Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prosím O radu

    , Autor: sofia-2

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či správne dávam dcérke papať A čo by ste vy zmenili, odporučili robiť inak. Sme od narodenia na UM, začala som S prikrmami po ukončením 4 mesiaci na radu detskej lekárky.
    Jej jedalnicek:
    6.00 hod.- 180 ml umelého mlieka
    10.00 hod - jedno z tohto :banán, jabĺčko, hruška, ovocná presnidavka (polovica 95 g)
    11.40 hod -obed- hotove príkrmy od Hamanka, spapá celú fľašu (190 g)A strieda jej ich. A raz za týždeň jej varím buď ryžu, zemiak, bezvajecne cestoviny A zeleninu A žĺtok
    Okolo 15.00 hod opäť ovocie, dva razy do týždňa nemliečnu kašu
    O 17.00 hod 150 ml UM
    O 20.00 hod 210 ml UM
    Celú noc prespinka, cez deň jej dávam vodu A niekedy harmančekovy čaj.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je teraz stará. Nemám nič poti komerčne pripravovaným jedlám pre deti ale musí platiť, že dieťa má mať vo veku do jedného roka denne malé množstvo mäsa / cca 30 až 50 gramov/. Ráno mlieko, dopoludnia ovocie / banán skôr výnimočne/, na obed mäsovo-zelninový príkrm. Odpoludnia mlieko - samozrejme umelé, formulu / od deviatehomesiaca môže byť biely jogurt, nie pribináčik!!! Tvarohové jedlá až po roku! /. Večer pred kúpaním mliečnu kašu / z umelým mliekom, aleo peciálne vyrobenú pre deti, ktorá sa rozrába s vodou/ a večer pred spaním ešte môže mlieko. Vodu jejponúknite, podľa veku by mala vypiť maximálne 200 ml za 24 hodín.

Podobné otázky

  • Vpadnute bradavky

    , Autor: Lenka_Paličková_0207063105

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Som po akútnej sekcii už 8 deň. Ešte v nemocnici sme sa pokúšali malú prikladať k prsnikom ale žiadne mlieko sa mi doteraz nevytvorilo a ďalší problém sú aj vpadnute bradavky, takže sme používali klobúčiky.
    Každý deň skúšam aj odsavacka ale stále nič.
    Prosím poraďte mi co robiť (hlavne co sa týka vpadnutych bradaviek).
    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na bradavky, teda dvorec si dajte klobúčik, zvykne pomôcť prisaniu.
    Hlavne sa zbavte stresu, to je dôvod prečo nemáte mlieko. Dieťatko treba len správne priklada, kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Hlavne sa upokojte! KOjenie je najlepšia výživa pre dieťa ale nebuďme fundamentalisti: každé dieťa vyrastie aj na umelom mlieku, bude zdravé, šťastné krásne a múdre. Takže skúšajte ale nestresujte!

  • Kedy dieťaťu ponúknuť mlieko po prikrme?

    , Autor: veve2019

    Dobrý deň pani doktorka ,
    Prosím o radu ohľadom príkrmov. Dcérka ma 7 mesiacov a priberá veľmi dobre, momentálne ma 8,5kg (Porodna vaha 3,2kg). Dcera je od 3.mesiaca výlučne na umelom mlieku a po ukončení 5.mesiaca sme začali prikrmovať a momentálne sme zaviedli aj tretí prikrm, kasu na večer. Chcem sa spýtať, koľko jedla dokopy (kombinácia prikrmu a mlieka) by malo dieťa dostať v jednej dávke jedla? Ide o to že dcéra spapa občas iba 100-130g prikrmu a váham či jej treba doplniť ešte mlieko (doteraz som jej vždy dala tak aby sme sa dostali spolu na 200g) V lepších prípadoch spapa aj 150-200g, vtedy jej už mlieko nedávam. Je to správny postup alebo odporúčate niečo zmeniť? Odporúčate zároveň s ponúkanim mlieka chvíľu po prikrme počkať alebo ho môžem dcere davat bezprostredne po prikrme? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by som už po príkrme mlieko nepodávala, hlavne ak dieťa po skonzumovaní príslušnej dávky príkrmu / množstvo si určí dieťa/ neprejavuje hlad. Treba však cca 20 minút po príkrme ponúknuť / po obednom príkrme/ prevarenú ochladenú vodu, v horúcich dňoch aj viackrát denne nie len po príkrme. Zase netreba dieťa prelievať! Nepodávajte čaj ani ovocné šťavy alebo sladké tekutiny. Len vodu. Niekedy je dobré po mliečnej kaši, ktorú podávame pred kúpaním večerným zväčša, ešte pred spaním ponúknuť mlieko.

  • Mlieko umele

    , Autor: Amil

    Prosím o radu, začíname s príkrmami, podľa vašej poradne. Ako postupovať so zaradením mliečnej formule ak prvý syn mal v 4rokoch potvrdenú alergiu na bkm. Už má9 rokov a al mema.len intolerancia na laktózu. Naša pediatricka vôbec neodporúča um. ani zaradiť vramci imunol.okna ku koncu 7. mesiaca. Ja kojim no funkčný len 1 prsník konzultácie s dojcenskou poradkyňou avšak podľa jej odporúčania byliny len 6 mesiacov. Kojime sa na požiadanie v noci aj 5 krát je stále pri mne len aby bolo mlieko. Je to už dosť vyčerpávajúce a bylinky sú drahšie ako UM☺️Ale tak nechcem urobiť chybu a urobiť všetko čo najlepšie môžem pre zdravie... Aký máte názor na zaradenie formule kr mlieka. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadne ju treba zaradiť najneskôr do skončeného siedmeho mesiaca!!!!!!!!!!
    Ideálne vo vašom prípade hneď: jednak máte menej mlieka a jednak treba využiť čo najskôr imunologické okno.
    Ja to robím pri dostatočnom kojení tak, že zaradím mliečnu kašu, lebo kojené deti zväčša fľašku nechcú a ani z nej nevedia piť, samozrejme postupne sa to naučia. Takže určite umelé mlieko, formulu alebo mliečnu kašu / bez príchutí!/ zaraďte.

  • Mlieko

    , Autor:

    Dobrý deň prajem už si neviem rady mali ma rok a už mi odmieta piť mlieko do 1 roka ho pil v noci aspoň 1krat teraz ho už nechce a keď nevipije mlieko potom sa budí často a je nervózny prosím o radu aby aspoň v noci pil mlieko 1 krat

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má dieťa kvalitnú výživu, teda cca 200 až 250 gramov kvalitného mäsa týždenne, ovocie, zeleninu, obilniny, mliečnu kašu, mliečne výrobky , nie je nutné, aby pilo mlieko. Mlieko je samozrejme vhodná a dobrá súčasť výživy dieťaťa ale nie nevyhnutná! V noci mu môžete ponúknuť čistú vodu, aby nebol smädný.
    Nočné budenie iste nie je preto, že potrebuje piť mlieko. Deti sa v tomto veku v noci budia, kontrolujú napríklad, či je matka nablízku, možno majú zlý sníček, prípadne ich zobudia aj najmenšie zvuky v okolí. Je to prechodné a neskôr sa to upraví a dieťa spinká celú noc.

  • 7 mesacne babo odmieta papkat

    , Autor: meggyinka

    Dobry den . Prosim o radu. O tyzden bude mat dcerka 7 mesiacov. Prikrmujem ju od 5.5mes. Najprv jedla krasne ukazkovo no uz druhy tyzfen je to hotova katastrofa. Volala som svojej dr. No ta mi povedala ze to su zubky aj ked podla dasienok este nic nevidno ani hrbolcek. Ide o to ze vobec nechce papat. Uz sme mali zavedene ze po prvom spanku o 11 dostala jablcko.banan alebo vyzivku a po druhom.spanku o 14.00 dostala obed mäsko so zeleninkou. No teraz nechce nic. Jedine sa chce kojit aj to sa napapa len ked ide bubat kazde 2-2.5hodiny. Inak nechce nic. Vcera som jej urobila ryzovu kasicku z umeleho mlieka podla navodu to jej chutilo leno aspon z toho zjedla 5 lyziciek.no osypalo ju okolo ust..ked som ju umyla hned to zmizlo. Neviem ci to bola alergicka realcia na umele mliecko lebo to inak nepije....a tak teraz neviem. Prestala som jej davat na desiatu ovocie a ked sa o pol11 zobudi nakojim.ju to si cucne tak trosku a skusila som dat zeleninku o 12tej ze o pol1 ju dokojim no ani vtedy nezje. A ked sa mi podari dostat do nej par lyziciek zje to a nevypluje tak nemam pocit ze jej nechuti....no vazne neviem co mam teraz robit. Ci prejst len na jeden prikrm...z kazdej strany pocuvam ze by mala jest viac aspon 2-3x denne no nic nezabera. Aj ked jeme pri nej a vtedy ponuknem jedlo neotvori ustocka ani keby co bolo. Neplace len proste zatne usta. A ako pisem ked uz sa mi podari dostat lyzicku nevypluje to.

    Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buďte pokojná. z nejakého dôvodu / nepredpokladám, že sú to zuby/ dieťa má pravdepodobne prechodné nechutenstvo. Odporúčam cca 3až 5 dní len kojiť a potom začať znova s príkrmami: najskôr na obed mäsovozelneinový a potom dopoludnia ovocný , navečer potom pokračujte pred kúpaním mliečnou kašou, nemusí byť ryžová, môže byť obilninová. Ak sa kŕmenie nezlepší, je potrebné vyšetrenie u lekára, preváženie a možno aj iné vyšetrenie podľa odporučenia lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: