Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

odbornik3

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

16,885 otázok, odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dĺžka menštruácie po čistení

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň.

    Chcem sa spýtať na dĺžku menštruácie po čistení. Bola som "tehotna" 8 tyzdnov, a zaver znel anembryomola. Na cisteni som bola 5.8. Po cisteni som spinila az do 22.8. kedy mi zacala menstrucia a trva dodnes, t.j. 30.8. Nie je v tom nejaky problem, ze je to tak dlho a este pokracuje? Normalne pred tehotenstvom som mala menštruáciu tak 5-6 dní.

    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    určite je vhodné vyšetrenie, krvácate pomerne dlho, je potreba ultrazvukom skontrolovať maternicu.

  • nechránený styk

    , Autor: morzikaa

    Dobrý deň, s priatelom som mala nechránený sex 13 den cyklu čo podla výpočtu vychádza ako plodný den. teraz sú to 4 dni od styku. Aké je riziko otehotnenia? Kedy je dobré urobiť si test?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    presné riziko sa vypočítať nedá, ale určite je tehotnosť možná, test si spravte až keď Vám vynechá menštruácia.

  • downov syndrom

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, pan doktor. Vazim si Vasich rad, nakolko aj mne ste dobre poradil a uistil ma, ked som mala problemy. Teraz vas prosim o radu pre kamaratku. Narodilo sa jej babatko s downovym syndromom. Vysledky triple testu mala negativne, sono pocas celeho tehotenstva tiez. Len v 8.mesiaci jej povedali, ze ma kratsiu nozicku, no hned to lekar aj nejak zahovoril, ze aby sa nad tym netrapila. Pred koncom tehotenstva ju prikazali sledovat na sone, pre znizenu funkciu placenty, aby popr. mohli spravit cisarsky, ak by nieco nebolo v poriadku. Ale v 38.tt sa jej spontane podarilo porodit dievcatko. Teraz sme z toho vsetci v soku. Srdiecko ma vraj zdrave, caka na sono hlavicky, krvne testy jej na 100% potvrdenie downovho syndromu budu robit o 3 tyzdne. Da sa teda s istotou podla vonkajsich znakov povedat, ze to babatko ma downov syndrom? Alebo je este nadej, ze sa pomylili? Doteraz som sa stretla s opacnou skusenostou - pozitivne testy a dieta zdrave. Velmi Vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    triple testy v tehotnosti iba stanovujů riziko Downovho syndrómu, nie ho na 100% vylučujů. Napríklad riziko 1:1000 berieme ako negatívny výsledok, ale jedna z žien s 1000 ktoré majů rovnaký výsledok bude mať dieťa s Downovým syn. 100% istotu dá odber plodovej vody na geneticků analýzu, ale je tu riziko 1:200, že po odbere dôjde k potratu, preto sa rutinne odber nerobí.
    Známky DS u novorodenca môžu byť nenápadné, že sa na to prijde až neskoršie a naopak, aj zdravé dieťa môže vzhľadom pripomínať postihnuté, okrem toho existujů aj tzv. mozajky, kedy má dieťa postihnuté iba určité percento buniek a ostatne má zdravé.

  • Hrčka v podpazuší

    , Autor: caity

    Dobrý den, nasla som si hrcku v podpazusí. Je aj táto nebezpecná? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    môže to byť lymfatická uzlina alebo prídatná prsná žľaza, určite je vhodné navštíviť lekára, najlepšie Vášho praktického obvodného lekára, ktorý určí príčinu, prípadne Vás pošle na ďalšie vyšetrenia.

  • tehotensky test

    , Autor: odbornik2

    kedy si mozem spravot tehotensky tes,ak som mala styk par dni po menstruacii??

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    testy bývajů pozitívne už cca. 14 dní po oplodnení, a k oplodneniu zásadne dôjde len počas ovulácie, takže test bude pozitívny 14 dní po ovulácii, znamená to že približne v termíne ďalšej menštruácie. Spermie v tele ženy istý čas prežívajů, preto nemusí dôjsť k oplodneniu v čase pohlavného styku ale aj neskôr.

  • tehotna?

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,chcem sa opytat..s partnerom som mala nechraneny pohlavny styk tyzden po menstruacii,ale nespravil sa do mna,ale ja mam aj tak stresy,ze pocas sexu mu mozno nieco uniklo a tabletku po uz uzit nechcem,kedze som ju mala asi pred dvoma tyzdnami.je velka pravdepodobnost,ze som tehotna? kedy by som si asi mala spravit test?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    riziko je síce veľmi malé ale nedá sa to vylúčiť. Nechápem, prečo si nedáte predpísať hormonálnu antikoncepciu, ak opakovane máte nechránený styk s partenorm a dieťa nechcete.

  • DIAGNOZA

    , Autor: odbornik2

    obraciam sa na vás so žiadosťou o vysvetlenie diagnozy. V závere sono mám napísané lipom veľkosti 1 cm - BIRADS 2. Dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    lipóm je nezhubný nádor z tukového tkaniva.
    BIRADS je hodnotenie nálezov na prsníku, ktoré určuje ďalší postup. BIRADS 2 znamená nezhubný nález, respektíve nález nepodozrivý z rizika malignity a pristupuje sa k nemu rovnako ako k negatívnemu nálezu.

  • dovolenka

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    uvedomujem si, že možno môj problém je oproti ostatným banálny, ale predsa. V dňoch 15.9.- 26.9.2011 idem s priateľom na dovolenku. Poslednú normálnu menštruáciu som mala 3.8.2011, čiže ďalšia mi mala prísť 31.8.2011, čo by bolo úplne v pohode, do dovolenky by som stihla odkrvácať, avšak mne zvykne menzes meškať niekedy aj 14 dní. ta som sa chcela poistiť a išla som na sono, kde mi lekárka videla dominantný folikul, ale nevedela povedať, či a kedy dozrie a budem mať ovuláciu, to bolo minulý štvrtok, čiže 18.8.2011 a tak sme to poistili a pichla mi agolutín. čiže som mala tú menštruáciu teoreticky dostať normálne podľa cyklu. ale ja som začala krvácať už včera, 22.8., nerozumiem tomu a vlastne ani neviem, čo teraz, aby som sa vyhla menštruácií na dovolenke. ak by som rátala, že je to normálne menštruácia, tak ďalšiu by som mala dostať práve na dovolenke. môžete mi poradiť ako sa jej mám vyhnúť? a najlepšie tak, aby som nemusela celú dovolenku brať Norethisteron alebo nejaký podobný hormón? resp. prečo som začala krvácať už 4. deň, po injekcií?

    Ďakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    myslím, že to nebol úplne nalepší nápad. Podaním Agolutinu sa zvýšila hladina gestagénov, po jeho rozložení klesa a vy ste začala krvácať. Miesto Agolutinu ste mala radšej brať niekoľko dní gestagény kontinuálne (napríklad Duphaston, Proveru) a vysadiť pred menštruáciou. Alebo najlepšie, nemalo sa podať nič.
    Teraz už Vám neviem poradiť, lebo nie je jasné, ako dlho budete krvácať, či Vaše žlté teliesko zanikne, alebo bude udržovať nejakú hladinu gestagénov až do konca cyklu.
    Asi by bolo najlepšie nechať to teraz tak, a od nejakého 5.9.2011 začať brať Norethisteron 2x1 tbl až do konca dovolenky.

  • Tabletka po...

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, ja by som sa chela spytať: v sobotu 20.8.2011 cca okolo 22.00 hod sme mali s partnerom pohl.styk, najprv bez kondomu prerušovane a následne na to s kondomom.V nedeľu ráno 21.8.2011 cca 10.00 hod. som zvracala a mala hnačku.K večeru som mala aj zvýšenú teplotu 37,7.Obávam sa že by som mohla byť tehotná,nakoľko prvý deň poslednej menš. bol 7.8.2011 či že som mala aj plodné dni.V pondelok 22.8.2011 som o 12.00 hod.cca 38 hodín od pohl.styku užila ESCAPELLE.Momentálne /utorok doobeda/ ma pobolieva v pravo dole na boku. Chcela by som vedieť Váš odborný názor, či môžem byť alebo nie tehotná? čo by sa mala diať ďalej po užití escapelle? ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    čím neskor sa Escapelle užije, tým je účinnosť menšia, ale firma garantuje účinok do 72 hodín. Počkajte na následovnú menštruáciu, ktorá može byť aj opozdená, alebo slabšia, a spravte si tehotenský test, ak bude pozitívny navštívte gynekológa.
    Určite si dajte predpísať klasickú hormonálnu antikncepciu, Escapelle je iba núdzové riešenie.

  • kombinacia kasicky s genyxom

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,

    mám problém s menštruáciou. Bola som u lekárky a poslala ma na endokrinológiu. Na internete som našla, ze na nedostatok hormonov je dobrá aj materská kašička. Chcela by som sa opýtať, či sa môže kombinovať materská kašička s gynexom. Viem, ze materská kašička sa užíva 40 dní a potom 2-3 týždne pauza. Je lepšie ak sa gynex užíva počas tejto pauzy, alebo sa môžu užívať spoločne?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    oba preparáty sú prírodné a ich účinnosť je iba predpokladaná a nie overená štúdiami. Osobne si myslím, že ich možete kombinovať, ale určite je doležité endokrinologické vyšetrenie, aby sa zistila skutočná príčina poruchy cyklu.
    Ako dieťa som jedol med s kašičkou, teraz premýšľam, či to nejako nenarušilo moje mužstvo.

  • Genitálna bradavica?

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň.
    Asi pred 2 mesiacmi som si pri osobnej prehliadke genitálnej oblasti našla v záhyboch kože okolo vstupu do pošvy akoby malý výrastok ... alebo skôr kúsoček zhrubnutej, drsnejšej kože. Pri napnutí sa to takmer stratí ... vyzerá to ako maličký krúžok zbrázdenej kože, ale keď je sa koža vráti do pôvodného stavu, vyzerá to ako mäkká poddajná bradavička, ale je to "z materiálu" rovnakého ako koža pyskov. Vtedy som to ukázala gynekologičke, ale tá tvrdila, že nič nevidí. Aj dnes som sa preventívne skontrolovala a mám pocit, že je tá zhrubnutá koža tam stále je a neviem, či je to len môj subjektívny pocit, ale akoby sa to o trošku zväčšilo ... avšak nie do výšky, ale skôr do plochy ... má to možno tak 3-5 mm. Všade čítam, že to majú ženy vo veľkom množstve, myslím, že nikto nepísal, že by mal len jednu genitálnu bradavicu.
    Neviem, či sa mám opätovne pokúsiť ukázať to lekárke, alebo to nechať tak. Neviem ani ako sa správať čo sa týka sexuálneho života, aj keď ak by to aj bola bradavička, tak partner je už predpokladám nakazený.
    Za odpoveď ďakujem a prajem príjemný deň.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    klasické genitálne bradavice bývajú vo vačšom mnosžtve, majú typický špicatý tvar. Čo vy popisujete mi ako genitálna bradavice nepripadá, ale moja fantázia má isté limity a neviem si to predstaviť. V budúcnosti by mohla mať poradňa aj eventuálne možnosť poslať fotku, ale musela by byť prístupná od 18 rokov :).
    Ak sa jedná o HPV bradavicu, tak partner veľmi pravdepodobne má rovnaký typ vírusu ako vy, ale jeho imunita to zrejme zvláda. HPV vírus má prechodne až 70% populácie, a prejavy má iba veľmi malá časť nosičov. Preto sa s tým nestresujte, ak by sa ten nález menil, určite navštívte Vašu gynekologičku.

  • nízky hemoglobín v 37.týždni

    , Autor: Zuzanca

    Dobrý deň pán doktor,

    poprosím Vás o radu. Som v 37. týždni a mám podľa hematológa veľmi nízky Hb. Nakoľko som u hematológa sledovaná už dlhšie kvôli anemii, tak v období tehotenstva som každý mesiac chodila na odber krvi. Výsledky som mala nasledovné:
    jún: Hb 9,10
    júl: Hb 8,70
    a posledný KO mi robili u gynekológa dňa 18.8.2011 s nasledujúcimi výsledkami:
    Hb 8,60
    Leu 6,36
    Ery 3,36
    Ht 0,27
    Tr 320
    V 12.týždni som mala Hb 102. Momentálne každý deň si skoro dva mesiace pichám
    Clexane 0,2 , užívam Femibion a taktiež vit. C spolu s 10 kv. Maltoferu. Moja pôrodníčka mi minulý týždeň robila monitor a predtým prietoky, ktoré podľa nej sú v poriadku. Pán doktor, mám obavy, žeby sa bábätku nedostalo dosť kyslíka, práve kvôli výsledkom Hb. Poprosím Vás o Váš názor , ak ste už mali podobnú skúsenosť popr. mám zvýšiť dávku Maltoferu?
    Ďakujem pekne, Zuzana

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    máte síce znížené hladiny hemoglobínu ale nejedná sa o kritické hodnoty a plod by nemal byť ohrozený. Bolo by lepšie nasadiť adekvátnu liečbu železom, 10 kv. Maltoferu je málo.

  • Prídavná prsná žľaza

    , Autor: odbornik2

    Ďakujem krásne za odpoveď. Doktorka ma strašila tým, že tieto prídavné žľazy zvyknú robiť problémy (môže tam vzniknúť rakovina, atď...), takže by bolo lepšie, keby sa to preventívne vybralo. A ten "neviditeľný rez" vie urobiť aj obyčajný chirurg alebo len plastický?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    o tom som nepočul, ale prsníky nie sú moja špecializácia. Verím že šikovný všeobecný chirurg Vám to zoperuje bez následkov.

  • nafúknuté brucho

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň.Ako každý mesiac mi mešká menštruácia,nemávam nikdy na čas.No teraz mám zvláštny pocit,pretože mám nejaké nafúknuté brucho a bolesť akoby ma boleli vaječníky.Pohlavný styk som mala pred dvomi týždňami s prezervatívom,no ajtak sa bojím či nemôžem byť tehotná.Test som si ešte nerobila.A ešte veľmi grgám...nie len po jedle a má plyny.Dá sa nejako vyvolať menštruácia okrem injekcie?dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    spravte si tehotenský test, je najpresnejší.
    Okrem tehotnosti može ísť aj o cystu vaječníku, ak Vám bude meškať cyklus viac ako 10 dní navštívte gynekológa.

  • Prídavná prsná žľaza

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť ohľadne prídavnej prsnej žľazy, ktorá mi bola diagnostikovaná. Chirurg mi odporučil operáciu na oboch stranách, aj keď nemám žiadne problémy, len po pôrode sa mi obe prídavné žľazy zdurili, ale asi po troch dňoch masírovania sa to napravilo. Bola som na USG, kde je v správe uvedené: "Žľaza fertilného typu, miestami akustické tiene z tkaniva (ako pri BMD-nie výrazné zmeny). Bilat subaxillárne smerom do axillárneho výbežku prsníkov ostrovčeky žľazy cca do 2-3cm, v týchto miestach aj ojedinelá ductektázia -známky accesórnej žľazy bilat. Bez path zväčšených LU v axillách. Bez TU ložísk." Viem, že je to dosť rozsiahle, ale termín na operáciu už mám 6.10. a nikto ma neinformoval, či to musím podstúpiť, či to neovplyvní dojčenie v prípade ďalšieho bábätka a tiež z kozmetickej stránky, aké to bude mať následky.Rýchlo ma vyprevadili z ordinácie s hlavou plnou otázok. Niekde som čítala, že je to lepšie dať urobiť plastickému chirurgovi, ovšem za to sa asi bude dosť platiť. Ďakujem za radu, som už dosť zúfalá.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    to počujem prvý krát, že by bolo potreba operovať prídatné žľazy ak nerobia problémy. Závisí však aj na ich veľkosti a umiestnení. Dojčenie to neovplyvní, lebo operácia sa nerobí na prsníkoch ale vedľa, čo sa týka kozmetickej stránky, rez sa dá urobiť, tak že bude prakticky neviditeľný.

Otázok: 5977