Poradne

odbornik3

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

16,885 otázok, odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zentel

    , Autor: odbornik2

    Dobry den prajem. Chcela by som sa opytat, ci sirup Zentel ovplyvnuje ucinok antikoncepcie.Dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    sirup sa užíva iba krátkodobo, takže by nema ovplyvniť spracovanie iných liekov v pečeni. Ale konkrétne údaje o prípadnej interakcii s hormonálnou antikoncepciou som nenašiel.

  • Dlhá menstruacia

    , Autor: odbornik2

    Dobry den. Uz 8 dni uzivam antikoncepciu a stále mi pretvráva menstruacia..nieje silná ani nemam ziadne bolesti ale nikdy som nemala dlhsie krvacanie ako 7 dní .. je to sposobene antikoncepciou ? Tá by mala cyklus skrátit nie predlzit však ? Alebo je to uplne normalne ?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    Tak ako sa píše v príbalovom letáku, prvé 3 cykly užívania antikoncepcie môžete špiniť nepravidelne aj celý mesiac. Stav sa upraví.

  • Vysadenie

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,

    pred mesiacom mi lekarka zmenila ATK z dovodu, ze sa mi v polke cyklu objavili problemy ako navaly tepla, nevolnost, tocenie hlavy, celkova malatnost a bolest noh. Uzivala som Yadine 6 rokov, ATK celkovo 8 rokov. Problemy mavam uz dlhsie, no nikdy som to nepripisovala ATK, ale nakolko som absolvovala rozne vysetrenia, ktore boli vsetky v poriadku, zacala som si to nejak spajat a sledovat. Lekarka mi zmenila Yadine na Artiziu, no dnes po vyuzivani 12 tabletiek som sa znova dostala do problemov, je mi zle, nevolnosti, tocenie hlavy, depresie, bolest a taky nepokoj v nohach. A pocit ako pred menstruaciou. Chcem ATK vysadit, resp. si po tych 8 rokoch spravit aspon prestavku. Moja otazka je, ci to mozem vysadit hned po vyuzivani len tych 12 tabletiek. Ja viem, ze sa odporuca dobrat cely blister, ale ja sa naozaj uz citim zle "sama so sebou". Co okrem rozhadzania cyklu mozem ocakavat?

    poprosim keby sa dalo mi dat nejaku vycerpavaciu odpoved ohladom neziaducich ucinkov pri vysadeni v polke balenia. Isla by som za svojou lekarkou ale zajtra ako naschval je sviatok, a mne je zle.

    Dakujem Vam velmi moc!!!!

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak je na to dôvod, tak antikoncepciu môžete vysadiť aj predčasne, dostanete skôr menštruáciu, ale cyklus by sa mal znovu obnoviť do 6 týždňov. Nič iné vážnejšie z toho nehrozí.
    Je vhodné zvážiť endokrinologické vyšetrenie, či problémy nespôsobuje ochorenie štítnej žľazy.

  • antibiotiká

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na dve otázky.
    1. užívala som antibiotika DOXYBENE 100 mg v prvý den dve krát denne a potom len jeden krat denne každých 12 hodín a uživanie trvalo asi týžden zároven užívam antikoncepciu TRIQUILAR. Môžu tieto antibiotika ovplyvniť účinok antikoncepcia? A kolko dni po doužívaní antibiotík maju v tele ešte nejký učinok myslim akoze na antikoncepciu, veľmi sa totiž bojim ze by ju mohli ešte ovplyvnovať,lebo antibiotiká som doužívala pred týždnom
    2. môže žena otehotnieť aj v tom prípade že sa muž nespraví priamo v nej ale nejakým iným spôsobom, napr prenesením na rukách a pod.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    1. áno doxybene ovplyvňuej výrazne antikoncepčné účinky a je vhodné sa chráni´t dodatočne aspoň týždeň po vysadení Doxybene
    2. áno, žena može otehotnieť vždy, keď sa spermie dostanú do pošvy

  • Prechod z HAK na inu

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    mám par otázok na prechod z jednej HAK na inú. 1. otázka je že či je pravda, že s antikoncepciou Sunya nemôžem pribrať, lebo mi bolo povedané, že je to na nechutenstvo. Ďalšia otázka je ohľadom menštruácie. Teraz užívam HAK Novynette a mám prejsť na Sunyu. V príbalovom letáku som sa dočítala, že sa má brat bez 7.dňovej prestávky. Ale chcem vedieť či sa zmení deň mojej menštruácie. Lebo s Novynette mám pravidelne men. v ten istý deň (nedeľa) a ak začnem užívať Sunyu bez pauzy či sa tento deň zmení alebo mi to zostane tak. Ak by sa to zmenilo tak chcem vedieť či sa dá zo Sunyou spraviť tá 7.dňová pauza a či sa to vtedy zmení. A posledná otázka. Dočítala som sa že so Sunyou nie je vhodné prerušenie menštruácie. Chcem vedieť či je to pravda alebo aké sú nežiaduce účinky. s Novynette som mohla prerušiť a žiadne nežiaduce účinky neboli.
    Dakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    1. priberá sa z jedla a nie z antikoncepcie. Ak budete zdravo žiť a neprejedať sa nepriberiete zo žiadnej antikoncepcie.
    2. deň sa pravdepodobne zmení, ale nedá sa to určiť, sunya obsahuje iné hormóny ako novynette a može zmeniť čas krvácania
    3. so Suynou možete robiť rovnaké veci ako s Novynette

  • Antibiotika

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Chcem sa informovať ohľadom zníženej účinnosti HAK počas súčasného užívania antibiotík. Užívam HAK Triquilar, ochorela som a užívala som antb Klacid SR, brala som ich 5 dní počas pauzy používania HAK a len dva dni som brala súčasne antibiotika aj HAK no rozdiel medzi užitím bol 8 hodín. 7 dní po dobratí antibiotík som sa ešte chránila no na 9. deň sme sa s priateľom milovali naplno ( spravil sa do mňa) tak sa chcem opýtať či by som sa mohla obávať tehotenstva?
    A choroba mi neprešla takže po 3 týždňoch beriem ďalšie antibiotika Megamox 375 tak by som sa chcela opýtať ako sa mám chrániť ďalej. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    správala ste sa veľmi zodpovedne a tehotnosť nehrozí. Cca týždeň po vysadení antibiotík je už riziko zlyhania antikoncepcie minimálne a nemusíta sa chrániť dodatočne.

  • otázka

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, prvý mesiac beriem antikoncepciu Artizia, po 10 dňoch som mala s priateľom pohl. styk pričom ejakuloval do mňa. V letáku píšu, že žena je plne chránená už po 7 dňoch, no rada by som poznala i váš názor. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    bola ste a ste plne chránená a môžete si s chuťou užívať sex s priateľom.

  • Posunutie menštruácie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    užívam 5. mesiac antikoncepciu Maitalon. Som spokojná. Posunutie menštruácie som riešila nevynechaním 7 dní, ale začala som užívať ďalší blister (po poradení sa s mojou lekárkou gynek.) Chcem sa opýtať, či to môžem urobiť dvakrát po sebe...? Mala by som vynechať 7 dní, ale idem na dovolenku a chcela by som to urobiť znovu tak, že začnem hneď užívať ďalší blister. Čiže tretí blister bez prestávky....

    Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    Teoreticky to možné je, ale existuje reálne riziko, že sa Vám neudrží slznica maternice a začnete slabo krvácať mimo cyklus.

  • zastavenie menštruácie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Qlaira, odchádzam na dovolenku a počas nej mám mať menštruáciu, môžete mi poradiť, ako mám menštruácii zabrániť užívaním tabletiek. (poprípade, ktorú farbu tabletiek mam vynechať).
    ďakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    u Qlairy je to problematické, lebo obsahuje rozne hladiny hormónov v každej inej farbe. Ak by ste chcela posunúť menštruačné krvácanie mala by ste pokračovať dlhšie v užívaní svetložltých tabliet z nového balenia dovtedy, kým nebudete chcieť menštruovať, potom si dáte zvyšné tablety z prvého balenia a druhé načaté odložíte. Po menštruácii začnete brať úplne nové nenačaté balenie.

  • prva antikoncepcia

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    uzivam prvy mesiac antikoncepciu Dienorette (dnes mam poslednu tabletku z prveho blistra), mam spinenie od skoncenia menstruacie az dodnes, zda sa mi, ze mi trocha opuchli chodidla a v polovici uzivania mi bolo aj nevolno par dni. Chcem sa spytat, ci su to "normalne" priznaky a mam pokracovat v uzivani dalsie 2 mesiace, aby som videla ci sa to upravi po tych 3 mesiacoch alebo su to uz priznaky, ze je HAK nevhodna? Je to moja prva antikoncepcia.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno sú to normálne príznaky, pri nasadení prvého balenia sa často vyskytujú, upravia sa, pokračujte v užívaní.

  • Posunutie menštruácie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, chcem si posunúť menštruáciu , užívam antikoncepciu Maitalon.Stačí keď proste vynechám prestávku , 7 dňovú pauzu? Že nadviažem jeden blister na druhý?Ďakujem, Sarah

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno stačí to. Je tu však malé riziko, že budete ku koncu druhého balenia slabo špiniť.

  • Nežádoucí účinky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý den, je mi 28 let, necelý rok jsem užívala HA Yaz. V tomto období mě trápily změny nálad, úzkostné stavy a cítila jsem se psychicky divně. Do toho se mi na rukou objevil silný atopický ekzém. Domnívala jsem se, že tyto problémy pramení ze zvýšeného stresu a na ekzém jsem používala dlouhodobě hormonální mast Belogent. Nyní jsem po rozchodu s přítelem HA vysadila. V období týden až dva po vysazení jsem trpěla pár dní nevolností. Ovšem průběžně se mi ztrácela vyrážka a nyní měsíc po vysazení mám ruce bez známek nějakých potíží. Psychicky i fyzicky se cítím velmi dobře i přesto, že starostí a stresu spíše ještě přibylo. Chci se proto zeptat, jestli je možné, že mé zdravotní problémy mohly pramenit z užívání HA? Připouštím, že jsem citlivý typ, co se týče užívání léků. Nemohu většinu ATB a mám často z léků nežádoucí účinky. Dříve jsem užívala i jiné HA - Microgynon, Stediril, u kterých se mi vyskytly jiné nežádoucí účinky (špinění, migrény). Myslíte, že bych se měla do budoucna, než budu chtít otěhotnět, zaměřit na jiné způsoby ochrany před početím? Předem děkuji moc za radu a pomoc.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    antikoncepcia obsahuje tehotenské hormóny gestagény, ktoré sú zodpovedné aj za zmenu nálady a depresie. Je to tým, že tehotná žena by už nemala mať často pohlavný styk a preto plod produkuje látky, ktoré ju robia často nepríjemnou, náladovou. Okrem toho tehotenské hormóny ovplyvňujú aj reaktivitu kože a može sa pri nich objaviť aj ekzém ak je na to citlivý terén. Antikoncepcia účinkuje podobne ako tehotnosť.
    Isto však by sa pre Vás našiel preparát s čo najmenšími nežiadúcimi účinkami.

  • Hak a vynechanie menstruacie

    , Autor: odbornik2

    Dobry den. Zacala som uzivat HAK Dienorette (mám 18r) .. na nete som citala ze pri tejto HAK casto vynecha menstruacia. Je to pri kazdej antikoncepcii ? Takisto sa obavam zeby som neskor mohla mat problemy s otehotnenim, sice mi lekar povedal ze v mojom veku je to uz v pohode ... doteraz som mala vzdy nepravidelnu mesntruaciu a HAK som chcela hlavne kvoli uprave cyklu aj pleti a samozrejme pouzivat aj ako ochranu. Je mozne ze pri niektorej antikoncepcii vynecha cyklus? Co to znamena? Nieco v tele nie je v poriadku ?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    menštruácia je vlastne pre telo neprirodzený a chorobný stav. Za plne normálnych okolností v prírode by žena po prvej ovulácii otehotnela, porodila, kojila, po kojení znovu otehotnela porodila a kojila. Teda by menštruáciu vobec nemala.
    V súčastnosti však vlastnú plodnosť regulujeme tak, že rodičovstvo plánujeme. Keď žena neotehotnie, je to vlastne telu neprirodzený stav, kedy nedošlo k očakávanému oplodneniu a žene poklesnú hladiny hormónov a dostane menštruáciu. A celý cyklus štartuje odznova. Tento neprirodzený stav je napríklad príčinou aj niektorých chorob.
    Možeme žene ponúknuť riešenie vo forme hormonálnej antikoncepcia, ktorá vlastne nahrádza hormonálnu činnosť placenty a v tele navodzuje prirodzenejší stav - podobný tehotnosti. Najlepšie by bolo, keby sa vyrábala antikoncepcia bez prestávok a žena by vobec nemala menštruáciu, ale štúdie potvrdili, že menštruovanie je už u našich žien brané za normu a psychicky by vynechanie menštruácie ženy nezvládali (viď Vaša otázka). Ale aj tak sa stane, že gestagény v antikoncepcii potlačia rast sliznice a žena počas brania antikoncepcie nemštruuje, prípadne iba veľmi slabo. Je to priaznivý účinok antikoncepcie a po vysadení sa všetko plne vráti do stavu pred nasadením, rovnako ako po porode.

  • Maitalon a Ceroxim 250

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, užívam HAK Maitalon, chcela by som sa opýtať, či antibiotiká Ceroxim 250 neznižujú jej účinnosť, ďakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ceroxim znižuje účinok Maitalonu, preto je vhodné počas užívania Ceroximu a 7 dní po vysadení sa chrániť aj inak.

  • Je dojčenie dostatočne spolahlivé?

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pán doktor, mám 37 rokov a momentálne som tri týždne po treťom pôrode. Doteraz sme antikoncepciu príliš neriešili, brali sme sa krátko pred tridsiatkou a nechali sme nech si deti chodia ako oni chcú :D. Teraz však začínam mať pocit, že stačilo. Zatiaľ plne dojčím a dúfam, že nejaký čas ešte budem. Je dojčenie dostatočnou ochranou? Čo mám robiť, keď hormonálnu antikoncepciu proste neznášam? Vraciam, chudnem, nefungujem. To si pri troch deťoch jednoducho nemôžem dovoliť. Akú antikoncepciu by ste mi odporučili?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    dojčenie je veľmi účinná antikoncepcia, v rozvojovom svete najúčinnejšia. U nás máme však dostatok výživy tak, že nemusí byť úplne potlačená ovulácia aj pri plnom dojčení. Až 2% žien pri kojení otehotnejú, preto je vhodné chrániť sa aj inak, okrem hormonálnej antikoncepcie pre dojčiace ženy je vhodné vnútromaternicové teliesko, hlavne u viacrodičiek.

Otázok: 2004