Únavné tehotenstvo...

Redakcia | 28. jún 2017
Únavné tehotenstvo...

Začiatok tehotenstva je typický zvýšenou únavou a potrebou spánku, čím sa organizmus vyrovnáva so  zmenami v tele tehuľky. V tomto období sa málokedy vyskytne nespavosť, a ak áno, len prechodne.

Prečo môže mať tehuľka problémy so spánkom?

Ak má tehuľka ťažkosti so spánkom, objavia sa skôr v 2. polovici gravidity alebo až v poslednom trimestri. Príčin môže byť veľa, od pocitu tepla, problémov so žalúdkom, zhoršeným dýchaním (hlavne v predposlednom mesiaci gravidity), až po zväčšujúce sa bruško, ktoré nedovoľuje spať v obľúbenej polohe.

Prečítajte si: Nespavosť v tehotenstve

Ako odstrániť problémy so spánkom počas tehotenstva?

Pokiaľ dokážete odstrániť (alebo aspoň čiastočne eliminovať) príčinu, odstránite aj nespavosť. Ak máte problémy so sťaženým dýchaním, pretože po uľahnutí na lôžko zväčšené bruško stláča pľúca nahor, skúste si pridať vankúš pod hlavu.

Pomáha to aj vtedy, keď vás páli záha – v tom prípade myslite aj na správny čas večere, ktorý by mal byť 2 – 3 hodiny pred uľahnutím na lôžko.

Keď je už bruško veľké a každá iná poloha okrem ľahu na chrbte sa zdá nemožná, skúste kompromis – ľahnite si na bok a pod bruško si podložte vankúš. Pri bolestiach v krížoch pridajte jeden aj medzi kolená.

A nezabúdajte, že k dobrému spánku pomáha aj zdravá životospráva, v ktorej má svoje nezastupiteľné miesto aj dostatok pohybu.
  

Prečítajte si: 10 tipov na dobrý spánok

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: