Vyberáte meno pre svoje bábätko?

PaeDr. Dagmar Baluchová | 8. december 2017
meno pre bábätko, meno pre dieťa

Meno si človek "nosí" so sebou celý život. Vyberajú mu ho však jeho rodičia. Preto vyberajte dôkladne.

Ako postupovať pri výbere mena pre dieťatko?

Ak sa pri výbere mena pre svoje bábätko nechcete dať ovplyvniť širokým okolím, nechajte si rozhodnutie pre seba (spolu s partnerom) a oznámte meno až pri pôrode. Tak sa vyhnete akýmkoľvek protestom alebo ponosám zo strany rodiny či známych.

  • Vyhnite sa výberu mien z okruhu ľudí, ktorých nemáte veľmi „v láske“ (napr. meno nepríjemnej kolegyne alebo bývalého priateľa). Môžete však, naopak, načrieť do „rodinnej“ kroniky – možno v nej nájdete pekné, už menej používané krstné mená, ktoré patrili vášmu pra-praprastarému otcovi či babičke.
  • Pripravte si mená pre obidve pohlavia, aj keď vám už na ultrazvuku povedali, „čo to bude“. Občas sa stane, že dôjde k omylu a vy takto nebudete pri pôrode zaskočení, keď sa vás opýtajú na meno chlapčeka a vy máte meno len pre dievčatko. (Mimochodom, až kým nebude meno zapísané v matrike, môžete ho bezplatne zmeniť, resp. požiadať o čas na rozmyslenie.)
  • Buďte flexibilní, nesnažte sa príliš naviazať výlučne na jedno konkrétne meno. Môže sa stať, že keď sa dieťatko narodí a vy ho prvýkrát uvidíte, budete mať pocit, že vybrané meno sa mu nehodí, alebo váš malý poklad nebude vyzerať práve ako „ten Richard“, či tá „Alžbetka“, ako ste pôvodne plánovali.
  • Pri výbere zohľadnite aj mená svojich starších detí – je vhodné nevoliť podobne znejúce mená, ak nechcete, aby mali deti zmätok v tom, koho z nich ste práve oslovili. Hviezdne kombinácie mien z populárnych seriálov či rozprávok prestanú byť zábavné, keď deti vyrastú.
  • Pokiaľ sa rozhodujete pre nezvyčajné meno, vždy myslite aj na to, či toto meno neznie posmešne či hanlivo a či nemôže byť zdrojom posmechu v detskom kolektíve.
  • Ak sa neviete rozhodnúť medzi dvoma menami, môžete dať dieťaťu obidve. Najprv si však vyskúšajte, ako znejú spolu s vaším priezviskom.
  • Ak máte krátke priezvisko, môžete porozmýšľať o dlhšom, prípadne nezvyčajnom prvom mene pre spestrenie a naopak, ak máte dlhé či komplikované priezvisko, uľahčite to svojmu dieťatku krátkym krstným menom.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: