Vianoce klopú na dvere: Ako sa vyhnúť stresu?

Redakcia | 7. december 2016
Vianoce klopú na dvere: Ako sa vyhnúť stresu?

Ste tehotná a chystáte sa na Vianoce? Vyhnite sa stresu!

Tehuľka by počas Vianoc nemala byť v strese

Treba umyť okná, zabezpečiť kopec darčekov a napiecť medovníky, pripraviť vianočné menu a k tomu ešte vyzdobiť byt. A keď je toto všetko hotové, musíte ešte absolvovať dlhé návštevy u príbuzných? Potom niet divu, keď tehotné telo protestuje alebo reaguje predčasnými kontrakciami. Aby sa z vianočného obdobia nestala štvanica a maratón návštev, ponúkame vám k tomu niekoľko tipov.

Tipy, ako sa vyhnúť stresu počas Vianoc

  • Chýba vám čas na prechádzku mestom alebo jednoducho nemáte radi ten typický predvianočný ruch? Potom sa oprite v kresle a zaobstarajte darčeky cez internet. Tovar vám doručia priamo domov. Tak vám zostane viac času, aby ste si s priateľkou vypili v pokoji šálku čaju alebo si jednoducho vyložili nohy.
  • Premyslite si, kto čo môže vybaviť. Kto sa postará o vianočný stromček, kto nakúpi, kto môže upratať? Spoločnými silami to zvládnete lepšie. Nebojte sa požiadať o pomoc príbuzných a známych. Najmä v poslednej fáze tehotenstva!
  • Pri upratovaní bytu stačí, ak bude čisté to, čo uvidí návšteva, teda najmä podlahy, toaleta a umývadlo. A to, či je prach na nábytku alebo guče prachu pod posteľou, alebo či sa okná ligocú ako krištáľ,  si návšteva v cudzom byte určite všímať nebude.
  • Nájdite si čas, aby ste porozmýšľali i o vašich prianiach. Čo by ste ešte mohli potrebovať pre bábätko a čo potrebujete vy sama – absolútne pre seba?
  • Už vopred si premyslite, ako dlho chcete zostať u niekoho na návšteve. Napríklad, vôbec nie je hanbou dať si u rodičov alebo svokrovcov obed, ale vynechať popoludňajšiu kávu či dezert v prospech spánku na vlastnom gauči doma.
  • Ak sami niekoho pozývate a chcete pripraviť jednoduché, ale slávnostné menu, nakúpte potrebné ingrediencie vopred a dajte ich v prípade nutnosti do mrazničky.
  • Každý deň si naplánujte hodinu odpočinku! Aj cez Vianoce. Utiahnite sa do svojho kútika a relaxujte, napr. pri hudbe.
  • Popri oddychovaní na gauči nezabudnite na pohyb. Vaše bábätko teraz potrebuje veľa kyslíka. Lebo kyslík podporuje u nenarodeného dieťaťa vývin mozgu. Teda vďaka prechádzkam nebudete mať len červené líca, ale aj múdre dieťa. 20 minút denne na čerstvom vzduchu  (a je jedno či prší alebo sneží) vám spôsobí úľavu a urobí vás šťastnejšou.

Prečítajte si: Vianoce s deťmi a bez stresu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: