Univerzitné nemocnice už potraty robiť nebudú

Redakcia | 27. január 2011

S interrupciami aj do 12. týždňa by sa na všetkých troch klinikách Univerzitnej nemocnice v Bratislave malo definitívne skončiť do 1. februára.

Bratislava 25. januára (TASR) - S interupciami aj do 12. týždňa by sa na všetkých troch klinikách Univerzitnej nemocnice v Bratislave malo definitívne skončiť do 1. februára.

Denníku Pravda, ktorý o tom informuje vo svojom dnešnom vydaní, to nezávisle potvrdili lekári nemocníc na Kramároch a Antolskej. Podľa nich ide o záhadné neoficiálne rozhodnutie, ktorému sa musia podvoliť. Aj napriek tomu, že z vyše 80 gynekológov, ktorí v týchto zariadeniach pôsobia, si nie všetci uplatňujú výhradu svedomia. "Do konca mesiaca riešime ešte niekoľko už zazmluvnených prípadov. Od februára by sme s interrupciami mali úplne prestať," uviedol pre denník jeden z lekárov.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa k situácii pre denník nevyjadril. K téme sa nechcel vyjadriť ani nik z jeho strany. Výhrady proti postupu ministra majú však koaliční partneri. Poslanec SaS Martin Poliačik síce s právom na výhradu vo svedomí súhlasí, podľa neho by však jej uplatnenie malo byť jasnou súčasťou pracovnej zmluvy uzavretej hneď pri nástupe do zamestnania. A nie predmetom neskorších špekulácií. "Na údajné ústne odporúčanie sa pána ministra budeme pýtať. A ak sa preukáže, že nekonal v súlade s platnou legislatívou, podnikneme ďalšie kroky," dodal Poliačik.

Nespokojný je aj Most-Híd. Poslanec Gábor Gál podotkol, že interrupcia do 12. týždňa je zákonom povolená a v štátnych zariadeniach by žena mala dostať možnosť absolvovať ju. "Prípadný zákaz ministra by nebol v súlade so zákonným stavom a poškodené by sa mohli brániť súdnou cestou," podotkol Gál. Premiérka Iveta Radičová sa v pondelok k téme interrupcií a postupu ministra zdravotníctva pre denník nevyjadrila.Univerzitná nemocnica Bratislava odmieta, že by otázku interrupcií riešila na podnet ministra zdravotníctva Uhliarika.

Ako pre TASR ozrejmila hovorkyňa zariadenia Zuzana Čižmáriková, riaditeľstvo iba zosúladilo nemocničnú politiku. Poukázala na to, že napríklad v ružinovskej nemocnici sa interrupcie už viac ako sedem rokov vôbec nerobili, keďže lekári si tu uplatňovali výhradu vo svedomí. Podobné komplikácie mali byť aj na Antolskej.Podľa Čižmárkovej už v súčasnosti pacientky preferovali podstúpenie takéhoto zákroku na súkromných klinikách. Takéto služby poskytuje v Bratislave okrem univerzitnej nemocnice aj ďalších šesť zariadení.

Bratislava 26. januára (TASR) - Tvrdenia, že minister zdravotníctva Ivan Uhliarik vyvíjal nátlak, alebo vydal akési odporúčanie, ktorému by sa mali lekári podvoliť, sú nepravdivé. V nemocniciach sa nijaké nariadenia týkajúce sa medializovanej témy – umelého prerušenia tehotenstva - nevydali. Minister zdravotníctva plne rešpektuje platnú legislatívu a ohradzuje sa proti tvrdeniam o manipulačných praktikách. Ak si zdravotnícki pracovníci uplatňujú výhradu vo svedomí v rámci platných zákonov, ministerstvo ich rozhodnutie plne rešpektuje. Ministerstvo zdravotníctva SR ďalej rešpektuje medzinárodné záväzky i Programové vyhlásenie vlády, ktoré sa zaväzuje ich plniť.

Zdroj: www.lekari.sk

Viac ako polovica štátnych nemocníc už interupcie nevykonáva. Čo si myslíte vy, má pacientka právo požadovať tento zákrok v štátnej nemocnici tak, ako to zaručuje ústava alebo je v poriadku, že je odkázaná na súkromné centrá?  

Doplnenie:

Bratislava 27. januára (TASR) - Na klinikách bratislavskej univerzitnej nemocnice sa budú aj naďalej vykonávať interrupcie. "Zákrok na žiadosť pacientky sa bude vykonávať aj naďalej, napriek tomu, že je proti filozofii nového smerovania rozvoja gynekologicko-pôrodníckych kliník v UNB," informovala hovorkyňa zariadenia Zuzana Čižmáriková. Poukázala na to, že nemocnicu prekvapili negatívne emócie, ktoré nastali po tom, čo si jednotlivé kliniky uplatnili svoje základné právo, slobodnú vôľu.Priblížila, že víziou zariadenia bolo, aby sa gynekologicko - pôrodnícke kliniky zamerali na pomoc rodinám, ktoré majú problémy s otehotnením. "Aj preto tu vznikla možnosť jednotlivých kliník naplno sa venovať tejto téme a neriešiť umelé prerušenie tehotenstva na žiadosť pacientky," uviedla Čižmáriková.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: