Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Materske mlieko a umele

    , Autor: kiku-lienka

    Dobry den,

    Mam 11.tyzdnovu dceru a zacala mi odmietat prsnik. Po dlhom trapeni sa sme presli na flasu. Materske mlieko si odstrekujem (cca 80-110ml z oboch). No nie vzdy jej tato davka staci na jedno papanie, tak ju dokrmim este umelym mliekom.
    Nie som si vsak ista v mnozste,ktore jej mam flasou davat. Ak mam priklad 120ml svojho, dorobim este 30ml UM, alebo ak mam 90svojho,tak dam 60ml umeleho...cize cca do 150ml na jedno krmenie. Je to postacujuce/prilis vela davam? Najskor jej dam svoje mliecko a potom dokrmim UM, ktore niekedy vypije cele,niekedy nie, tak som si aspoň ista,ze moje vypije a UM sa uz len doplni.
    Neviem vsak, co budem robit,keď bude vyžadovať vacsiu davku na jedno papanie. Mam si castejsie odsavat? Dakujem. Zaujima ma hlavne ten pomer MM a UM a celkove mnozstvo. Dcera vazi okolo 5,5kg.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv by som skúsila znova sa vrátiť ku kojeniu. Skúste použiť klobúčik ale hlavne musíte kojiť tak ako na začiatku radím: v úplnom tichu, v spálni alebo inej miestnosti kde je prítmie, s nikým sa nerozprávate, nejde rádio hudba, televízia. Niekedy dieťa vyžaduje, aby ste sa mu priamo dívali do očí. Prsník nevnucujte ale pokojne ho prikaldajte, teda dieťatko k prsníku. Niekedy treba aj ten klobúčik, keď je už zvyknutá na cumeľ, niekedy nie. Taktiež samozrejme spočiatku budete musieť kojiť stále častejšie, ako keď dávate fľašu ale sa tým bude tvoriť aj viac mlieka. Nikedy je dobré kojiť viac v noci, nebráňte sa nočnému kojeniu ale cez deň si zase dobre oddýchnite, keď dieťatko spinká a je kľud.
    Čo sa týka porcie materského a umelého mlieka, musíte sa držať toho, koľko dieťatkopotrebuje vypiť, aby nebolo hladné. Pravdou je, že keď vypije menej, bude piť skôr a tým častejšie a viac odsávate,mlieka by sa tým malo tvoriť viac.
    Dieťatko by malo za deň pri tejto hmotnosti vypiť asi 650 ml mlieka, tak podľa toho robte aj to umelé mliečko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: