Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň , ja som vtedy písala súkromne a ešte som sa chcela opýtať, že bábätko ktoré hoci aj málo priberá napr 400 gramov za mesiac 4 mesačné,je dostatočný ukazovateľ nato že dostava vsetko co potrebuje?
    že dosť pije?Písala som vám vtedy aj o pomočených plienkach 500_600 ml za deň .ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak kojené dieťa priberá cca 400 gramov za mesiac, správne sa vyvíja, má dosť mokrých plienok, nie je podľa mňa potrebné zatiaľ prikrmovanie umelým mliekom. Sa,pzrejme hovorím to ako všeobecný názor. Každé dieťa je iné a je potrbné k nemu pristupovať individuálne, čo sa samozrejme dá len po vyšetrení dieťatka.
    Materské mlieko každému dieťaťu do pol roka dodáva to, čo potrebuje, samozrejme s výnimkou vitamínu D, ktoré musí dostávať v kvapkách denne. Ak je dieťa chudokrvné, musí dostávať aj železo, ale to už nehovoríme o úplne zdravom dieťatku

Podobné otázky

  • Vzduch v brusku

    , Autor: Michaela_Vrbičanová_0712083546

    Dobrý deň,
    Naša malá začala mávať histerické plače, nejde ju nič utíšiť, zaberie až kontakt koža na kožu. Vyzerá že má problém s bruškom, prdíky a vylučovanie.
    Čítala som o silnom toku z prsníkov, mne tečie mlieko z druheho prsníka pri kojení. čítala som o dojčeni na chrbte ale to sa mi vobec nedarí. Stáva sa, že keď maličká dlšie spí, mi tečie mlieko z prsníkov.
    Mála má teraz aj taký plytší spánok, cez den sa dosť často budí po krátkom spánku a je taká viac nepokojná.
    Viete mi s tým poradiť?

    Vopred Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi vám veľmi neporadím, lebo nevidím zásadný problém. To, že mliečko tečie aj medi kojením a najviac pri kojení je normálne, lebo práve kojenie je hlavný stimul pre tvorbu mlieka. Neviem ani ako je babatko staré.
    V každom prípade ak máte veľký, tvrdý prsník na začiatku kojenie, tak si mliečko odstrieknite a potom dieťatko priložte.

  • 11,5 mesacne babatko..

    , Autor: Krasti

    Dobry den, prosim mam otazku. Kolko denne tekutin spolu ma vypit moje skoro 12 mesacne dietatko? Davam jej cajik, vypije tak 3 dc plus je kojena, ale to vacsinou len v noci a rano, sem tam pobede a vecer.. Ako je to s kasami a lepkom? Kasu jej davam aj mliecnu ochutenu prip. nemliecnu, alebo priamo ovsene vlocky s ovocim.. Lepok vo forme chlebika ma, ale teda nie domaci ale normalny kupovany, ktory jeme aj my.. Citala som, ze sa takyto nema. :(Papa tak 5 x do dna s tym ze tam ratam aj nejaku piskotu s vitaminmi, alebo jogurt, ten inak moze aj kazdy den? Vazi len 7,8 kg.
    Dakujem za reakciu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlieb do roka nedávam, obsahuje soľ. ALe po roku samozrejme môže bežný chlieb. Varujem pred alternatívnymi obilninami ako je špalda, pohánka, proso - nemajú žiaden výživový benefit.
    Má papať 5x denne, niekedy ešte pred spaním dostanú v tomto veku kojenie alebo mlieko.

  • Reuma

    , Autor: Jankav

    Dobry den,

    Mam reumaticku artritidu a po porode sa mi stav zhorsil. Momentalne som 3 a pol mesiaca po porode a dceru vacsinou dojcim (ale musim davat aj nutrilon).

    Mozem uzivat Meloxan 15mg pocas dojcenia? V pribalovom letaku je napisane,ze je to nevhodne.

    Dakujem za odpoved

    Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som veľký zástanca kojenia ale ochorenie na reumatoidnú artritidu je závažné ochorenie a potrebuje dlhodobú, kvalitnú liečbu. O tomto konkrétnom lieku neviem, ale predpokladám, že sa počas dojčenia nesmie užívať. Dieťatko však potrebuje zdravú mamu. preto odporúčam ukončiť kojenie, užívať potrebné lieky. Dieťatko vyrastie na umelom mlieku, bude zdravé, krásne, šťastné a múdre a bude mať usmievajú mamu. Netreba kojenie mýtizovať a byť fundamentalista v otázke kojenia. Všetky dostupné mlieka sú veľmi kvalitné

  • Odgrgnutie

    , Autor: Suz

    Dobrý deň, pani doktorka, mám trojtyzdnovu dcérku, kojím ju, posledné dni ale po kojeni zaspí a vždy sa naje iba z jedného prsníka (myslím medzi jednotlivými kojeniami). Môže to byt problém? Malo by dieťa jest z oboch? Je potom kludna, spinka, nebudi sa.. snažila som sa ju nechávať odgrgnut ale neodgrgla si ani raz, tak som od toto upustila a nenechávam ju odgrgnut, je to problém? Občas nájdem ako si trosku neskôr grcla ale to iba málokedy..a posledná otázka, keď ju prebalujem, takmer vždy začne stikutat, môže to byt zo zimy? Inak si to vysvetlit neviem, je to naozaj dost často aj 5x za deň.. veľmi pekne Vam dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štikútka býva u detí v tomto veku častá, zväčša ustúpi, keď sa dieťatko rozplače alebo sa znova napapá.
    Kojenie z jedného prsníka pri jednom kojení je v poriadku, treba ich striedať pri každom kojení, teda raz z jedného raz z druhého
    Nemusí si vždy odgrgnúť, a malé množstvo vygrcnutého mliečia nie je žiaden chorobný príznak

  • Dojčenie po vyvolavanom porode

    , Autor: MonikaVam

    Dobrý deň, chcem sa spýtať ako je to pri vyvolavani pôrodu pri preeklampsii. Som 37+6,krcok zatiaľ nepripraveny. Môžu podávané farmaka negatívne vplývať na rozvoj laktacie, pristátie sa pripadne inak negatívne ovplyvniť bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím si to. Ide o to, aby pôrod prebehol bez ohrozenia života matky. To je teraz najdôležitejšie. Kojenie a starostlivosť o dieťatko sa bude riešiť. potom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: