Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nadprodukcia v jednom prsniku

    , Autor: mata-3

    Dobry den, prosim o radu ak mam v jednom prsniku nadprodukciu mlieka (mam ho o dost plnsi nez druhy,tok je silnejsi a dieta je nepokojne pri piti,vypluva prsnik a zase ho chce, mava mlieko v pusinke-tecie, zabieha mu, niekedy s odgrgnutim vypluje cast vypiteho mlieka, trapi ho plynatost a ma pocas dna zelenu stolicu niekedy s bodkami krvi),ako by som mala postupovat pri dojceni? Vraj treba davat pit viackrat za sebou z rovnakeho prsnika,ale nebude sa mi tym stracat mlieko z toho druheho? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi ako je dieťatko staré. Predpokladám, že nemá viac ako dva mesiace.
    Môj názor a skúsenosť je taká, že treba dieťatko kojiť pri každom papaní z oboch prsníkov. Ak je jeden prsník viac naplnený, pri pití to robí dieťatku problém, pred kojením z tohto prsníka si mlieko z neho najprv odsajte alebo vytlačte a potom priložte dieťatko. V zásade platí pravidlo, že kojíme teda pri každom kojení z oboch prsníkov, tým, ktorým sme predchádzajúce kojenie končili pri nasledujúcom začneme. Ak po kojení ostáva prsník stále naplnený a je bolestivý, znova si z neho mlieko odsajte, aby sa tlak v prsníku uvolnil. Ak však nemáte pocit tlaku v prsníku, nie je potrebné odsávať. Tvorba mlieka by sa mala po pár dňoch ustáliť a zosynchronizovať tak, že bude približne rovnaká v oboch prsníkoch.
    Zelená stolica, pokiaľ nie je sprevádzaná inými príznakymi ochorenia / horúčka, vracanie, odmietanie jedla/, nie je príznakom ochorenia. Inak je to s krvou v stolici. To môže byť najčastejšie príznakom alergie na bielkovinu kravského mlieka, aj keď dieťa žiadne kravské / ani umelé, formulu/ nedostáva. Je to alergia prenesená cez matku, ak konzumujete mlieko a mliečne výrobky. Ak by sa krv v stolici opakovala, jednak je potrebné navštíviť lekára a jednak je nutné zo stravy matky vyradiť všetko mlieko a mliečne výrobky. Diéta je veľmi prísne, bez mlieka / pozor býva ja v chlebe, sušienkach a podobne/. Celkový diétu a sledovanie zdravotného stavu dieťaťa je potrebné konzultovať s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: