Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strava 10 mesacneho syna

    , Autor: katush

    Dobry den,
    Chcela by som sa opytat, ake priblizne mnozstva prikrmov za den by mal jest 10 mesacny syn (stale kojeny).
    Posledny mesiac je kazde jedlo boj, musim ho zabavat s hrackou a len ked sa jeho pozornost odputa, otvara usta pre lyzicku. Preferuje sladke jedla (ovocie, ovocne kase spolu s obilninou) a vzdy ked mu ponukam masove jedlo, zje maximalne 5-10 lyziciek. Ako tak toleruje jogurt a zemiaky spolu s nejakou zeleninou. Je mozne ze uz ma v tak nizkom veku chutovu preferenciu (odmietanie masa)?

    Dalsia otazka je, V akom veku by mal byt schopny zjest vacsie kusky jedla? Stale toleruje len kasicky, drobne hrudky mu nerobia problemy, ale z vacsich kuskov ho nadrapuje. Roztek ma rad, ale nedavam mu ho casto kedze obsahuje sol.

    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rožtek naozaj do roka nie je dobré dávať, hlavne kvôisoli.
    Konzistenciu stravy si dieťa určí samo, Aby sa dobre napaplo, netreba ho nútiť konzumovať včšie kúsky, ak to ešte nevie. Zväčša po roku, keď už prechádza postupne na dva cody, necháme prvý chod, mäsovozeleinovú plievku skôr mixovanú, popučenú a druhý chod sú malé, mäkké, kúsky,ktoré dieťa môže konzumovať ručičkami.
    Chuťovú preferenciu určite má, deti nemajú radi kyslé chute, preferujú sladké. teba im však trpezlivo ponúkať aj mäsosozelninový príkrm, ajkeď spapjú len niekoľko lyžičiek, do jedla nikdy nenútime a nriešime to zauhjatím dieťaťa niečím iným, len aby paplo. Môžeme mu niečo rozprávať, spievať ale ked odmieta pokračovať, viac ho ani za cenu nejakého zaujatia, nenúkame.
    Mäso práve preto ponäka,e sop zeleninou, hlavne mrkvou, že tá je sladká a robí tým vhodnú chuť celého príkrmu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: