Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dojcenie a kolika

    , Autor: erika42

    Dobry den, mam 3 tyzdmove babo, uz od nemocnice som zacala dokrmovat posledny tyzden davam UM a raz za den moje mliecko co odsajem pocas dna, prosim vas je este sanca ze sa mi zacne vytvarat mlieko? Lebo sa mi tvori ale velmi malo. A ked dam synceka na prso tak nervaci a stale ho vypluva lebo mu nejde vela mliecka len tak po trosicke, a ked odsavam odsajem 20 az 25ml dokopy s oboch prs.Co by som mala robit aby som mala viac mliecka?
    Dalsi problem mame s kolikou, je to strasne ako ho trapy, citala som ze mu moze pomoct kôprovy odvar, to mu neuskodi? A ako sa pripravuje.
    Dakujem vam krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiaden kôprový odvar!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kojacej matke odporúčam na podporu tvorby mlieka a aj na to, aby dieťtko veľmi nenafukovalo čaj z anízu, majoránku, feniklu a kôprového semena, 1 čajovú lyžičku z každého zaliať trištvrte litrom prevarenej vody, vyluhovať a pokojení piť 1/4 litra vlažného nápoja.
    Neviem, kto vám v kojení radil, ale niečo vám poradil zle. Zásadou pre zvýšenie tvorby mlieka, vlastne aj pre rozbehnutie kojenia ako takého je : prikladať, prikladať, prikladať!!!! Ak dávate umelé mlieko a predtým, než dieťatko bude piť umelé mlieko ho nepriložíte k prsiam, nikdy!!!!!!!!!!!!!!!!sa vám mlieko tvoriť nebude!
    Keďže zbytková tvorba mlieka stále je odporúčam : najbližší asi týždeň sa nevenovať ničomu inému len kojeniu. Byť 24 hodín s bábätkom, vlastne by ste mali len kojiť, jesť, piť a spať. Veľmi podporne pôsobí kontakt koža na kožu: zobliecť sa aj miminko a proložiť si ho natelo, samozrejme v posteli a prikryť sa. Takto zotrvávať aj niekoľko hodín., Pri každom zaplakaní, mrnčaní bábätka ho priložiť k prsníkom. Samozrejme , že teraz nemáte dostatok mlieka, takže potom ho dokŕmite fomulou, umelým mliekom. Ale iná cesta k zvýšeniu laktácie nie je. Je to dlhá cesta, chce to veľa trpezlivosti a nebáť sa. Aj keď je mrzuté, treba ho nechať vaše prsníky olizovať. To pôsobí podporne na tvorbu mlieka. Samozrejme, že aj jedna dávak materského mlieka je viac ako žiadna, ale takámt spôsobom zväčša lakrácia behom pár týždňov skončí.
    Držím palce a prajem veľa trpezlivosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: