Veľké kolísanie cukru počas gravidity

Redakcia | 23. október 2015
Veľké kolísanie cukru počas gravidity

V tehotnosti dochádza k zmenám metabolizmu cukrov, čo môže zapríčiniť kolísanie hladiny glukózy v krvi. Ide o súhrnnú prácu niekoľkých faktorov.

Hladina cukru v tehotenstve

V tehotnosti dochádza k zmenám metabolizmu cukrov, čo môže zapríčiniť kolísanie hladiny glukózy v krvi. Ide o súhrnnú prácu niekoľkých faktorov.

Všeobecne je tehotenstvo charakterizované ako tzv. diabetogénny stav, čiže niektoré zo zmien sa podobajú charakteristikám u pacientov pred rozvojom cukrovky. To však neznamená, že tehotnosť k nej automaticky vedie.

Glykémia (hladina cukru v krvi), odmeraná nalačno, sa po 8. týždni znižuje. Najmä ráno môžu pacientky pociťovať účinky týchto prechodných hypoglykemických epizód. Zmenám vo vylučovaní inzulínu predchádza zvýšená filtrácia glukózy do moču obličkami. Na druhej strane však hladina glukózy po jedle stúpa, a to v dôsledku vzniku prechodnej inzulínovej rezistencie. Na tomto jave sa podieľa niekoľko hormónov.

Najvýznamnejším je humánny (ľudský) placentárny laktogén, ktorý zhoršuje transport cukrov do buniek a  podporuje mobilizáciu tukových rezerv. Predpokladá sa, že jeho cieľom je doručiť tieto zásoby do plodu, ktorý ich potrebuje pre svoj rozvoj. Súčinne s ním pôsobia kortizol a progesterón, ktorý navyše tlmí schopnosť inzulínu zastaviť novotvorbu cukrov v pečeni. Proti nim pôsobia estrogény, ktoré zlepšujú citlivosť buniek na inzulín a podporujú využite cukrov v ich metabolizme.

Maximá týchto zmien nastávajú v 3. trimestri, v súlade so zmenami placentárnych hormónov. Napriek opísaným procesom je však väčšina žien schopná udržať si hladinu glukózy v krvi v normálnom rozmedzí a len u asi 3 - 5 % sa rozvinie tzv. gestačný diabetes, ktorý je spôsobený zníženou rezervnou kapacitou beta-buniek pankreasu, vedúcej k neschopnosti zvýšiť vylučovanie inzulínu do krvi.

                                                                                 

Prečítajte si: Vyšetrenia v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: