Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dojcenie vs umela strava

    , Autor: viki-25

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, co robit, ak nase dietatko zacalo 4.mesiac, dojcim, no stale mam pocit, ze je hladne. Dojcim ju kazdu hodinu po 20 min, no ona sa sama nikdy neodtiahne, ze uz ma dost. Uz skoro 3 mesiace je stale hore, spinka minimalne. cez den medzi 9/20.00 spinka max 4 hod, aj to len v kociku a v noci medzi 20/8.00 spinka tak, ze prvy spanok ma najdlhsi- 3,5hod a potom je kazdu hodinu,niekedy aj skor, hore... v noci papa tak, ze ten prvy najdlhsi spanok pocucka 20 min a tie ostatne kratke spanky cucka tak 5-10min a sama sa odtiahne, ked ju budim,aby sa napapala viac, nechce.... Mam pocit, ze moje mliecko ju nezasyti dostatocne, tak sa chcem spytat, ci by nebolo vhodnejsie prejst na umele,kedze mam pocit, ze je nedopapana, nevyspinkana a zobudi ju uplne vsetko. Keby som ju nechala papat dlhsie, hned sa pocika a potom uz nebuva, lebo jej to vadi... Navyse mava koliky.... tak neviem, co by bolo najlepsie? Kolko by potom mala spapat toho umeleho v jej veku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musíte sa rozhodnúť, či chcete kojiť alebo živiť dieťatko umelým mliekom. Ak chcete kojiť, tak by som po nakojení, kedy dieťa pilo najmenej pol hodinu, ponúkla umelé mlieko a uvidíte, koľko vypije. Ak je to viac ako 100 ml, pravdepodobne má menej materského mlieka ako potrebuje. Zásadným ukazovateľom toho, či má dosť mlieka je však počet mokrých plienok za 24 hodín / malo by ch byť 5 až 8/ a tiež hmotnosť dieťatka / ako priberá , mohli by ste ju teraz niekoľko týždňov vážiť častejšie, teda každý týždeň, dohodnite sa s lekárom a sledujte hmotnosť spolu. Ak už má viac ako 4 mesiace, mohli by ste nedostatok materského mlieka postupne začať riešiť aj zaradením bezmliečnej výživy: mäsovozeleninového príkrmu, neskôr mliečnej kaše a po šiestom mesiaci aj ovocia.
    Ako popisujete váš problém trvá pomerne dlho, ale niekedy pokles mlieka môže súvisieť aj s nastúpením menštruácie po pôrode.
    To, že dieťatko aj v noci horšie spinká býva v tomto veku časté, zavedenie umelého mlieka tomu nemusí zamedziť, hlavne ak dieťatko nie je vlastne hladné. Naozaj treba dostatok alebo nedostatok materského mlieka objektivizovať vážením dieťatka a sledovaním prírastku hmotnosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: