vysoka teplota pri salmoneloze Stiahnuť v PDF

Ako sa vyhnúť salmonelóze u detí?

26.4.2016 v kategórii Zdravie - deti

Salmonelóza – jedno z troch najčastejších ochorení potravinového pôvodu (salmonelóza, listerióza, botulizmus), zdrojom nákazy sú kontaminované potraviny napr. vajíčka či nedostatočne tepelne spracované mäso).

Obzvlášť nebezpečná je u detí a starších ľudí. Poznáte príznaky tohto ochorenia a čo všetko by ste mali o salmonelóze vedieť aby ste sa jej oblúkom vyhli?

Existujú tri najčastejšie spôsoby, ktorými sa človek môže nakaziť z kontaminovaných potravín: 

  1. skonzumovaním nakazených produktov;
  2. kontaktom s nakazenou osobou, resp. zvieraťom;
  3. požitím potravín, ktoré sa dostali do kontaktu s kuchynskými predmetmi, ktoré boli použité u nakazených potravín.

V našich podmienkach sa salmonelóza radí k pomerne častým infekčným ochoreniam. Pôvodcom nákazy je baktéria rodu salmonel, najčastejšie Salmonela enteritis.

Typické zdroje nákazy:

  • vajíčka – v surovom stave, ale aj smažené, ako súčasť omáčok, domácky vyrobených majonéz, šalátov...
  • hydina – aj mrazená
  • surové mäso
  • mäkké údeniny
  • mäsové výrobky – pred alebo po uplynutí doby záruky (zväčša zlacnené)
  • surová zelenina

Šírenie salmonelózy

Baktérie salmonely sa dobre šíria pri izbovej teplote. Preto aj nakazené jedlo, nedostatočne tepelne upravené, je ľahkým zdrojom nákazy. Každý nakazený človek, či už sa salmonelóza uňho prejavila alebo nie, je bacilonosičom. Z jeho zažívacieho traktu sa baktérie vylučujú von stolicou. Preto sa riziko zvyšuje po toalete a pri konzumácii jedla neumytými rukami. U malých detí nakazených salmonelou je dôležité dôkladné umývanie rúk po ich prebaľovaní. Následky prepuknutej choroby závisia od imunity jedinca. Ohrozenými skupinami sú deti, staršie osoby a ľudia s oslabenou imunitou.

Inkubačná doba – po preniknutí baktérie do organizmu sa ochorenie prejaví za krátku dobu, maximálne do 48 hodín, obyčajne aj skôr.

Príznaky

  • horúčka až do 39 °C,
  • kŕčovité bolesti brucha,
  • nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • hnačky (možné sú s prímesou hlienu a krvi).

Liečba

Baktéria sa z organizmu vylučuje stolicou. Postupne hnačky a ostatné sprievodné príznaky ustanú. Ak ochorenie prebieha bez výraznejších ťažkostí, postačuje domáca liečba. Antibiotiká sa nasadzujú iba pri ťažkej forme ochorenia. Pri ľahších formách sa neaplikujú, pretože predlžujú vylučovanie baktérií stolicou.  Odporúča sa šetriaca diéta, pri výskyte hnačiek sú vhodné mrkvové, ryžové vývary, banány, sucháre. K plnohodnotnej strave sa pristupuje postupne, mlieko a mliečne výrobky sa zaraďujú ako posledné. 

Obzvlášť nebezpečná je dehydratácia. Úbytok tekutín a dôležitých minerálov môže viesť k vzniku šokového stavu, ktorý je rizikový najmä u detí, tehotných žien a starších ľudí. Pitný režim – najvhodnejšie sú čaje, minerálne vody, pre deti rehydratačný roztok (je možné ho zakúpiť v lekárni).

Preventíva

Salmonela v tráviacom trakte prežíva dlhú dobu, jej vylučovanie stolicou môže trvať aj niekoľko týždňov až mesiacov od ústupu príznakov. Opakovaná kontrola stolice formou výterov je nevyhnutná až do vylúčenia prítomnosti baktérie.

Pozrite si tiež: Salmonelóza

Hygiena v kuchyni

  • spočíva v správnom výbere a uchovávaní potravín. Dôležité je dôkladne čistiť nože, pracovné dosky a všetko, čo prichádza do styku s potravinami, ktoré sú potenciálnymi zdrojmi nákazy
  • najmä mäso a zeleninu je potrebné pred varením dôkladne umyť 

Hygiena v kúpeľni

Keďže sa salmonelóza najčastejšie šíri fekáliami, odporúča sa:

  • častejšie čistenie WC a kúpeľne;
  • dôkladné umývanie rúk po toalete, pred jedlom;
  • používanie osobitných uterákov;
  • častejšie pranie oblečenia a posteľnej bielizne
Prečítajte si tiež: Hygiena rúk u detí

Varenie

  • Mäso a vajíčka sa považujú za rizikové, ak neprešli úpravou pri teplote min. 80°C.
  • Nebezpečenstvo šírenia salmonel je aj v rozmrazovaní a opätovnom zmrazovaní potravín. Takéto produkty musia pri spracovaní prejsť varom, nielen ohrievaním.
  • Plnky, krémy, šaláty..., do ktorých sa pridáva surové vajce sú taktiež možným zdrojom nákazy. Sú nevhodné pre malé deti.
  • Mäso, zelenina a mliečne výrobky by mali byť v chladničke od seba oddelené.
  • Na prípravu mäsových a zeleninových pokrmov je vhodné používať osobitné dosky.

POZOR! Salmonelóza je typická aj pre niektoré zvieratá, o ktoré sa rady starajú deti. Častý výskyt je napr. u korytnačiek.

Môže vás zaujímať: Listerióza a salmonelóza

Komentáre