Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedálniček

    , Autor: sju222

    Dobrý deň pani doktorka,
    moje dvojičky majú čoskoro 9 mesiacov,chcela by som sa poradiť ohľadom ich stravy. Náš jedálniček vypada asi.takto:
    Okolo7:00 UM
    9:30 ovocie/biely bio jogurt
    12:00 mäsový/zeleninovy prikrm
    Okolo 14:30 ovocna výživa(obcas s celozrnnou piskotou)
    16:30 UM,poprípade kaša
    20:30 UM
    V noci od 6.mesiaca nepapaju. Popri tom občas dostanú kúsok chlebika suchého..
    Mohli by ste mi poradiť,usmerniť či je takýto jedálniček správny?
    Ďakujem vám
    S pozdravom Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja v tomto veku ešte nezvyknem podávať chlebík, hlavne kvôli obsahu soli a kvôli tomu, že predsa len aj malý kúsok môže zabehnúť.
    Celozrnné pečivo, sladkosti výrobky deti do dvoch rokov nemajú konzumovať, takže určite nepodávať!
    Ráno mlieko, alebo mliečnu kašu, prípadne jogurt, dopoludnia ovocie, na obed mäsovozeleninový príkrm / meniť druhy mäsa, zeleniny, vždy podávať varené, nesolené, dvakrát do týždňa varený žĺtok, polovicu, od desiateho mesiaca aj červenú šošovicu, mäso každý deň/. Odpoludnia jogurt alebo mlieko, prípadne k tomu detský keksík / hero hami, hipp/. Pred kúpaním mliečnu kašu, pred spaním ešte mlieko.

Podobné otázky

  • Strava pre ročne dieťa

    , Autor: Andrea_Rovnanova_0930062105

    Dobrý deň prajem pani doktorka, chcela by som sa opýtať, či aj po roku musí jesť dieťa denne mäso a raz do týždňa zltko vlastne po roku už vajíčko. Je nás jedálniček v poriadku? Raňajky: Nutrilon, desiata: čerstvé ovocie (banán, hruška, jablko, slivka, avokado, čučoriedky. Obed: polievka (zeleninový alebo masový vývar, Vlockova, vajickova, sosovicova, so psenom s bezvajecna, …), mäso so zeleninou, olovrant: domáca výživa bez cukru alebo biely jogurt, mlieko s piskotou, pečivo s domácim džemom. Večera: polievka alebo druhé jedlo z obeda. Pred spaním kasa. V noci nutrilon. (Nevieme sa ho zbaviť). Mame 11 mesiacov, 80 cm a 11 kg. Veľmi pekne ďakujem. Robite skvelú prácu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusí mať dve večere. pred kúpaním kašu alebo jedlo od obeda, tesne pred spaním mliečko, ak chce. Mäso nemusí mať každý deň, týždenne má mať 200 až 250 gramov mäsa

  • Dostatok tekutín

    , Autor: Jankaa87

    Dobrý deň, mám za pár dní ročného synčeka a máme problém že nechce piť vodu. Už sme skúšali takmer všetko, rôzne pohare, fľaše, cumlíky na flasu. Skúšali sme aj fľašku z ktorej pije um. Posledne sa mi do neho pred obedom spaním podarí dostať cca 50ml.caju. o vodu javí záujem hlavne z klasického pohára ale je to len pár glgov a dosť veľa sa vyleje preto to neviem ani odmerať. Keďže vidím že um mu už veľmi nestačí chceme prest na plnú stravu. Jeho jedálniček by bol. Ráno 200ml Um. Desiata - jogurt alebo ovocie( spapa celý banán s jabĺčkom rozmixované). Obed by som mu už ponúkla aj polievku ( kvôli tekutinam) neskôr druhý chod. Olovrant výživa alebo chlebík podľa toho čo by mal na desiatu. Večer kaša z jeho mlieka priapdne mixovana cestovina s cuketou ( strašne mu to chutí). Pred spaním by som mu opäť ponúkla mliečko väčšinou vypije 150-180ml. V noci papa väčšinou raz 200ml. Medzitym vypije maximálne 80ml caju a stále sa snažíme podávať vodu. Moja otázka znie,čo by som mohla zaviest alebo či sa nemôže stať že bude dehydrovaný nakolko podľa " tabuliek" by mal vypiť oveľa viac tekutín. Má 8300g. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mal by vypiť v tomto veku maximálne 200 ml vody, čistej, po roku nemusí byť prevarená. Viac len v horúčavách alebo pri horúčke. Čaj neodprúčam, hlavne nie sladený.
    Jedálny lístok po roku je rodinná strava, mierne osolená, nepálivá, zdravá výživa. Týždenne asi 250 gramov mäsa, mlieko ako mliečnu porciu do troch rokov umelé mlieko, formula. do jedla bežné mlieo a smotanu. Určite obmedzenia: do dvoch rokov nedávať tavené syry. Do troch rokov žiadne konzervy / tuniak, paštéta/ žiadne údeniny, ani detskú šunku a detské párky, žiadne jedlá, syry, bryndzu z nepasterizovaného mlieka, nič zo salaša kozie, ovčia a podobne. Do šiestich, ideálne do desiatich rokov žiadne huby. V noci už mlieko nemusí, dajte mu vodu, spočiatku bude protestovať, ale potom si zvykne alebo sa nezobudí vôbec

  • Recepty na príkrmy vs. ÚVZ/WHO

    , Autor: Ohma

    Dobrý deň pani doktorka,

    chcel by som Vás za všetkých rodičov poprosiť o radu a inštrukcie, ktoré podľa mňa na internete aj knihách o príkrmoch chýbajú. Mám 9-mesačnú dcérku a snažím sa, aby mala príkrmy pestré a vyvážené, k čomu hľadám fundované názory. Dopredu hovorím, že nechcem z príkrmov robiť matematiku ani nemám OCD, ale po niekoľkých týždňoch hľadania som už unavený z toho, že nikto poriadne neuvádza pomery surovín v receptoch, len "trochu toho, trochu toho, zje koľko chce a hlavne nezabudnite mäso". Keď aj niekto naznačí pomery, nie je jasné či počíta v surovom stave, ak nie tak koľko vody má vo varenom stave, či počíta hmotnostné diely alebo objemové (čo je mega rozdiel napr. pri vločkách), ani akú váhu dieťaťa myslí keď uvedie "pre deti od 7-12 mesiacov", kedy sa váha môže zdvojnásobiť. Príde mi voči dcérke nezodpovedné variť odhadom alebo takýmito chalupárskymi mierkami. Zvlášť keď je plný internet fitnes blogov, kde sú recepty pre dospelých rozoberané na desiatky nutrientov a milióny dospelých sa kŕmi presne prepočítanými krabičkami. Aj preto neverím, že je to pre deti nemožné alebo pritiahnuté za vlasy. Ak sa nemýlim, dojča má obličky stále vo vývoji a dať mu od oka 3x viac bielkovín než treba alebo naopak dať mu pre vývoj mozgu tretinu tukov než treba je podľa mňa brutálne (a to hovoríme o gramoch).

    Takže rád by som poznal lekársky pohľad resp. aspoň orientačne vedel ako zostavovať recepty.

    Úrad verejného zdravotníctva vydal tento rok tabuľky odporúčaných výživových dávok https://www.uvzsr.sk/docs/info/hv/OVD_pre_SR_tabulky.pdf okrem iného aj pre deti od narodenia. Približne rovnaké čísla vydalo predtým aj WHO, na ktoré autori v metodike viackrát odkazovali. Aby som závery ÚVZ/WHO zjednodušil, odporúčajú aby podiel hlavných troch nutrientov bol u dojčiat približne takýto:
    - podiel na energii: bielkoviny 9%, sacharidy 45%, tuky 46%
    - podiel na sušine (bez vody a vlákniny): bielkoviny 12%, sacharidy 60%, tuky 28%

    Roky sa amatérsky zaoberám výživou a tak som si pre srandu urobil profil v príkrmoch, ktoré dcérke varím podľa všeobecných rád z kníh a internetu. Zistil som, že aj keby som mäso v recepte úplne vynechal, tak stále prekračujem odporúčaný podiel bielkovín podľa ÚVZ/WHO, keďže v príkrme je dosť bielkovín z obilnín. Limit je nízky a napr. všetky celozrnné obilniny majú už len samotné vyšší % podiel bielkovín než má byť celý jedálníček dojčaťa. Viem o hémovom železe a živočíšnych esenciálnych aminokyselinách, preto chcem pridať živočíšne bielkoviny na úkor rastlinných, čím ale nutne klesne energia pod odporúčaný limit a ostáva ju dohnať na tukoch. Počítam pritom priemer za 14 dní pri príkrmoch pestrého zloženia (4 druhy mäsa, 4 druhy strukovín, 8 druhov obilnín, 8 druhov zeleniny, 4 druhy olejov, bylinky). Výsledky sú rovnaké s/bez MM/UM, takže beriem ich, že sú samostatne vyvážené, a teda stačí riešiť % podiely v príkrmoch izolovane a jedálniček ostane podobne vyvážený.

    Plynie z toho odvážny záver, že ÚVZ/WHO vôbec neodporúča do príkrmov mäso, inak by bolo ich odporúčanie k % podielu bielkovín neaplikovateľné. Ak chcem nájsť kompromis, pridať mäso a zároveň sa držať odporúčaní ÚVZ/WHO aspoň ako-tak približne, vychádza mi nasledovný ideálny recept na obedový príkrm:
    - 10 hmotnostných dielov zeleniny
    - 3 hmotnostné diely obilnín
    - 1 hmotnostný diel mäsa
    - 1 hmotnostný diel oleja
    - voda podľa potreby

    Výsledný % podiel B:S:T na sušine je takto 19:53:28, čo je po desiatkach kombinácií najbližšie k odporúčaným 12:60:28 od ÚVZ/WHO ako sa len dalo. Všetko v surovom stave. Výsledné množstvá sa prispôsobia odporúčanému kalorickému príjmu podľa váhy a veku (80-120 kcal na 1kg). Samozrejmosťou sú odchýlky pre raňajky, ovocie, jogurt, vajce, zemiaky, strukoviny, avokádo atď., ktoré majú extra zloženie, no nechcem to tu naťahovať - stačí tento úplne základný príkrm na odrazenie.

    Mohli by ste mi prosím z Vášho lekárskeho pohľadu okomentovať odporúčanie ÚVZ/WHO, ich názor k mäsu a skorigovať môj záver? Vopred veľmi ďakujem.

    Ludenberg

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som lekárkou 40 rokov. Mám pre mamičky vypracovaný systém podávanie bez mliečnych príkrmov, kde je samozrejme napísané aj koľko gramov mäsa a akého má byť / 30-50 gramov do roka denne, kuracie, králičie, morčacie alebo teľacie, aj hydinu od kosti, červenšie mäso/ je dané koľko mlieka má vypiť / 120 ml na 1 kg hmotnosti na 24 hodín/. doplnené zeleninou, obilninou a ovocím podľa chuti dieťaťa. Väčšina detí, okrem tých , ktoré sa nakoniec ukážu ako problemtické aj v inom ako v príjme potravy, na tejto diéte dobre prospievajú a nemajú nedostatok ani prebytok žiadnych živín. Do roka samozrejme nesolíme.
    Vaše otázky a celý príspevok je plný zbytočností , týmto sa zaoberajú ľudia , ktorí si z výživy a stravy robia modlu. To je ani moji klienti nie sme. Zdravý sedliacky rozum ešte nikomu neublížil!

  • Jedalniček

    , Autor: Domi1994

    Dobrý deň mala by som otázku moja dcéra ma 6 mesiacov máme schvalené od Pani Pediatričky zaviesť príkrm aj ked je plne dojčená ale je to hladoš začali sme zeleninou po 2 týždňoch sme pridali mäsko na všetko dobre reaguje ale chcela by som sa opýtať či môžme dať na večeru už kašu a akú mliečnu alebo nemliečnu ? Kedy pridať ovocie,lepok a vaječný žĺtok ? A ako často daváť mäso ? Mám v tom totiž chaos kedy čo pridať do jedalnička. Za odpoveď vopred Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäso teľacie, kuracie, králičie morčacie denne cca 30-50 gramov, žĺtok po ôsmom mesiaci veku. Mliečnu kašu môžete už zaviesť, denne ideálne pred kúpaním, s lepkom. Ovocie po šiestom mesiaci veku

  • Stravovanie batoľaťa

    , Autor: Adrika7

    Dobrý deň,
    Dcéra má takmer 20 mesiacov, dojčená je už iba z jedného prsníka cca 5x za deň (druhý odmieta od 9. mesiaca). Mlieka mám už veľmi málo. Chcem sa Vás opýtať, či jej stravovanie počas dňa dokáže pokryť všetky výživové potreby dieťaťa v tomto veku.
    Raňajky: MM, 150g bieleho jogurtu pomiešaného so 100g ovocnou výživou bez cukru (jogurt dávame na raňajky, keďže v inom čase ho odmieta, ovocie obmieňame), za tým dostane eše zopár ryžových alebo kukuričných chrumiek, prípadne piškóty
    Obed: Dnes mala zemiakovú kašu so zeleninovou omáčkou (pór, mrkva, petržlen, cuketa) s kuracím mäsom, dokopy asi 250g; po hlavnom jedle dávam ešte cca 100g ovocia na lepšie vstrebanie železa z mäsa vďaka vitamínu C; pred spánkom MM
    Olovrant: MM, dnes hustý kurací vývar s cestovinou, mäsom, mrkvou a petržlenom (cca 0,25l), neskôr ešte ovocie (dnes jablko), MM
    Večera: chlieb s maslom a mozarellou/chlieb s maslom a dusenou šunkou bez éčiek/chlieb vo vajíčku/chlieb s lučinou/zemiaky s cottage cheese/cestoviny so strúhanou mozarellou/výnimočne špaldová krupica
    Po večeri ešte banán, prípadne ak nevie zaspať, dáme ešte aj mliečny tvarohovo smotanový dezert. Pred spánkom MM.

    Umelé mlieko, puding, detské kaše domáce aj instantné odmieta, surová zelenina taktiež nechutí, aj keď sa ju snažím motivovať. Nahrádzam to teda vačším množstvom ovocia, ktoré jej naopak chutí, no obávam sa, že má v strave priveľa sacharidov.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím, že má priveľa sacharidov.
    Ja neodporúčam špaldové, pohánkové prosové kaše, v špalde je napríklad veľa lepku. Dávajte jej bežnú kašu krupicovú, ovsenú, ryžovú kukuričnú.
    Určite do troch rokov neodporúčam žiadne údeniny, ani detskú šunku ani detské párky ani šunku bez éčok. Je tam vždy veľa soli, dieťa to nepotrebuje. Za týždeň má skonzumovať asi 200 až 250 gramov mäsa, takže údeniny isto nepotrebuje.Podobne ako huby do šesť ideálne do desať rokovo nie sú vhodné.
    Inak má jedálníček dobrý, ale na olovrant by som nepodávala akoby druhý obed, nie je to potrebné. Netrápte sa, že nechce surovú zeleninu, postupne sa to naučí. Ovocia má dostatok, čo je správne. Piškóty alebo domáci koláčik, bábovku odporúčam na olovrant, chrumky určite neodporúčam vôbec, sú to prázdne kalórie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: