Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rýchla pasáž črevom?

    , Autor: veroro29

    Dobrý deň, aká je normálna rýchlosť pasáže potravy črevom a častosť stolice u 6,5 mesačného dieťaťa? Je dojčený, na odporúčanie pediatričky sme začali zavádzať príkrmy po ukončenom 4. mesiaci. Papá veľmi dobre všetko čo mu dám, najprv mával trochu zápchu, potom mi všetko prišlo OK ale posledný týždeň má stolicu aj 7-8 krát denne, strieda sa riedka žltá až zelená mliečková s tuhšou hnedou po mrkvovo ryžovej výžive. Keď som si všimla zmenu - hlieny a zvýšenú frekvenciu, vyradila som mu ovocie a rožky a všetko s lepkom - pár dní dostával okrem dojčenia len kupovanú výživu mrkva-ryža-teľacie a večer mliečne ryžovú kašu. Dnes som prvýkrát pridala na desiatu jablkovo-banánový príkrm. Stolica sa veľmi mení podľa toho čo zje, takže viem, že pasáž črevom mu trvá 5-7 hodín. Je to normálne?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by som určite nedával rohlík, obsahuje soľ, ktvoe koľko ľudí homalo v ruke atd. Ale to nepíšem preto, že si myslím, že určite je rohlík dôvdom zmeny stolice.
    Stolica by v tomto veku 7 až 8 x denne nemal byť. Každá stravasa pasážuje, teda zažíva, rozkladá a vstebávajú jednolivé živiny rôzne. Je potrebné sledovať, či dieťa riadne priberá. Skúste vyradiť lepok na 4 až 21 dní a potom ho znova zaraďte. AK by práve po vysadení lepku sa stolica normalizovala, bola znova 2 až 3 x denne , primeranej konzistencie a po znova zavedení lepku sa zmenila ako vyšie popisjete, odporúčam vyhľadať s týmto problmom lekára. Faktom je, že je dôležité vedieť, čo všetko ste už do stravu dieťaťa zaviedli, napríklad v tomto veku ete nepodávam ani jogurt, vôbec žiadne potraviny na báze tvarohu / to prísne až po roku!/, takže naozaj nemôžem celkom presne váš problém zodpovedať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: