhu ľudí, kde viete možnosť nákazy na pandemick chrípku vylúčiť, tak by ste sa očkvoať nemuseli/ ale neviem si dosť dobre predstaviť túto situáciu na vrchole epidémie u nás, kedy bude chorých asi 30 percent obyvatelstva. Rozhodnutie je samozrejme na Vás.

  • očkovanie syna

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň pani doktorka. Mám 4 ročného syna. Pani alergologička nám odboručila ho dať zaočkovať. Nie je už neskoro? Teraz je chorý tak ho nemôže zaočkovať ,ale ani nemala vakcínu ,lebo že vraj ešte neočkovala proti chrípke. Z letáku sa dozvedela, že ho treba zaočkovať dvakrát, kedže ešte nebol očkovaný /nejaký názov vakcíny na F, že vraj to je vakcína pre dospelých/.Mne sa to nezdá , že by ho trebalo zaočkovať dvakrát - po mesiaci znovu. Ani lekárničke sa to nezdalo, ale prečítala si leták tak tiež tak povedala.

    Odpovedá: odbornik2

    Vo veku štyroch rokov nie je potrebné očkovať dvakrát aj keď ešte nikdy očkovaný nebol, iste sa už s vírusom chrípky stretol.
    Očkovať je možné počas celej zimy, dokonca aj po vypuknutí epidémie, ak sa chrípke aj nezabráni, bude mať ľahší priebeh. Takže na očkovanie vo vašom prípade vôbec nie je neskoro.

  • menštruácia počas očkovania

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som sa spýtať, či sa môže očkovať prroti chrípke aj počas menštruácie.
    Ďakujem za odpoveď.
    Anka

    Odpovedá: odbornik2

    Samozrejme, môžete sa očkovať aj v tomto období.

  • influenzimum 15ch

    , Autor: odbornik2

    dobrý den pani doktorka, chcela by som sa spytať ako sa dávkuje homeopatikum Influenzimum 15ch u detí vo veku 4 a 6 rokov. v lekárni mi nič nevedeli bližšie k tomu povedať. za odpoved dakujem Adriána.

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem to úplne presne, homeopathiou sa nezaoberám. Dávkovanie v tomto zriedení je zvúčša 5 guličiek trikrát denne.

  • otázka

    , Autor: odbornik2

    Dobrý den pani doktorka.mám 3 r dcerku ktoru mi pani doktorka odporucila zaockovat proti chrípke nakolko a pár týzdnou ocakavame prírastok.ale je trochu soplava a berie stoptusin sirup je mozne ju aj napriek tomu zaockovt?a nemoze sa stat ze reakciou na ockovanie bude ze u nej prepukne chrípka-vraj sa to stáva ze po ockovani ju moze dostat a to by mi vázne nechýbalo.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Očkovanie v žiadnom prípade nie je spúšťačom chrípky. Buď už bol pacient nakazený, ke´d sa očkovalo len nemal príznaky, alebo po očkovaní dostal inú virozu.
    Očkovanie pri ľahkých príznakoch infekcie, ako má váš syn je možné, ale musí to zvážiť lekára, ktorý dieťa vyšetrí a zváži, či je vhodné ho práve očkovať proti chrípke.

  • preockovat

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, mala by som na Vás otázku, moja neter má 4 roky, bola očkovaná proti chrípke 5 novembra, Fluarix (0,5ml)vakcinou, naša doktorka nalieha ,aby bola preočkovaná za mesiac tou istou vakcínou,nebude to pre ňu zbytočné, kedže ja mám 6 ročného syna on dostal túto vakcínu raz, a moja dcérka má 15 mesiacov dostala Vaxigrip Junior ona má túto vakcínu dostať ešte za mesiac, ale táto je slabšia, (0,25ml) podla Vás je nutné ju preočkovať? Dakujem Vám za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Vo veku štyri roky, aj keď sa pravdepocobne očkuje prvý raz v živote nie je potrebné preočkovanie v danom roku.

Otázok: 50