Uhorka s medom, alebo ako je to s tehotenskými chúťkami?

Marika Koscelníková | 26. september 2018
Uhorka s medom, alebo ako je to s tehotenskými chúťkami?

Som čokoholik. Musím mať čokoládu každý deň. S malou deväťmesačnou prestávkou. Dieťa v mojom tele nesúhlasilo s prehnanou dávkou cukru a čojaviemčoho v čokoláde. To malé stvorenie bolo už vtedy rozumnejšie ako ja. Namiesto sladkostí chcelo paradajky. Veľa paradajok.

Môj manžel nie je snehulienka, tak v zime kupoval také škaredé umelé napodobeniny paradajok, ale aj tie chutili. Keď som už opäť sama so svojím telom, čokoholizmus sa vrátil. Škoda. Tak čakám a dúfam, že ak si ma ďalšie nové stvorenie vyberie za matku, vymením čokoládku za patizón. 

Tehotenské hormóny

Tie môžu za všetko dôležité, čo sa v našom tele odohráva. Keď sa žena rozhodne mať dieťa, počas tehotenstva prejde jej telo mnohými hormonálnymi zmenami. V prvých týždňoch nepoklesne hladina hormónov progesterónu a estrogénu ako to býva v druhej polovici menštruačného cyklu, ale stále stúpa na vysokú úroveň, na ktorej zostane počas celého tehotenstva.

Tieto hormóny zaisťujú rast a vývoj plodu, spôsobujú telesné a duševné zmeny budúcej matky. Placenta funguje ako továreň na hormóny. Okrem veľkého množstva estrogénov a proegesterónu vylučuje aj ďalšie, napríklad aj špeciálne tehotenské hormóny.

Tie sa starajú o to, aby bol plod správne vyživovaný. Hormonálna rovnováha počas tehotenstva je jedinečná, pretože aj keď veľa žliaz produkuje podstatne vyššie množstvo hormónov, nemajú rovnaké účinky ako u ženy, ktorá nie je tehotná. Tieto hormonálne zmeny okrem iného ovplyvňujú aj fungovanie zmyslových orgánov.

Chuť a čuch sa počas tehotenstva mení a je to prirodzené
(tehotné ženy sú vybavené zvýšenou senzorickou citlivosťou - lepšie rozoznávajú pachy a chute, takže ľahko zistia, keď nejaká potravina nie je čerstvá).

Tehotenstvo: Ach, tie hormóny!
Prečítajte si tiež:

Tehotenstvo: Ach, tie hormóny!

Zmysly tehotnej ženy sú mimoriadne citlivé v záujme ochrany plodu

Odborníci tvrdia, že zmena chuti a čuchu súvisí s prirodzenou reakciou organizmu zabrániť tehotnej žene konzumovať, alebo vdýchnuť také látky, ktoré by mohli poškodiť nenarodené dieťa.

Ak nemôžete ani cítiť prášok na pranie, ktorý vám doteraz voňal, luxusný parfém svojho milého či telové mlieko, odložte ich. Pokiaľ pociťujete nevoľnosť už len pri varení slepačej  polievky, alebo iných obľúbených rodinných receptov, požiadajte niekoho o pomoc pri ich príprave. Jednoducho snažte sa eliminovať veci, ktoré vám nerobia dobre.

Na druhej strane, niektoré budúce mamičky majú záľubu v prazvláštnych vôňach. Nedokážu odolať vôni benzínu, tabaku, prostriedku na čistenie okien či prípravku na leštenie nábytku. Akoby sa ich zmysly zbláznili.

tehotenské kilá 

Pica syndróm

V súvislosti so zvláštnymi chúťkami v období tehotenstva sa spomína aj takzvaný pica syndróm. Ide o poruchu, pri ktorej človek jedáva nejedlé veci (prach, hlina, kávová usadenina, mydlo, papier, ohorky z cigariet, piesok, omietku a podobne). Mierna forma tejto choroby postihuje aj tehotné ženy, ide o prechodný stav. Objavuje sa napríklad pri nedostatku železa, zinku, alebo pri podvýžive.

Materské chute

Nielen náš nos reaguje inak na vône, ktoré mu pred tehotenstvom voňali. Aj náš jazyk uprednostní iné dobroty. Kto za to môže? Opäť sú to hormóny, ktoré rozhádžu stravovacie návyky (vplyv hormónov na uprednostňovanie určitých chutí dokazuje aj to, že aj ženy v prechode zažívajú zmeny v chuti).

Podľa niektorých teórií je neprekonateľná chuť na určitú potravinu spôsob, ako organizmus tehotnej uspokojuje svoje potreby (chuť na čokoládu znamená nedostatok vitamínu B, chuť na červené mäso súvisí s chýbajúcimi proteínmi a mrkvu chrúmate kvôli nedostatku betakaroténu).

Ďalšia teória hovorí o tom, že žena v očakávaní, reaguje túžbou po určitom jedle na svoje či už vedomé, alebo podvedomé citové potreby. Zrazu sa objaví nostalgická chuť na jedlá, ktoré pripomínajú detstvo (krupicová kaša na raňajky vám nikdy nechutila, teraz je vaším top jedlom), kultúrne alebo náboženské korene.

Obdobie tehotenstva je opradené mnohými mýtmi aj dohadmi. Žena počas mesiacov čakania na nový život je citlivejšia a vnímavejšia voči svojmu vnútornému hlasu. Možno práve v tomto období ochutnáte a ovoniate veci, na ktoré by ste inak ani nesiahli. Vegetariánky dostanú chuť na steaky, zaryté odporkyne ovocia a zeleniny schrúmajú denne kilo jabĺk a každý druhý deň varia „niečo“ so špenátom.

Pokiaľ nedokáže odolať sušeným slivkám namočeným v tatárskej omáčke, či uhorkám pokvapkaným medom, pokojne si občas urobte radosť. Je lepšie upokojiť svoje chute ako nervózne myslieť na to, čo by ste zjedli. Sú však potraviny, pri ktorých by ste mali byť opatrnejšia, prípadne sa im snažte úplne v tehotenstve vyhnúť.

Na tieto pochúťky v tehotenstve  pozor

Zabudnite na zrejúce mäkké a plesňové syry, pretože existuje riziko prenosu listérie. Pozor na surové mäso, vajce a odpustite si aj suši. Hrozí riziko nákazy salmonelou.

Kvôli vysokému množstvu ortute sa tehotným ženám neodporúča konzumovať žraloky, merlinov a mečúne, a morské plody. Hrozí riziko nakazenia baktériami.

Nekŕmite seba, ale aj svoje dieťa

Je známy fakt, že naše chuťové preferencie sa začínajú vytvárať už v maternici a pretrvávajú po celý zvyšok života. Maternica je počas tehotenstva totiž pomerne priepustná a tak cez ňu naše  dieťa „ochutnáva“ z dobrôt, ktoré si doprajeme. Existuje niekoľko výskumov, ktoré potvrdzujú , že deti obľubujú chute a vône, ktoré ich matky prijímajú v prenatálnom období.

Áno, je ťažké odolať smaženým zemiakovým kroketám s kečupom. Dajte si ich, pokiaľ si myslíte, že tým upokojíte svoje chúťky. Ale reálne. Koľko živín z tohto jedla dáte svojmu telu a teda aj dieťaťu? Opýtajte sa to samej seba ak vás prepadne neprekonateľná chuť na druhú pizzu (jednu ste už zjedli), aj pri otváraní tretieho balíčka čipsov. 

Ako hovorí stará grécka zásada: meden agan. Nič príliš a všetko s mierou. Všetky dobre vieme, že strava by mala byť v tehotenstve o niečo bohatšia a pestrejšia. Bielkoviny, sacharidy, zdravé tuky, minerály a vitamíny. Snažme sa svoje nezdravé chute vyvážiť zdravými potravinami. Neznamená to, že budeme úplne ignorovať chute, ktoré nás prepadnú. Nestaňme sa však ich otrokom. 

(Jeden z babských mýtov, ktoré sú okolo ženy v očakávaní, hovorí, že ak má chuť na kyslé, ostré pokrmy, pikantné a mäsité jedlá, čaká chlapčeka. Naopak, ak túži po sladkom, príde na svet dievčatko. Máte podobnú skúsenosť? Potvrdili sa tieto babské povedačky vo vašom prípade?)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: