Výtok – pomerne bežná záležitosť?

Redakcia | 6. september 2017
Výtok – pomerne bežná záležitosť?

Je výtok v tehotenstve v poriadku? Akú má mať farbu a konzistenciu? Čo je normálne, a čo už nie? Na otázky odpovie odborník.

Vaša otázka:

Počas tehotenstva som sa výtoku nezbavila. Podľa mojej lekárky vraj tehotné často trpia na hojný riedky výtok. Podľa čoho spoznám, že to nie je plodová voda?

Výtok počas tehotenstva

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Karol Holomáň, CSc.: Pošvový výtok počas gravidity je zvyčajne bledý, vodnatý a bez zápachu.

Je to normálny jav, nakoľko hormonálne zmeny navodené tehotnosťou spôsobujú zvýšenú produkciu hlienu v krčku maternice, ale aj pošvovej sliznice.

Ach, tie hormóny!


Môže ísť o odtok plodovej vody?

Obávate sa, či nie je možné tento výtok zameniť za predčasný odtok plodovej vody.

Plodová voda je číra a pri predčasnom odtoku uniká vo väčšom objeme. V menšom množstve prípadov sa jedná len o „odtekanie“.

V prípade pochybností existujú spoľahlivé testy, ktoré odtok plodovej vody odhalia v ktorejkoľvek fáze tehotenstva.

Prečítajte si: Kvasinková infekcia v tehotenstve

Kedy s výtokom k lekárovi?

Upozorňujeme vás, že ak sa charakter výtoku zmení na penivý, žltý alebo páchnuci, treba ihneď informovať vášho ošetrujúceho lekára, pretože sa určite bude jednať výtok spôsobený infekciou.

Vtedy bude nevyhnutné vykonať kultivačné vyšetrenie, nakoľko niektoré typy patogénov môžu byť v priamom vzťahu s predčasným pôrodom alebo predčasným odtokom plodovej vody.

Tehuľky: Poznáte týchto päť faktov o plodovej vode?

POMÓC! Odtiekla mi plodová voda!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: