Trenčiansky kraj - porovnanie pôrodníc

Redakcia | 16. júl 2008

Dnes porovnáme pôrodnice : Handlová, Partizánske, Považská Bystrica, Prievidza, Trenčín, Bánovce nad Bebravou.

Trenčiansky kraj

Prípravné kurzy

Je naozaj vynikajúce, že všetky pôrodnice trenčianskeho kraja realizujú predpôrodnú prípravu pre mamičky pod vedením „vlastných“ ľudí. Je totiž nezaplatiteľné, že reálne poznajú situáciu a vedia vám preto odpovedať na konkrétne otázky. Všade môžete ísť aj s partnerom, aby bol aspoň ako tak pripravený na obrovské zmeny vo vašom spoločnom živote.
Do všetkých pôrodníc sa môžete ísť s oteckom dopredu pozrieť. V Bojniciach a Bánovciach robia hromadné exkurzie aj v rámci predpôrodnej prípravy. Pôrodné „priania“ vám budú akceptovať všade. Okrem  Handlovej  a Bojníc je potrebné ich dopredu prediskutovať. V Partizánskom ani v Bánovciach ešte nik nepredložil pôrodný plán. Tak sa nebojte, mamičky. Ak sú vaše želania reálne, určite budú ochotní vám vyhovieť. A ak sú náročné, aspoň získate predstavu, čo všetko je a čo nie je možné splniť.  A odborníci trošku nahliadnu do ženskej duše.
Ďalšie podrobnosti sú v tabuľke:

 formarozsah cena kontakt
Trenčín cvičenie, beseda, občas aj videobez partnera 2x2 hod. týždenne,
s partnerom 1x2 hod.
400 Sk 032 / 656 62 97
Považská Bystrica cvičenie, beseda, video2x týždenne
á 2 hod.
bezplatne042 / 430 41 33
Partizánskeindividuálna, párová alebo skupinovátýždenne  1 – 1 a pol hod.bezplatne Mgr. Vidová
030 / 74 73 335
Handlovácvičenie, beseda, videopodľa záujmubezplatne046 / 54 75 011
Klapka 162, 131
Bojnicecvičenie na lopte, teoretická príprava (tehotenstvo, pôrod, šestonedelie, dojčenie, rodičovstvo) rozhovor s lekárom




Cvičenie od 16. do 32. týždňa tehotenstva
(v pondelok a štvrtok  o16, 30 hod.).
Teoretická príprava od 32. týždňa (utorok, streda o 15,00 hod.).





bezplatne



á 100 Sk
/ 1 hod.

  
E. Bednárová
0902 415 950
M. Nováková
0905 342 492

Bánovce nad BebravouPsychofyzickú prípravu vykonávajú pôrodné asistentky s certifikátom. Je na samotnej mamičke, kedy začne tieto lekcie navštevovať. Pôrodnica to odporúča už od 4.mesiaca tehotenstva až do pôrodu. bezplatne  038 / 74 24 206
038 / 76 24 201




Nemocnica Handlová,
2. súkromná nemocnica
SNP 26
972 51 Handlová

046 / 54 75 011 kl. 162, 131
durkech@nemha.sk
www.nemha.sk
NsP Partizánske n.o.
Ul. Nová nemocnica 511
958 14 Partizánske

vedúca sestra:
038 / 74 73 171 
primár: 038 / 74 73 333 
fax: 038 / 74 95 185   
NsP Považská Bystrica
Nemocničná 986
01726 Považská Bystrica

042 / 43 04 133
primár oddelenia: furo@nemocnicapb.sk 
www.nemocnicapb.sk

NsP Prievidza
Nemocničná 2
972 01 Bojnice

046 / 51 12 111
www.hospital-bojnice.sk
gyn.por@hospital-bojnice.sk
NsP Trenčín
Legionárska 28
011 01 Trenčín

032 / 65 66 104   

Nemocnica Bánovce, s.r.o.
Hviezdoslavova 23 / 3
057 01 Bánovce nad Bebravou

038 / 76 24 111
www.nemocnicabn.sk


        


Sprevádzajúce osoby
Keď som čítala odpovede na otázky týkajúce sa sprevádzajúcich osôb, bola som veľmi príjemne  prekvapená. Naozaj všetky pôrodnice trenčianskeho kraja sa nám, ženám, snažia maximálne vychádzať v ústrety. Vybrať, ako doprovod k pôrodu, si môžete kohokoľvek. Naozaj  nádherná ukážka rešpektovania práv rodičiek. Neviem či to viete, ale tie hovoria, že, citujem: „Po dohode so zdravotníckym zariadením má žena právo, aby s ňou pri pôrode bola dospelá osoba, ktorú si vyberie.“  (Charta práv pacienta článok 7/4). Samozrejme v otázke počtu musíme rešpektovať priestorové možnosti našich pôrodníc. Nie je reálne doviesť si polovičku príbuzenstva.
V Partizánskom a Bánovciach je priestor malý, zoberte si ako doprovod maximálne jednu osobu. Bojnice a Považská Bystrica majú miesto aj pre dve doprovodné osoby. A v Handlovej či Trenčíne je počet neobmedzený. Pozrime sa na to ale reálne. Naozaj bude dobré mať tam mamku, tri sestry, dulu a manžela zároveň?
Ceny za sprevádzanie sú veľmi prijateľné. V Partizánskom je to zadarmo, v Bojniciach za 300 Sk a v ostatných pôrodniciach za 200 Sk..
Podmienky prístupu na pôrodnú sálu zhrniem, pretože  platia v podstate, v podobnej forme, vo všetkých zariadeniach.
Doprovod je povinný rešpektovať režim pôrodnej sály a prevádzkový poriadok. Musí rešpektovať intimitu ostatných rodiacich mamičiek. Vo väčšine pôrodníc „vyfasuje“ nemocničné  oblečenie a prezúvky. Je dobré, ak partner absolvuje aspoň jedno stretnutie v rámci prípravy na rodičovstvo. A prosím, zoberte si k vášmu pôrodu len zdravého človeka! Je maximálne nevhodné, najmä v čase chrípkových epidémií, nerešpektovať túto etickú zásadu. Akútne vírusové infekcie nepomôžu ani vám, ani bábätku a v konečnom dôsledku nikomu z prítomných.
Blízka osoba s vami môže zostať hneď po príchode do pôrodnej sály, ak je pôrodná činnosť pravidelná. Po pôrode na sále môže ostať ešte dve hodiny, počas celej štvrtej doby pôrodnej. Aj po presunutí na oddelenie šestonedelia sú na nadštandardnej izbe partneri vítaní (v Handlovej aj na dvojlôžkovej, ak je tam rodička sama, alebo po dohode so spolubývajúcou). Samozrejme za predpokladu že váš aktuálny zdravotný stav je dobrý.


Klystír, holenie
V Trenčíne a Považskej Bystrici vás o prípadnom použitia klystíru poučia a samé sa môžete rozhodnúť o jeho aplikácii. V ostatných pôrodniciach klystír odporúčajú všetkým ženám, ak však budete odmietať, vyhovejú vám. Z bánoveckej pôrodnice ešte pripísali, že u nich sa klystír robieva len čistou vodou, bez pridania medikamentov. A pokiaľ budete chcieť, môžete si ho aplikovať aj doma pred hospitalizáciou.
Pre mamičky, ktoré by takúto možnosť s radosťou uvítali, ale nevedia ako na to, odporúčam Yal. Je to „malý klystír“, cca 1 a pol decilitra tekutiny vo vyformovanej fľaške s násadkou. Ľahko sa aplikuje, nestojí veľa a majú ho, hádam, v každej lekárni. Informujte sa u svojho pôrodníka, či bude tolerovať takúto možnosť. Tento spôsob je efektívny a intímny.

Mnoho žien prichádza do pôrodnice už bez chĺpkov. Holia sa pravidelne z estetických dôvodov aj v bežnom živote. Preto otázka holenia či neholenia bude zaujímať skôr tie z vás, ktoré sa z akýchkoľvek dôvodov nechcú alebo nemôžu holiť. V Považskej Bystrici a v Bojniciach sa po poučení môžete samostatne rozhodnúť. V ostatných nemocniciach tohto kraja holenie odporúčajú všetkým mamičkám. Ak  ale budete odmietať, vaše rozhodnutie budú akceptovať.


Výber personálu
Trenčín – zatiaľ nemáte možnosť v tejto nemocnici požiadať o to, aby pôrod viedla pôrodná asistentka. Vybrať lekára si však môžete, príde k pôrodu kedykoľvek. Odborníci z iného zariadenia môžu byť pri vás iba ako doprovod, bez zodpovednosti a možnosti zasahovať do pôrodu. Pri bežnom nekomplikovanom pôrode bude pri vás lekár, dve pôrodné asistentky a novorodenecká sestra.
Považská Bystrica –  pri pôrode v tejto pôrodnici sa o vás a dieťa postarajú pôrodník, pôrodná asistentka, neonatológ a neonatologická sestra.  Želáte  si, aby váš pôrod viedla pôrodná asistentka? V tejto pôrodnici je to možné, za podmienky, že je ochotná, a vlastní certifikát pôrodnej asistentky a súhlas od vás. Aj pôrodníka si môžete vybrať. ak má lekár s NsP zmluvu (zatiaľ registrujú osem takýchto odborníkov), tak môže byť aj z iného zariadenia.
Partizánske – vo výbere konkrétneho odborníka odvádzajúceho váš pôrod je to jedna z ústretových pôrodníc. Môže to byť špecializovaná pôrodná asistentka, za predpokladu že má dlhoročnú prax a teda dostatok skúseností. Alebo zamestnanec, pôrodník, ktorý príde k vášmu pôrodu vždy keď bude potrebné. Aj gynekológ z iného zariadenia môže prísť, za podmienky, že vykonáva služby v tejto nemocnici. Obvykle sú pri pôrode tri osoby: lekár, pôrodná asistentka a novorodenecká sestra.
Handlová – zabezpečiť k vášmu pôrodu VÁM známeho odborníka sa snažia aj v Handlovej. Po dohode s lekárom, spoločne  spíšete žiadosť o výbere pôrodníka na želanie.  Poplatok je 3500 Sk a platíte ho až pri odchode z pôrodnice. Žiadosť môžete napísať aj dodatočne, nie je nevyhnutné mať ju už pred pôrodom. Ale je to výhodné, najmä pre „mimorajónne“ pacientky. S požiadavkou mať pri pôrode „LEN“ pôrodnú asistentku sa zatiaľ nestretli, ale teoreticky je možné vyhovieť aj takémuto želaniu. A ak chcete svojho  odborníka, takého, ktorý nepracuje v tejto nemocnici, musí sa dohodnúť s vedením nemocnice. Ak by mal byť prítomný iba ako doprovod (bez zodpovednosti a možnosti diagnostikovať a „riešiť“ komplikácie), netreba spĺňať žiadne podmienky. Pri nekomplikovanom pôrode sa o vás postarajú lekár a pôrodná asistentka.
Bojnice – čo sa týka možnosti rodiť len s pôrodnou asistentkou, citujem z dotazníka ? : „Nestretáme sa s  takouto požiadavkou od rodičiek. Sú spokojnejšie keď ich rodí lekár. Ale v prípade potreby, alebo pri viacerých pôrodoch naraz odvedie pôrod aj pôrodná asistentka.“
Výber konkrétneho lekára je na vzájomnej dohode. Teda na dohode medzi ním a vami.  Zatiaľ sa nestretli ani s požiadavkou sprevádzania pri pôrode odborníkom z iného zariadenia.  Ak bude váš pôrod bezproblémový, bude sa o vás starať jedna pôrodná asistentka spoločne s pôrodníkom.
Bánovce nad Bebravou – pri jednom pôrode v tejto nemocnici asistujú zväčša títo odborníci:  pôrodník a pôrodná asistentka. V prípade potreby príde k vám ešte aj sestra z oddelenia. O bábätko sa postará sestra z novorodeneckého oddelenia, prípadne „novorodenecký“ lekár.  Umožňujú aj výber konkrétneho lekára, ak s tým on sám súhlasí. Pôrodnú asistentku, ako osobu vedúcu váš pôrod si tu nemôžete „objednať“. ?  Lekár alebo sestra z iného zariadenia môžu byť pri vašom pôrode iba ako doprovod.


Prvá doba pôrodná
Vo všetkých pôrodniciach môžete počas prvej doby pôrodnej prijímať nápoje, voľne sa pohybovať v priestore pôrodného traktu (v Handlovej aj v celej pôrodnici, v jedálni, izbe na „šestonedelí apod.), neobmedzene sa sprchovať a používať rôzne pomôcky.
Chcete viac?
Požiadať  pôrodnú asistentku o masáž  je možné v Považskej Bystrici, v Partizánskom, v Handlovej a v Bánovciach nad Bebravou.
Konzumovať počas prvej doby pôrodnej tuhú stravu môžete len v považskobystrickej a v trenčianskej pôrodnici.

 p
o
s
t
e
ľ











f
i
t
l
o
p
t
a









r
e
b
r
i
n
y










l
a
n
o













m
a
s
á
ž
n
e
s
t
r
o
j
č
e
k
y

p
r
e
h
r
á
v
a
č
s
h
u
d
b
o
u
a
r
o
m
o
l
a
m
p








ž
i
n
e
n
k
y










s
p
r
ch
a












v
a
ň
a












p
ô
r
o
d
n
á
s
t
o
l
i
č
k
a
p
ô
r
o
d
n
é
k
r
e
s
l
o



 Trenčín  +   +  -  - - +  + -  + + - +
 Považská Bystrica  + + -   - + + +  - +   -  - +
 Partizánske   + + - -  -  + + - + -  -   -
 Handlová + + - - - +  + + +  + -  +
 Bojnice  + + +   -  - + + +   + + -  +
 Bánovce nad Bebravou  + + pripravujú pripravujú -  + +  - + -  -  -



Pôrodné trakty
V tejto časti prieskumu pôrodníc som sa rozhodla opísať vám okrem prostredia našich pôrodníc aj pôrodnú miestnosť zo spomínanej knihy. Keď som sa kedysi mamičiek pýtala ako by si predstavovali ICH pôrodnicu, mnoho z nich mi prinieslo, vtedy aktuálnu literatúru, so slovami: „Takto.“
Takže pre inšpiráciu... ...v tejto pôrodnej izbe sú steny vymaľované v zemitých tónoch, záclony sú v krémových farbách a podlaha je oranžová. V  pôrodnej izbe je rozľahlé, nízke, štvorcové, mäkké  pódium, na ktorom sa môžu ľudia voľne pohybovať. Nenaznačuje  žiadnu konkrétnu pôrodnú polohu. Zvláštna  pozornosť sa venuje špeciálnej atmosfére, pretože proces pôrodu je do značnej miery ovplyvňovaný okolitým prostredím... hneď vedľa je ďalšia miestnosť s veľkou vaňou, ktorú môže mamička KEDYKOĽVEK počas pôrodného procesu použiť.

Miestnosť na 1.dobu pôrodnú je  spoločná pre všetky mamičky v Partizánskom a Bánovciach.
V dotazníkoch ostatných nemocníc bolo uvedené, že tento priestor nie je spoločný.
Celý pôrod v jednej miestnosti, bez prechádzania inde,  môžete prežiť v Trenčíne. V ďalších opisovaných zariadeniach sa budete po prvej dobe pôrodnej presúvať do ďalšej miestnosti. 
Handlovská pôrodná sála je zariadená podomácky, je tam vaňa, modrozelené steny, a na oddych kreslo i stolička. Sú tam k dispozícii pomôcky a môžete si tam urobiť prítmie. V budúcnosti plánujú prestavbu pôrodnej sály aj sekčnej sály.
V Partizánskom je jedna pôrodná sála, v ktorej sú dva oddelené pôrodné boxy. Dá sa tam, ak si to želáte zatieniť.
Trenčín - domácka, farebne vymaľovaná pôrodná sála. Môžete  tam využiť účinky hydroterapie. Taktiež môžete stlmiť svetlo, ak vás bude rušiť. Váš  doprovod môže sedieť na stoličke. Je  tam aj vozík pre novorodenca, prebaľovací stôl, rádio, aromolampa, fitlopta...
Ako je to v Bánovciach nad Bebravou? Citujem: „Máme 2 samostatné pôrodné boxy oddelené stenou zariadené ako klasická pôrodná sála, kde partner môže sedieť na stoličke.“
V Bojniciach  nie je samostatný pôrodný box alebo pôrodná sála určená len jednej rodičke. Ani v Považskej Bystrici zatiaľ nie je možné izolovať vás úplne. Ale aj v tejto klasickej sále sa dá stlmiť svetlo. A váš partner si môže posedieť v kresle.


Poloha počas druhej doby pôrodnej

 Trenčín Považská Bystrica PartizánskeHandlováBojnice Bánovce nad Bebravou
ľah na chrbte,
nohy vyvýšené
nieánoánoánoánoáno
ľah na chrbte,
nohy dole alebo
v rovine s telom
nieáno nieánoáno áno
ľah na bokuánoánonienieánonie
polosedáno ánoáno
nohy v opierkach
áno ánonie
sed s nohami
na podpierkach
nieánonieánonienie
sed s nohami
v rovine s panvou
ánoánonienienienie
sed s nohami,
nižšie ako panva
ánoánonieánoánonie
kľaknienienienie nienie
kľak na štyrochnienienienienienie
drepnienienienienienie
stoj nie nienienie nie nie
 Poučia vás, odporučia,
môžete, ak chcete, polohu meniť.







Polohu si samostatne
 vyberiete a môžete ju aj meniť.







Poloha je nemenná,
daná možnosťami stola







Polohu vám odporučia,
môžete ju meniť 








Polohu vám odporučia, môžete ju meniť.






 

Poloha je nemenná, daná možnosťou stola, odporúčajú.









                
  
   
Lieky
Bojnický a trenčiansky personál o podávaní analgetík informuje ženy po nástupe silne bolestivých kontrakcií. V ostatných nemocniciach vám podajú informácie už po príchode do pôrodnice. V Partizánskom sú konzultácie už aj v prenatálnej poradni.

Lieky sťahujúce maternicu vám všetkým preventívne dajú v Trenčíne, Bojniciach a v Partizánskom. Aj v Handlovej je tento postup zaužívaný, zatiaľ nemali rodičku s požiadavkou tretej doby pôrodnej bez uterotonika. Odkazujú vám však , že by ju mohli akceptovať. V Bánovciach nad  Bebravou ho tiež aplikujú preventívne všetkým, ak by ste však odmietali a nemali ŽIADNE komplikácie, nepodajú vám ho. V Považskej Bystrici sa po vysvetlení môžete samostatne rozhodnúť, či oxytocín na tretiu dobu pôrodnú chcete alebo nie. Methylergometrín sa tam podáva len pri medicínskych komplikáciách.

Epidurálnu analgéziu v Bojniciach neponúkajú každej mamičke. Je to skôr individuálne. Zaplatíte tam za ňu 2500 Sk.
Ak by ste ju chceli v Trenčíne, musíte o ňu dopredu požiadať. Je tam však zadarmo.
V ostatných pôrodniciach ju ponúkajú všetkým rodiacim mamičkám. V Považskej Bystrici a Handlovej stojí 1500 Sk, v Bánovciach o 500 Sk menej. V Partizánskom nebudete platiť nič.


Novorodenec
Odber pupočníkovej krvi robia vo všetkých pôrodniciach.
Po porodení vám v trenčianskej pôrodnici dajú dieťatko na chvíľku na bruško, potom vedľa odnesú na základné vyšetrenia a merania. Váš doprovod tam môže ísť s ním. Už zabalené ho prinesú späť, na prvé priloženie k prsníku. Ak je bábätko v poriadku, môžete s ním byť, od tejto chvíle nepretržite, aj počas dvoch hodín štvrtej doby pôrodnej na sále. Sama sa rozhodnete, či túžite po tom, aby v tom čase bolo dieťatko s vami na posteli, v postieľke vedľa alebo na termolôžku.
V Považskej Bystrici sú ohľadne novorodenca veľmi liberálni. Ak je  dieťatko v PORIADKU a BEZ KOMPLIKÁCIÍ môžete s ním byť od prvej chvíľky po pôrode a záleží len na vás, čo s ním budete robiť. Všetky mamičky poučia. Aj vyšetrenia a merania prebiehajú vo vašej blízkosti. V  dotazníku bola poznámka, že „väčšina žien si chce odpočinúť po pôrode dve hodiny.“
V pôrodnici v Partizánskom vám potomka najprv položia na brucho a po chvíľke odnesú do špeciálnej miestnosti. Tam môžete, pre pár fotiek, poslať aj sprevádzajúcu osobu. Potom je dieťa pozorované na novorodeneckom oddelení, na tzv. observácii.
Handlovská pôrodnica tiež používa podobný postup. Dieťatko po pôrode položia na vaše brucho, potom ošetria a oblečú tak, aby ste naňho po celý čas videli. Štvrtú dobu pôrodnú bude striedavo pri vás a na termolôžku.
V bojnickej pôrodnici je to rôzne, podľa priebehu pôrodu a želaní mamičiek. Hlavne im sa totiž snažia vyhovieť. Na meranie a obliekanie sa detičky odnášajú do vedľajšej, na to určenej miestnosti, ale potom je zase iba na mamičke, ktorá sa po poučení môže rozhodnúť, čo si bude želať. Partner pri pôrode môže po celý čas fotiť, kamerovať aj ! vypytovať sa. Sú na to pripravení. ?
Bánovecký personál vám tiež dieťatko položí hneď po pôrode na bruško, po chvíli odnesie neďaleko vás. Aj  doprovod môže byť v blízkosti bábätka. Potom, podľa jeho stavu je buď pri vás, alebo na termolôžku.

Dojčenie
Podpora dojčenia je ozaj na čoraz vyššej úrovni. Mnohé pôrodnice spolupracujú s laktačnými poradkyňami, alebo s neziskovými organizáciami podporujúcimi dojčenie vo všetkých jeho formách. Je to skvelé, pretože náruč matky, voňavá a sladká od mliečka, je najväčšou istotou dieťatka. Hojí všetky boliestky a rany na dušičke, zaháňa strach a poskytuje vždy prítomný zdroj jedenia i pitia. V zátvorke je údaj o tom, koľko novorodencov je dojčených pri odchode domov z pôrodnice.
Z bánoveckej pôrodnice (95%) prišli otázky ohľadne dojčenia vypracované naozaj veľmi poctivo a podrobne. Mne neostáva iné, ako citovať: „...pacientka je poučená o vážení dieťatka pred a po dojčení a pre svoju vlastnú kontrolu ho môže vážiť po každom dojčení. Inak deti vážime 1x denne + podľa potreby. Pokiaľ má mama materské mlieko a bábätko si nevie chytiť prsník, tak mu podávame materské mlieko od matky, lyžičkou. Ak nie je materské mlieko, tak podávame hypoalergénne dojčenecké mlieko, tiež lyžičkou.“ Na oddelení pracujú vyškolené sestry a pripravili pre vás i nástenku o dojčení.
Bojnická  pôrodnica (97%) má už v rámci psychofyzickej prípravy začlenenú aj tému dojčenie. O radu môžete kedykoľvek požiadať vyškolené sestry, v nemocnici alebo telefonicky z domu. K dispozícii máte na oddelení rôzne druhy odsávačiek a dostanete aj písomné vzdelávacie materiály. Pred a po každom dojčení novorodencov vážia. Ak  treba, bábätká prikrmujú umelým hypoalergénnym mliekom.
V Handlovej (90%) je to podobné ako v okolitých nemocniciach. Sestričky sú vyškolené, môžete im volať aj z domáceho prostredia. Požičiavajú ručné i elektronické odsávačky a ponúkajú základné informácie o dojčení na nástenke. Aj tu deti vážia pred, aj po dojčení. Ak treba prikrmovať, robia to striekačkou, pasterizovaným ženským mliekom alebo hypoalergénnou formulou.
Novorodenecké oddelenie v Partizánskom (neuvedené) zamestnáva taktiež vyškolené sestričky, na ktoré sa môžete spoľahnúť v pôrodnici i po príchode domov. Keď budete potrebovať, môžete im zavolať. Podklady nájdete aj na nástenke. V prípade potreby si môžete požičať aj elektronickú alebo ručnú odsávačku. Novorodencov prikrmujú lyžičkami alebo striekačkami, prvé dni roztokom glukózy. Ak laktácia nenastúpi, začnú s prikrmovaním hypoalergénnou formulou. A ešte vás zaujíma váženie? Jedine v prípade neprospievania robia skúšky vážením dieťatka pred a po dojčení.
Považská Bystrica (95%) disponuje rôznymi druhmi odsávačiek, informačnými materiálmi pred každú matku v písomnej podobe aj nástenkou. Vyškoleným sestrám môžete volať kedykoľvek. Ak matka nedojčí, dieťatko dostáva HA mlieko.
V Trenčíne (skoro všetky) pre vás majú pripravené informačné  materiály na nástenke aj „do ruky“ a kvalifikované poradenstvo vyškolených sestier. Pri problémoch môžete kedykoľvek zavolať na linku dojčenia, poradia vám na novorodeneckom oddelení aj v miestnom materskom centre. Detičky vážia vždy pred aj po dojčení. V prípade že ich treba dokŕmiť, robia to lyžičkou. Novorodenci  dostávajú ženské mlieko. Na oddelení je ručná odsávačka. Okrem toho je tu i zberňa materského mlieka od dojčiacich matiek. Umelé mlieko deti dostávajú len v nevyhnutných prípadoch.

Všetky menované pôrodnice sú izby typu rooming in, kde môžete byť s dieťatkom celých 24 hodín. V Partizánskom majú bábätko najprv 4 hodiny po pôrode na pozorovaní. Ani na prebaľovanie a kúpanie nemusíte chodiť inde. Všetky izby disponujú vaničkami aj prebaľovacími pultíkmi.

Sekcie
Vo všetkých nemocniciach okrem bánoveckej môže byť váš  doprovod neďaleko, resp. v blízkosti operačného traktu. Aj po pôrode cisárskym rezom sa môžete už v nemocnici starať o dieťatko a mať ho na rooming in izbe za týchto podmienok:
Trenčín: „... na 3 – 4 deň, ak sa sama na to cíti.“
Považská Bystrica: „...na druhý pooperačný deň, ale ak o to požiada, aj na prvý pooperačný deň / 24 hodín po sekcii.“
Partizánske: „...od prvého pooperačného dňa.“
Handlová: „...ak si to matka želá.“
Bojnice: „...za fyziologického pooperačného stavu.“
Bánovce nad Bebravou: „...že to dovoľuje zdravotný stav matky i dieťaťa.“

Izby na šestonedelí
Handlovská nadštandardná izba stojí 400 Sk na noc. Je v nej manželská posteľ, televízor, hifi veža a chladnička. Do budúcnosti plánujú zvýšiť počet nadštandardných izieb.
Samostatné sociálne zariadenia,  moderný nábytok, novorodenecký kútik so zabudovanou vaničkou, digitálna váha pre dieťa, TV, to všetko je v bojnickej nadštandardnej izbe. Okrem toho možno radi využijete  lôžko pre partnera, ako aj jeho neobmedzený pobyt pri vás. Cena za 24 hodín je 350 Sk. 
V Považskej Bystrici zatiaľ nemajú nadštandardnú izbu, ale plánujú minimálne dve. Mala by tam byť možnosť pobytu s manželom, samostatné WC a sprcha...
V Trenčíne v tomto čase nie sú nadštandardné izby.
Za poplatok 500 Sk za noc, si môžete užívať výhody izby so sociálkami len pre vás, vybavenej novým nábytkom, elektricky polohovateľnou posteľou, chladničkou, televízorom a elektrickým ohrievačom. Partner môže byť na izbe celý deň. Vtedy zaplatí za stravu. Ak chce ostať aj na noc, musí si taktiež zaplatiť 500 Sk. A kde? V Bánovciach nad Bebravou.
Aj v Partizánskom sa môžete ubytovať na samostatnej izbe. Je v nej kompletné drevené zaradenie, „celá spálňa“, kuchynka, samozrejme extra sociálne zariadenie a televízor. Váš spolubývajúci , pravdepodobne partner, neplatí.

Návštevy
Vo všetkých nemocniciach môžete ísť „na pokec“ k iným mamičkám na izbu. Niekedy veľmi dobre padne zistiť, že ktosi má podobné, či ešte väčšie problémy a navzájom sa môžete povzbudiť.
Návštevy zvonku sú vítané kedykoľvek počas dňa. Aj  v tých pôrodniciach, kde majú presný rozvrh, sa dá bez problémov dohodnúť. Pre návštevy je vyhradený spoločný priestor, ak sú v nemocnici nadštandardné izby, môže prísť návšteva až tam. V Handlovej sú návštevy povolené priamo na všetkých izbách.


Štatistické údaje

  Počet
pôrodov
 za rok
Percento
cisárskych
rezov 
Percento
epiziotómií
Počet dní
strávených
v nemocnici
Perinatologické centrum
alebo odd. pre
„problematických“ novorodencov
Trenčín1251 18 %65 % 4 Áno, je priamo v nemocnici
Považská Bystrica75022 %45 % 3 - 5Áno, je priamo v nemocnici
Partizánske31219 %Neuvedené5 Nie, deti vozia do Nitry, Trenčína
Handlová400 17 %70 % 4 Nie, deti vozia do Martina, Trenčína
Bojnice675 18 %62 % 96 hodín (kvôli novorodencovi) Nie, deti vozia do Martina
Bánovce nad Bebravou 33120 %80 %      4
(po sekcii 6)
Nie, deti vozia do Trenčína



Na záver vám chcem ponúknuť ešte jeden zaujímavý citát z už menovanej knihy,  „...mnoho žien v Pithiviers rodí v podrepe s podporou zozadu. Pôrodné asistentky (ony odvádzajú pôrody – pozn. autorky) na našej klinike sa nedotýkajú hrádze (perinea), ani nechytajú dieťa za hlavičku, keď vychádza vonku. Keď sa vynorí hlavička a sama od seba sa začne otáčať sem a tam, musí niekedy spoluúčastník pôrodu jemne napomôcť vynoreniu ramienok. Častejšie však detské telíčko vykĺzne samo a jedinou úlohou spoluúčastníka pôrodu je proste zachytiť dieťa, aby nepristálo na podlahe.“
Čo vy na to?

Citáty sú z knihy Znovuzrozený porod, Michel Odent, vydavateľstvo Argo 1995

Ľuba Lapšanská, dulaluba@gmail.com 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: