Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Poobedňajšie dojčenie

    , Autor: waletta

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem Vás poprosiť o radu. Moju 20-mesačnú dcéru stále dojčím poobede a večer pred uspávaním. Ináč ani nezaspí, iba na prsníku. Problém je ten, že o mesiac by mala nastúpiť do jaslí, a bojím sa, že s tým uspávaním poobede bude problém. Už raz v jasliach bola na skúšku a volali mi, aby som pre ňu prišla, lebo nechcela spať. Ide o to, že keď jej nedám prsník, tak vydrží a spať poobede nebude vôbec. Ináč nechce piť ani iné mlieko a celkovo málo papá, a keď ju odstavím, tak už nebude piť fakt nič okrem vody ... Fľašu a cumlíky odmieta od narodenia, takže s tým ju neuspím. Neviete niečo poradiť, aby v jasličkách nebol problém ? Ďakujem ...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No za najlepšei riešenie pokladám nedávať ju do jasličiek. Na druhej strne plne chápem, že potrebujete nastúpiť do práce, je úžasné, že ste tak dlhoé kojili, takže už ste pre ňu spravili to najviac, čo sa dalo. Jej zaspávanie v jasličkách bude spočiatku určite problematické. Odporúčam ešte kým je doma ju naučiť zaspávať bez prsníka, buď ešte skúšať cumlík, alebo ju uložiť do pokojnej, vyvetranej miestnosti a nechať zaspať, aj keď možno spočiatku s plačom. Druhá možnosť je uložiť ju tak, aby vás videla, boli ste v kontakte, ale nechať ju v postieľke, aby bolo jasné, že má spať. Nebojte sa určite sa naučí zaspávať aj bez prsníka, len to bude v tomto veku trocha bolestivé. Aj keby ste kojenie ukončili, už sa nič nestane, lebo to najlepšie, čo mohla od vás dostala.

Podobné otázky

  • dieťa pri kojení hryzie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pani doktorka,

    chcela by som sa opýtať čo s dieťaťom, ktoré má 17 mesiacov a pred troma dňami ma začolo pri kojení hrýzť? Kojím dcéru po obede keď ide spať a on ma s prednými z´úbkami uhryzie a smeje sa. Už som ju skúšala aj vyhrešiť , aj pozadočku som jej dala, aj som plakala, no ona nič. Tak teraz vynechávam to poobednajšie dojčenie.(skrátil sa aj čas spánku). Ale mám problém aj s večerným dojčením (2.večera) tiež som ju musela kôli tomu hryzeniu vynechať. No v noci, aj počas noci problém nemáme. Znamená to , že dieťa sa chce odstaviť?

    Prsník si pýta (tak jej ho ponúknem), no po uhrzyení jej ho už nedávam. Trocha si poplače sa zaspí.

    Môže to znamenať ,že jej idú zúbky? Či odstaviť? Je potrebná druhá večera - kojenie pred spaním? (akékoľvek mlieko odmieta - nutrilon , humanna, tekuté hipp, kravské nedávame)

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či to celkom znamená, že sa chce odstaviť, ale keď vás uhryzne správne robíte, že jej viac prsník nedáte, snáď sa neučí, že sa to nerobí, hrýzž mamičku, môžete jej to vždy dôrazne poedať zvýšeným hlasom.
    Ak nebude pokračovať problém s hryzením, je dovolenkové obdobie, horúčavy, možno by som odstavovanie nechala na september. Môžete skúsiť podávať tekuté bábätkovské mlieko, majú ho od firmy HIPP. Inak v tomto veku ak má plnohodnotnnú stravu / mäso, zeleninu, ovocie, obilniny, mliečne výrobky / tak mlieko ako samostatnú porciu nepotrebuje. Ak to nejde inak tak v tomto veku môžete skúsiť kravské mlieko čerstve, prevarené z mliečneho automatu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: