Úzkosť počas tehotenstva: nenechajte ju zvíťaziť!

Marika Koscelníková | 27. júl 2017
Úzkosť počas tehotenstva: nenechajte ju zvíťaziť!

Každá žena má obavy o bábätko v brušku. Ak je však úzkosť emóciou, ktorá prevalcuje všetko ostatné, je potrebné ju riešiť.

Tehotenstvo, na ktoré ste veľmi tešili. Tehotenstvo, ktoré prišlo nečakane. Tehotenstvo bez problémov, aj to rizikové. Najkrajšie obdobie v živote ženy je veta, s ktorou sa nie každá budúca mamička môže stotožniť. Pre mnohé je to obdobie plné strachu a úzkosti. Ak sa k nim pridajú zdravotné problémy mamy a komplikácie s bábätkom v brušku, je to ťažkých 9 mesiacov.

Aké pocity a zážitky prežívajú čerstvé mamy – prvorodičky?

Obavy o bábätko

Kope dosť, alebo málo? Prečo dieťatko nepriberá podľa tabuliek? Ako vydržím pôrodné bolesti a ako budem vedieť, čo s bábätko robiť, keď už bude na svete? Vstúpiť do klubu matiek prvý krát je mierne stresujúce. Prvorodičky trápi veľa otázok, na ktoré si viacnásobné mamy už dokážu odpovedať na základe skúsenosti. Napriek tomu aj druhé, tretie aj ďalšie tehotenstvá vyvolávajú v matkách obavy. Je to úplne prirodzené, kým strach neovládne budúcu matku natoľko, že zaujme v jej živote hlavné miesto.

Panika pred každým ultrazvukom, (ne)kopnutím, aj miernou bolesťou,  neustála kontrola, či je všetko v poriadku. Žena sa  s vnútornou bolesťou uzavrie do seba, často sa objaví sociofóbia a vzťahové problémy. Poznáte to?

Tehuľky: Poznáte týchto päť faktov o plodovej vode?

Úzkostné stavy sú síce počas tehotenstva prirodzené, kedy by však mali dôvodom na obavy?

  • ak sa nemôžete sústrediť na každodenné život a bežné činnosti
  • často vás chytá panika a vnútorný nepokoj
  • máte obsedantné myšlienky (plne si uvedomujete nezmyselnosť  svojich myšlienok, ale musíte ich vykonať, napr.: opakovanie úkonov, počítanie, meranie, strach zo zašpinenia a podobne)
  • veci, ktoré vás robili šťastnými si neviete vychutnávať, nič vás nebaví
  • fyzické prejavy úzkosti: búšenie srdca, vysoký tlak, potenie, svalové napätie

Kto je najviac ohrozený?

Ktokoľvek. Viac ako polovica tehotných žien priznáva úzkosti alebo depresiu počas tehotenstva. Hormonálne zmeny, ktoré toto obdobie sprevádzajú, dajú zabrať fyzickému i psychickému stavu ženy. Vyvolať ju môžu viaceré dôvody:

  • neúspešné pokusy o otehotnenie, dlhodobá snaha o bábätko

  • rizikové tehotenstvo s komplikáciami, nutnosť ležať či už doma alebo v nemocnici

  • zvýšený stres doma, alebo v práci, problémy v rodine

  • psychická labilita aj mimo obdobia tehotenstva

Veľa budúcich mamičiek sa za tieto svoje stavy hanbí a nepriznajú ich. Kto by sa priznával k tomu, že tehotenstvo je ubíjajúce, náročné, ťažké. Mamy dúfajú, že narodením dieťaťa sa všetko dá do poriadku. Omyl! Výskumy potvrdili, že ťažké psychické stavy počas tehotenstva často prerastú do silnej popôrodnej depresie, ktorá nielenže výrazne skomplikuje prvé mesiace s bábätkom, ale môže sa skončiť hospitalizáciou. Úzkosť alebo depresia počas tehotenstva zvyšujú dokonca pravdepodobnosť predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti.

Popôrodné blues prešlo do popôrodnej depresie....

Nebojte sa priznať nepohodu a vyhľadajte pomoc!

Konzultujte svoj stav s gynekológom na poradni a rozhodnite sa pre postup, ako sa zbaviť nepríjemných stavov. Nie je nič nezvyčajné, ak vám lekár odporučí lieky. Tie spadajú  do rovnakej triedy liečiv ako antidepresíva  a niektoré môžu byť užívané aj počas gravidity. Vždy sa v tomto prípade zvažuje miera rizika a prínosu. Pre bábätko v brušku je dôležité, aby bola mama v pohode. Ďalšou možnosťou je terapia, rozhovor so psychológom. Pomôže vám zorientovať sa v emóciách, krok po kroku vás naučí ako zmierniť nepríjemné stavy napríklad relaxačnými technikami.

Prečítajte si aj: Náladička a chute? Na vine sú... hormóny!

Ako predchádzať úzkostným stavom počas tehotenstva?

Máme pár tipov, vďaka ktorým môže byť priebeh vášho tehotenstva lepší.

  • Spite. Nedostatok spánku zhoršuje emocionálne prežívanie. Spite tak dlho a tak často, ako sa vám dá.
  • Jedzte kvalitné, čerstvé potraviny. To, čo jeme, má veľký vplyv nielen na fyzické ale aj duševné zdravie. Čerstvé potraviny bohaté na živiny, namiesto spracovaných potravín plných farbív a syntetických dochucovadiel, vám dodajú energiu.
  • Aktívne sa hýbte. Niečo tak jednoduché ako 10 minút chôdze môže znížiť úroveň napätia.
  • Nájdite si oporné body. Strávte čas s priateľmi, ktorí už deti majú, môžu vám byť nápomocní v mnohých otázkach. Rovnako  s tými, ktorí sa na rodičovstvo pripravujú ako vy, prípadne sa pripojte k online komunite a spojte sa so ženami, ktoré sa vyrovnávajú s rovnakými pocitmi.
  • Oddychujte. Meditujte, počúvajte hudbu.
  • Nechajte sa rozmaznávať partnerom a rodinou. 


Napokon ešte jedna rada pre všetky budúce mamičky, ktoré trápi otázka, či starostlivosť o bábätko zvládnu. Inštinkt je na vašej strane - to, čo vaše dieťa skutočne bude potrebovať viac ako čokoľvek iné, je jednoducho vaša láska.

Zdroj: www.whattoexpect.com


Prečítajte si aj:

Pokoj na lôžku: ako prežiť tehotenstvo doma v posteli?
Masáže v tehotenstve
Tehuľkovské trápenia: čo nechcete priznať?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: