Ako chutí materské mlieko? Záleží od toho, čo mamička zje!

Redakcia | 28. február 2019
Ako chutí materské mlieko? Záleží od toho, čo mamička zje!

Banánová, čokoládová, alebo radšej vanilková – materské mlieko má veľa chuťových variácií. Podľa toho, čo jete, dostáva vaše dieťa pestré menu – aspoň čo sa chuti týka.

Bábätká majú rady sladké. Ale aby v budúcnosti nesiahali iba po maslových keksoch a čokoládovom pudingu, mali by dojčiace mamičky privykať svoje detičky už v prvých mesiacoch na rôzne chuťové variácie. Lebo veľa zložiek, ktoré prijímajú potravou, získava dieťa v materskom mlieku. Vhodné je preto jesť rôznorodé potraviny, aby sa tým optimálne rozvíjal u bábätka jeden zo šiestich zmyslov – chuť.

Každé dojčenie = nový chuťový zážitok

Dlhé roky sa predpokladalo, že materské mlieko nechutí príliš rozmanito. Dánski vedci však prišli na to, že arómy jedál, ktoré prijíma mama, postupne prechádzajú i do mlieka. Preto môže chuť materského mlieka kolísať.

Štúdie sa zúčastnilo 18 dojčiacich mám, ktoré užívali kapsule s aromatickými látkami ako napr. rasca, pelendrek, mentol a banány, a potom odovzdávali mlieko do laboratória – hodinu, dve, štyri, šesť a osem hodín po ich užití. Vedci síce očakávali, že chuťové látky prejdú do mlieka, prekvapení však boli tým, že rôzne chuťové látky potrebovali rôzny čas na to, kým sa dostali do materského mlieka a potom aj rôzne dlho chutili.

Ak jete napríklad banány a potom dojčíte bábätko v priebehu jednej hodiny po ich zjedení, pije vaše dieťa materské mlieko s banánovou príchuťou. Pelendrek a rasca získavajú svoju maximálnu chuťovú koncentráciu po dvoch hodinách a ak si dáte mentolový cukrík, môže po ňom chutiť mlieko ešte i o šesť hodín.

Materské mlieko ako tréning chuti

Spomínaní vedci prišli ešte na jednu vec: dojčené deti sú vnímavejšie voči novým chutiam ako deti, ktoré pijú umelé mlieko.  Nie je to tak, že si bábätko pomyslí „Hm, jablkový koláč“, ak zje mama jablkový koláč, ale môže to viesť k tomu, že bude ľahšie akceptovať nové arómy.

Pravidlá stravovania počas dojčenia

Ak vaše bábätko odmieta materské mlieko s arómou cesnaku, potom je dobré vedieť, že táto nepríjemná chuť zmizne z mlieka najneskôr po ôsmich hodinách. Preto nie je potrebné držať počas obdobia dojčenia prísnu diétu.

V prípade, že je dieťa citlivé (napr. ho bolieva bruško), testujte v malých množstvách, na čo bude reagovať negatívne a vyčiarknite z jedálneho lístka iba tieto potraviny. Inak je najlepšia vyvážená a na vitamíny bohatá strava s mnohými chuťovými variáciami. A torta s parížskym krémom, ktorú si z času na čas doprajete, určite chuťovému zmyslu vášho bábätka neuškodí. Práve naopak, obohatí ho.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: