Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

odbornik3

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

16,885 otázok, odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • krvácanie po styku

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, moj priatel ma asi pred tyzdnom robil prstami a ked ich vytiahol mal ich cele od krvi. Myslim si, ze natrhnut ma nemohol pretoze vlhka som bola dost a tiez nebol nejak hlboko ani to nerobil nijak drasticky. Tiez ma nic nebolelo ani nestipe ked idem na WC. Velmi ma to znepokojilo pretoze tej krvi bolo naozaj dost. Po 4 dnoch sme mali pohlavny styk a vsetko bolo v poriadku no dnes po pohlavnom styku som mala akoby krvavy vytok..bol velmi slaby ale aj tak sa mi to nezda normalne aj ked ma nic neboli. Menstruacia to byt nemohla pretoze mam HAK. Dnes som isla aj ku gynekologovi ale ma tyzdnovu dovolenku. Preto sa chcem spytat o co moze ist. Ci to ten tyzden pocka alebo mam zajst inemu gynekologovi. Za odpoved dakujem. S pozdravom Veronika.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    pri stimulácii prstami môže dôjsť k poraneniu pošvovej steny nechtami, stačí drobné škrabnutie a môže dôjsť ku krvácaniu. Keď sa pri ďalšom stykumodlůpia chrastičky môžete znovu zakrvácať. Lekársku kontrolu doporučujem, ak by sa stav opakoval a krvácala by ste po klasickej sůloži.

  • Celulitída a strie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň mám problémy s tým, že mám hroznú celulitídu a aj strie, ktoré mi ďalej stále vznikajú, nejak výraznejšie som nepribrala a ani neschudla, HAK už neberiem, s čím to môže súviesť???Je vhodné používať HAK na tento účel?Alebo skôr HAK spôsobuje zhoršenie celulitídy a aj vznik ďalších strií, ďakujem za opoveď

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    celulitída a strie nie sú ovplyvniteľné antikoncepciou, ide o iný hormonálny problém. Skúste vyšetrenie na ambulancii estetickej dermatológie.

  • partnerka nositeľkou bakteriálnej infekcie bez príznakou

    , Autor: odbornik2

    po vysetreniach na urológii( sono,rozbor moču)a po vybratí sumamedu, ktorý mi vsak nezabral a problem pretrval (možno aj preto že sme s partnerkou pocas liecby spolu dalej žili), mi konecne na kožnom po výteroch z močovej trubice zistili prítomnosť bakterie stafilokokus aureus a klebsiella spp.
    Chcel by som sa preto opýtať, či je možné chytiť tieto bakterie podla Vás aj v mori, (tesne potom ako som sa vrátil od mora sa mi to zacalo prejavovať, príznaky: nutkanie na časté močenie a zapálené ústie močovej rury,mierne štípanie) alebo skor od partnerky (práve v tom istom období ako som sa vrátil od mora sme zacali spolu pohlavne žiť), hoci partnerka predtým ani dlho potom žiadne potiaže nepociťovala v zmysle pálenia rezania, zapálenia atď...neprijemné príznaky sa jej zacali prejavovať asi až po mesiaci co sme spolu ale ja som ich pocitoval uz od uplného zaciatku nasho spolužitia hoci som vybral uz ten vyssie spomínaný sumamed. A to je teda moja druhá otázka či je možné, že by bola ona nositelkou týchto bakterií bez toho žeby sama mala problémy a nepríjemné príznaky, alebo je to skor vylúcené? teraz uz beriem amoksiklav samozrejme uz dodržujúc celibát...na vysetrenie samozrejme pojde este aj ona. Dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    obe baktérie nie sú pohlavne prenosné, klebsiela može sposobovať zápal močových ciest, ale dostane sa vačšinou z vlastného zdroja (napríklad konečník), kúpal ste sa v studenom mori a močový mechúr prechladol a pomnožila sa v ňom baktéria.
    Priateľka ak má potiaže, budú sposobené inou baktériou.
    Na druhej strane však nemono vylúčiť aj pohlavne prenosné ochorenie, pretože kvapavka i chlamýdie sa diagnostikujú problematicky a nemusia sa spoznať. Ak má partnerka potiaže, nech navštívi gynekologa, ktorý jej odoberie vzorky aj na uvedené choroby.

  • hrcka

    , Autor: nikolkaM

    dobry vecer.prosim vas ja sa chcem spitat,ze na pyskoch z vonkajsej strany mam malu hrcku ktora neboli,niekey sa mi velmi zvecsi a ide mi stade biela tekutina.mam to uz strasne dlho,no teraz sa mi na druhej strane spravila tiez taka mensia,teraz ma boli a zvecsuje sa,nemoze to byt neaky vred?ak hej co by som stym mohla robit ay sa mi to neobjavovalo alebo neaku mast nato si kupit.preco sa mi to robi vlastne prave tam dole?dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    može ísť o ucpanú mazovú žliazku alebo zapálený folikul chlpku, ale bez vyšetrenia sa nedá zistiť o čo ide, ani predpísať masť, navštívte gynekológa.

  • bolest

    , Autor: odbornik2

    dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať som 16 dní po zákroku- Kyretáž po MA, a dnes ma začalo popichávať na pravej strane brucha-ked si sadnem- alebo ma to len tak pichne a prechádza to až ku krížom. Môže to byť ovulácia? nikdy som ju nemala bolestivú.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia nemôžem stanoviť príčinu bolesti, môže to ešte sůvisieť s výkonom, ale môže ísť teoreticky aj o ovulačné príznaky. Ak sa stav nezlepší navštívte gynekológa.

  • vyrazka

    , Autor: odbornik2

    Dobry den. Asi pred tyzdnom som objavila na ohambii vyrazku, trochu sa zvacsila a dnes sa mi z nej podarilo vytlacit bielu tekutinu (nieco ako hnis) a potom vyslo trochu krvi. Miesto je scervenane. Vyrazka tvrda, akoby hrcka. Pri beznom pohybe neboli, ale po vytlaceni ju citim. O co moze ist? Ako by som mala postupovat? Dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    Ide zrejme o zapálený folikul chĺpku, nič to neznamená, zmizne to samé.

  • Opakovane proteus mirabilis

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcela by som poradiť, v stere sa mi opakovane objavuje proteus mirabilis, poprípade s e.coli. Spôsobuje mi zápaly. Tento rok mi gynekológ už 8 krát predpísal antibiotiká, ale stále sa do dvoch týždňov zápal vráti po liečbe. Prečo sa nedá zničiť tento zápal, som zúfala. Milovanie nie je možné , pretože som už precitlivená aj na latex. Podotýkam , že mám stále len jedného partnera, jeho výsledky boli na proteus negatívne. Môže tento opakovaný zápal spôsobovať aj chlamýdia? Prosím poraďte mi , lekár mi chcel nasadiť opäť antibiotiká ,ale odmietla som,lebo po dobratí sa zápal znova opakuje.Dobrala som aj imunologickú liečbu,ale problém sa nezlepšil.Toto trvá už dva roky, dokonca aj počas tehotenstva som 3 krát užívala antibiotiká. Iný gynekológ mi tvrdil, že v mojom prípade už liečba antibiotikami je zbytočná , pretože je tam stále návrat zápalu. A čo teraz? Som nevyliečiteľný prípad?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    proteus a e. coli Vám potiaže nerobí, bude v tom iná príčina, zrejme necitlivá na antibiotiká (mykoza, Trichomonas vaginalis).
    Bolo by potrebné vyšetrenie na trichomonas a prípadná liečba tejto infekcie, ak bude negatívne, potom lokálne dlhodobo Canesten vaginálny krém (aspoň 14 dní) a potom dlhodbo vaginálne probiotiká (Lactovag)

  • Nevím si rady

    , Autor: odbornik2

    Dobrý den, mám takový problém a nejsem si jistá čím je způsoben. Díky dovolené jsem navštívila svého gynekologa a chtěla jsem posunout svoji menstruaci. Beru antikoncepci Tri-regol a p. doktor mi předepsal ještě noretisteron. Brala jsem ho tam jak jsem měla a menstruace se nedostavila. Ale teď mě štípe vagína a mám i podrážděné okolí vagíny a hýždí. Nemůže to být spíše způsobené teplem?? Něco jako opruzeniny?? Dá se s tím něco dělat? Děkuji za brzkou odpověď.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne máte mykózu, častý problém v lete. Kúpte si vaginálny krém proti mykooze v lekárni a preliečte sa. S antikoncepciou ani norethisteronom to nesúvisí.

  • prasknutý kodóm

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň mám dosť vážny problém a to ten, či môžem alebo nemôžem byť tehotná. Totiž v sobotut.j 20.8.2011, sme mali s priateľom sex, samozrejme, že sme použili kondóm, ale problém je v tom, že keď bol vo mne, tak sa roztrhol a nejak sme to nezaregistrovali a cca necelú minútku sme to robili s roztrhnutým kondómom. Ale, priateľ sa do mňa neurobil, urobil sa až potom, keď sme prestali. A ja som mala neplodné dni a on predtým vypil pivo. Myslíš, že môžem byť tehotná?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno možete, kondóm je síce dobrá ochrana, hlavne pred pohlavne prenosnými ochoreniami, ale ako antikoncepcia občas zlyháva.
    Riziko je malé, ale reálne, počkajte na menštruáciu, ak nepríde, spravte si tehotenský test. Ak príde dajte si napísať hormonálnu antikoncepciu. Pivo nemá na otehotnenie vplyv.

  • dvojvaječne tehotenstvo a neskor diagnoza anembiomola

    , Autor: odbornik2

    d.d. chcela by som sa vas spytat na jednu vec nakolko moj gynekolog nebol schopny adekvatne odpovedat na otazky. takže v 7 tt mi zistili ze čakam dvojvaječné dvojičky ale pre istotu som bola na sono aj v 8tt a tam uz pri sone lekar diagnostikoval jeden plod v poriadku a pre druhy anembiomolu chcem vediet či to ma nejaky vplyv pre druhe bábo pretože v článkoch som sa dočítala že pre tuto diagnozu sa robí kyretáž.dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    nemá to žiadny vplyv, treba počkať ako dopadne plod čo zostal, kyretáž nie je potrebná.
    Ak Vám v 7. týždni potvrdili 2 plody, tak sa nejedná o anembryomolu ale o odumretie plodu pri dvojíčkach, čo je časté.

  • Šošovičky na intímnych miestach

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, mám jednu otázku, pre mňa dosť intímnu. Na intímnych miestach sa mi začali objavovať malé šošovičky, z vonkajšej strany. Do dnešného dňa sú 4 vo veľkosti asi tak 1-2 mm. Jedna z nich je málinko vystúpená. Ak by som sa neholila ani by ich nebolo vidieť. Prosím Vás môže to byť problém, alebo je to normálne? Na celom tele mám šošovičiek veľa.

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    vulva je normálna súčasť našej kože a sú na nej v podstate rovnaké prejavy ako na ostatnej. Ak by ste mala pocit, že sa šošovičky menia, pribúdajú, alebo rastú, navštívte kožného lekára.

  • Cysta

    , Autor: odbornik2

    Dobry den
    odpisali ste mi ze vajecnik s vajcovodom sa naraz nikdy neodstranuje.
    A vyraz adnexektomia neznamena uplnu resekciu?
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    adnexektómia je úplna resekcia a robí sa v prípadoch, kedy sú postihnuté oba orgány. Ak je iba cysta, tak sa snažíme zachrániť časť vaječníku a vajcovod. Samozrejme však závisí na náleze a na stave vajcovodu, ak je podozrenie na nádor, tak sa odstraňuje všetko.

  • ako dlho?

    , Autor: odbornik2

    chcela by som sa opýtať 11.8 mi robili kyretaž- missed abort 12tt. 14.8 mi robili znova kyretaž lebo tam ostali zvyšky. A 17.8 mi robil môj lekár ultrazvuk a povedal že je to už všetko vo. Určite? a ako dlho budem po kyretáži špiniť taký slabý ružový výtok a občas nič. Kedže som už 12 dní po kyretáži a ešte stále slabunko špiním. Nemám bolesti ani teploty. A mám požiadať lekára aby mi vzal krv? Dakujem vopred.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    takéto slabé špinenie može byť po dvoch kyretážach normálne, sliznica sa pomaly hojí a obnovuje.
    Z krvi by sa dal zistiť zápal a prípadne aktivita tehotenského hormónu, ale ak nemáte bolesti a horúčky, nevidím v tom zásadný prínos.
    Bude stači´t počkať istý čas, krvcáanie by malo ustať a do mesiaca by mohla prísť menštruácia.

  • krvácanie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    mám 15 rokov a pred pár dňami som mala prvý krát pohlavný styk.Bohužial, bolo to počas menštruácie a keďže to bolo prvý raz brala som bolesť pri vnikaní partnera za samozrejmosť. Včera sme sa ale milovali opäť a opäť bolo jeho vnikanie do mňa veľmi bolestivé.Počas milovania som bolesť necítila a po tom som začala silne krvácať z vagíny. Krvácanie prestalo asi tak do 20 minút ale bolesti trvali dlhšie. Je potrebné navštíviť lekára? Respektíve mohol mi nejako ublížiť partner aj keď nechtiac?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    prvé styky bývajú často sprevádzané nepríjemnými pocitmi (až bolesťou) v oblasti pošvy a hrádze. Krvácanie býva pri poranění hymenu (paneskej blany), nemusí byť iba pri prvom styku. Pri normálnom pohlavnom styku nedochádza k závažným poraneniam a nemusíte kvoli tomu navštíviť lekára.
    Ale musíte ho navštíviť preto, aby Vám predpísal antikoncepciu, možete otehotnieť.

  • solarium po kyrete

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať som týžden po kyretáži- lebo mi v 12 týždni zistili že bábetko nežije. Je vhodné chodiť do solária?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno, výkon ani narkóza nie sú kontraindikáciou návštevy solária. Iba do neho nechoďte nezahalená v čase 11,00-15,00 aby ste sa cestou neopálila na slnku.

Otázok: 2251