Vážna komplikácia tehotenstva: Zápal plodových obalov

Redakcia | 7. september 2017
Vážna komplikácia tehotenstva: Zápal plodových obalov

Plod je počas tehotenstva chránený pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi telom matky, stenou maternice a plodovými obalmi, v ktorých sa voľne pohybuje v plodovej vode.

Intímna hygiena v najcitlivejšom období

Niekedy sa však aj táto viacnásobná bariéra javí ako nedostatočná.

Infekcia plodového obalu

Plodové obaly sa totiž môžu infikovať, a to najčastejšie vzostupným spôsobom, kedy dochádza k prestúpeniu infekcie z pošvy a hrdla maternice smerom nahor až k plodovým obalom.

Hrozí pri zápale plodových obalov potrat?

Zápal plodových obalov je veľmi vážnou komplikáciou v tehotenstve, pretože oslabuje ich odolnosť a často vedie až k predčasnému prasknutiu blán, následne k predčasnému odtoku plodovej vody a predčasnému pôrodu.

Patrí medzi najčastejšie príčiny spontánneho potratu v 2. tretine tehotenstva a predčasného pôrodu pred 30. týždňom gravidity.

Prečítajte si: Tehotenstvo a streptokok skupiny B

Infekcie počas tehotenstva

Je preto dôležité, aby tehuľka nepodcenila žiadnu infekciu, ktorá u nej v oblasti urogenitálneho traktu vznikne. Včasná liečba aj naoko bezvýznamných infekcií je mimoriadne dôležitá hlavne vzhľadom na skutočnosť, že zápal plodových obalov sa u tehuľky nemusí vôbec nijako prejavovať, hoci v niektorých prípadoch sa objavuje mierne zvýšená teplota či zvýšená citlivosť maternice.

Aby nedošlo k ohrozeniu priebehu tehotenstva, je rýchla diagnostika ochorenia a adekvátna liečba mimoriadne dôležitá.

Infekcie v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: