Poradne

odbornik3

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

16,885 otázok, odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Skracovanie krcka

    , Autor: odbornik2

    Dobry den. Som v 32.tt a povedal mi lekar ze krcok ma tendenciu sa skracovat. Som aktivna sportovkyna (bola som aj pred tehot.dlhe roky a cvicila som aj pocas) tak sa chcem opytat co mozem este vykonavat (rychla chodza,orbitrek,plavanie). je pravda ze som v stadiu stahovania,cize upratovaniu a inych cinnosti som sa nevyhybala. Dakujemza odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    krčok má tendenciu skracova sa je skutočne veľmi nepresný výraz. Buď je krčok pri cervikometrii (meranie krčka ultrazvukom) kratší ako 25 mm a potom je riziko predčasného pôrodu zvýšené, alebo je dlhší a riziko je v medziach normy a nemusíte sa obmedzovať.

  • bielkovina v moči

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pan doktor! Som v 14 tt, u obvodneho lekara mi zistili zvysenu bielkovinu v moci na dva kriziky.Vysetrenie mocu na BV + C vysiel streptokok, ale v nepodstatnom mnozstve. Od začiatku tehotenstva citim zvysene nutkanie na mocenie, no vela nevymocim. V noci mocim aj dva razy. Moze ist o nejaky problem s ladvinami? nemoze to ublizit babetku? Tlak mam nizsky okolo 100/60.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno, može ísť o infekciu močových ciest, je potrebné vyšetriť cievkovanú vzorku moči na mikrobiológii a preliečiť antibiotikami podľa citlivosti.

  • plesnivé potraviny v tehotenstve

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, som v 23. týždni tehotenstva a včera sa mi \"podarilo\" zjesť plesnivú štrudlu. Nechápem ako som si to mohla nevšimnúť, jednoducho som sa na ňu nepozerala a na chuti to poznať nebolo, napriek tomu, že bola plesnivá dosť, ale hlavne zospodu a vnútri! Volala som potom na pohotovosť, kde mi odporučili Smectu a probiotiká. Nie je mi zatiaľ nič, ale bojím sa, čo to vlastne môže v organizme spôsobiť a ako mám vlastne zistiť , či tie plesne mi v tele nezostali a či nemôžu niečo spôsobiť. Čítala som, že môžu poškodiť pečeň. A hlavne sa bojím o bábetko, čo môžu spôsobiť jemu. Mohli by ste mi poradiť, čo mám urobiť, som úplne zúfalá!

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    jednorázové požitie plesnivej stravy nič nesposobuje, plesne produkujú aflatoxín, ktorý je nebezpečný pri opakovanom požívaní. Nestresjte sa, plod nebol ohrozený.

  • viroza

    , Autor: odbornik2

    cDobry den pan doktor,

    podla internetovej kalkulacky som asi v 7tt a asi 2 tyzdne dozadu sme mali cela rodina nejaku virozu, vsetci sme sa velmi potili a mali sople a teploty okolo 38, cele to trvalo asi 5 dni. Chcem sa spytat ci to mohlo ohrozit nejako babatko, inak si na seba davam pozor a snazim sa zdravo jest a dodrziavat pitny rezim.
    Dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    bežná respiračná viróza plod neohrozuje, ak by vírus plod napadol tak sa potratí, takže ak prežil, tak nebol vírusom poškodený.

  • bolest v podbrusku

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať som v 36tt a mam uz dva dni bolesti v podbrusku a mam k tomu opuchnute nohy moja gynekologicka mi povedala ze som otvorena na 1 a pol cm je mozne aby som za par dni isla rodit alebo sa len telo pripravuje takto na porod

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    na základe popísaných príznakov sa začiatok porodu nedá odhadnúť, bolesti v podbruší v poslednom mesiaci majú skoro všetky tehotné.

  • Pozitívny Tripple test na DS

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    vyšiel mi poz.skríning na DS 1 v 130 (poz.riziko DS je vyššie ako je očakávané len podľa veku matky 1 v 810).
    nameraná hodnota NT v 11tt bola 1,5mm, BPD 34mm
    výsleky TT:
    vek matky 31
    vek pri 2vzorke 15t5d(podla UZV)
    AFP 1,47MoM
    uE3 0,64MoM
    hCG total 1,28MoM
    PAPP-A 0,15Mom
    momentálne som v 17tt. Som objednaná na morfo.sono. V 11tt som bola hospitalizovaná kvôli krvácaniu-hematóm 10x4mm. Užívala som Duphaston, Ascorutin a naďalej pokračujem s Magne B6. Myslíte, že to krvácanie a užívanie liekov mohlo ovplyvniť výsledky testu? Aké by mali byť normo hodnoty? Je na sone rozpoznateľné DS?Ďakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    krvácanie na začiatku gravidity možu ovplyvniť výsledok testu ale aj tak je potrebné ho brať do úvahy.
    Za negatívny považujeme výsledok vtedy ak je riziko nižšie ako 1:1000.
    Ak je riziko medzi 1:100 a 1: 1000 je to výsledok v tzv. šedej zóne.
    Riziko potratu po amniocentéze je 1: 200 a je na zváženie, či Vám vyšetriť plodovú vodu alebo nie. Existuje aj možnosť ultrazvukového vyšetrneie tzv. minor markerov, kedy sa dá riziko spresniť a podľa toho rozhodnúť odber plodovej vody.

  • biometria plodu 39 tt

    , Autor: odbornik2

    Dobry den ,
    chcem sa spytat na dnes namerane hodnoty mojho babatka. Som v 38+2 tt a namerane hodnoty :
    HC 334,9/38+2
    BPP 90,8/36+5
    AC 352,7/39+2
    FC 74,5/38+1
    Je to normalne? Starosti mi robi najma obvod hlavy .
    Dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    hodnoty sú symetrické a v poriadku.

  • Magnezium počas tehotenstva

    , Autor: odbornik2

    Dobry den. chcem sa opytať, či sa môže uživať magnezium od začiatku tehotenstva. Lebo som čitala, že obsahuje vitaminy proti unave, stresu, že sa môže uživať počas tehotenstva, tak si to chcem overiť, či sa môže od začiatku brať. A ked tak ktory magnezium lebo je ich veľa druhov. dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    magnézium nebosahuje žiadne vitamíny ale čistý prvok magnézium (horčík). Nie je potrebné ho brať, ani iné vitamíny, pretože ak sa normálne stravujete, žiadny liek nezlepšuje prognózu gravidity.

  • uterus subseptus

    , Autor: Lucatko87

    dobry den prajem chcela by som sa spytat minuli tyzden som zacala krvacat v nemocnici mi povedali ze mam hematom a uterus subseptus..teraz uz nekrvacam ani nic no velmi sa bojim o babetko som v 15 tyzdni...hematom ma teraz 4cm..moze nejako ohrozovat plod??a co je vlastne to uterus subseptus??dakujem za odpowed

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    počas vývoja maternica vznika zrastením dvoch trubičiek, tzv. Mullerových vývodov. Za normálnych okolností sa tieto vývody úplne spoja a ich vnútrná časť zanikne a vznikne jedna dutina. Tento vývoj všam nemusí prebehnúť dokonale a vznikajú rozne anomálie, od zdvojenej maternice až po tzv. uterus subseptus - znamená to, že časť vnútornej časti vývodov ostala a tvorí v maternici prepážku. V naprostej vačšine prípadov je to iba náhodný nález a nič nehrozí. Existuje však isté riziko, že sa časť placenty umiestni na túto prepážku a plod nie je dostatočne živený a potratí sa. Nedá sa proti tomu nič robiť, iba čakať ako sa situácia vyvinie.

  • tvrdnutie bruska a vodnaty vytok

    , Autor: odbornik2

    dobry den, chcem sa opytat.som v 20 tyzdni tehotenstva a obcas mi tvrdne brusko ale nie cele ale vacsinou len jeho spodna prava cast.Urobi sa ako taka hrca a po niekolkych sekundach sa opat uvolni.moze sa jednat o kontrakcie alebo len pohyby babatka?je to nebezpecne?a este jedna otazka, lekarom mi bol predpisany macmiror, asi na 4 den jeho uzivania som spozorovala silny vodnaty vytok.Nejedna sa o odtok plodovej vody zapricineny vaginalnymi cipkami macmiror?
    za odpoved vam vopred dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    vaginálne čípky macmiror určite nikdy nesposobia odtok plodovej vody, pretože sa zavádzajú do pošvy a krčok maternice chráni plod pred odtokom. Ak by odtekala plodová voda, tak je to kvoli infekcii, ak máte hojný vodový výtok, je určite vhodné vyšetrenie.
    Kontrakcie maternice v tehotnosti možu byť normálne, ale možu by´t aj príznakom hroziaceho potratu, bez vyšetrenia sa to nedá poznať, závisí na tom, či sa mení nález na krčku alebo nie. Problém je ten, že nevieme vysloviť prognózu u konkrétnej pacientky, u Vás o nič nejde, u Vás hrozí potrat. Doležité je meranie dĺžky krčka maternice ultrazvukom, ak je dlhší ako 25 mm tak je riziko potratu malé.

  • alkohol v tehotenstve

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o zhodnotenie mojej situácie.
    Hneď ako som sa dozvedela,že som tehotná, začala som mať výčitky svedomia, nakoľko mi lekár povedal,že som asi v 8 tt a predtým som bola (keď som bola cca v 4tt) na týždňovej dovolenke a ako to býva: každé ráno poldeci = zdravotné a dvakrát počas dovolenky večer sa žúrovanie trošku pretiahlo: počítam asi 4 poldeci za večer,šampáňo. Neviem, či to nejak súvisí,ale počas dovolenky som sa parkrát v noci zobudila na kŕče v podbrušku (dodatočne si ich vysvetľujem ako príprava maternice na vývoj plodu?), vtedy som si myslela,že mám problémy so stolicou.
    Môj lekár mi odpovedal na otázku,ako mohlo moje popíjanie ovplyvniť vývoj plodu,že už s tým aj tak nič nenarobím,že na to nemám myslieť.Ale aj tak by ma zaujímal Váš názor a konkrétne,akým spôsobom mohol byť teoreticky ovplyvnený plod ,resp. embryo. A následne ako prakticky by sa táto "vada,poškodenie" dala zistiť,teda akým vyšetrením.
    Ak je to možné.
    Vopred veľmi pekne ďakujem*

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak by sa bol plod takto na začiatku alkoholom poškodil, tak sa potratí, ak sa nepotratil, tak nie je alkoholom poškodený.
    Myslím, že naprostá vačšina malých slovákov začína svoj život s alkoholom, kým ženy nezistia, že sú tehotné a vidíte, ako to u nás všetko dobre funguje. Nestresujte sa.

  • rozdiel v rozmeroch v 36 týždni tehotenstva

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala na údaje o rozmeroch svojho bábätka, ktoré boli robené v 35+2 týždni gravidity. Keďže je tam veľký rozdiel medzi meraniami, a na poradni mi na nič nezodpovedali.

    BPP 95/ 38+5 - tento údaj sa mi zdá privysoký
    AC 312/ 35+1
    Fl 70,2 / 36+1
    Pl 0.51

    Znepokojuje ma najmä veľkosť hlavičky.
    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    každý z nás je iný a ultrazvuk má v sebe iba priemerné hodnoty, a nikto nie je primerný ani Vaše dieťa, rozmery sú naprosto v norme.

  • krvacanie

    , Autor: odbornik2

    dobry den prosim Vas o radu som zufala.......v 10tt som zacala krvacat krv tmava lezaala som 4 dni v nemocnici zastavilo s ato babo bolo ok ..potom doma chvilu klud popar dnoch zase slabe spinenie navsteva lekara oddych lieky beriem stale dupuk,magnezko,ascorutin a mam sa setrit... teraz v piatok som zacala velmi spinit tmavy hnedy az cierny vytok lialo sa to...opat navsteva u dr.vsetko ok nic tam nie je babenko v poriadku 12+3tt nasledne lezanie doma a dnes cely den zase tmavy vytok a obas z tmavou krvou.ale nic ma neboli......stale lezim mam pockat do pondelka a ist kdr alebo do nemocky???je to pre mna tazke mam 2 rocneho syna ktory odlucenie zle znasa a ja taktiez som nestastna nikto mi nepovie kde je chyba bojim sa o babo dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    liečba v nemocnici nie je potrebná, lebo neznižuje riziko potratu. Ak je plod zdravý, tak prežije ak je chorý, tak sa skor či neskor potratí, ale nedá sa určiť, ktorá žena pri krvácaní potratí a ktorá nie.
    Stačí počkať, ako to dopadne.

  • uzv a termín porodu

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    zaujíma ma, či može uzv v neskoršom štádiu tehotenstva upresniť dátum porodu, alebo nie. Som totiž podľa lekára v 31.t.t, no podľa uzv v 33.t.t. Podotýkam že som mala odjakživa nepravidelnú menštruáciu. (posledná 31.12.2010).Podľa poslenej menštruácie je termín v septembri, podľa lekára 24.10, a na poslednom uzv sa ukázalo 9.10. Lekár argumentoval tým, že to bude veľké dieťa, čo som celkom nepochopila. Možte mi to prosím Vás upresniť?

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    plod rastú rovnako v I. trimestry - cca. do 12. týždňa vtedy sa dá určiť vek plodu pomerne presne. V 20. týždni už je to presné iba na 75%. Takže určite platí termín stanovený ultrazvukom na začiatku gravidity, neskoršie už nie sú presné a nepoužívajú sa, iba vo výnimočných prípadoch (ak príde pacientka prvý krát k lekárovi neskoro).

  • kyselina listova

    , Autor: odbornik2

    Dobry vecer,

    chcela by som vediet, ci je potrebne uzivat kyselnu listovu alebo ani nie, stravujem sa normalne, jem pestru stravu, tak ma zaujima ci je to postacujuce alebo je nutne, aby som jedla umele vitaminy. Som v 6 tt a u doktorky som este nebola, chystam sa az niekedy zaciatkom septembra.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    stačí bežná vyvážená strava.

Otázok: 3604